3426 zenekar 12454 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2012. április 2. | SZTR

Még ha nem is újít akkorát - Madonna: MDNA

Copyright:

Madonna: MDNA | Madonnától évek óta egy Ray of Light 2-t vár a nagyközönség. Egy újító, kicsit „megkomolyodott” albumot, mert a pop nagyasszonya mégiscsak túl van az 50-en, és ilyen korban már illik visszafogottnak lenni. De M nem így gondolta, hanem összerántott egy produceri szupergroupot maga köré William Orbit, Martin Solveig és a Benassi (unoka)testvérpár személyében, és egy fiatalos diszkólemezt tett le az asztalra, talán ezzel is jelezve, hogy nem adja még át a trónt Gagának vagy Rihannának.

Madonna az utóbbi időben kicsit szétesettnek tűnt nekem. A mindenáron filmrendezői babérokra törő énekesnő új filmje (W.E.) csúfos bukásnak tűnik, annak ellenére, hogy nagyon nagy energiákat fektetett bele, mind a forgatás, mind utána a reklámozás terén is. Talán túl nagyokat is, félő volt, hogy ezután hogy veti bele magát a lemez munkálataiba.
 
Aztán kezdtek felkerülni a netre az új album foszlányai, de eléggé izzadságszagúnak, olcsó marketingfogásnak tűnt, a dalok „véletlenszerű” kiszivárogtatása. Ráadásul egyik sem volt meggyőző erejű. Az első hivatalos kislemez, a Give me all your lovin klipje is elkapkodott munkának tűnik, kliséivel beáll a többi popénekesnő klipjeinek jól kiszámítható vizualitású világába.
 

 
Ám ezután megcsillant valami! Madonna a Superbowl döntőjében az egész világnak megmutatta, hogy miben a legerősebb: a színpad és a showbiznisz a vérében van. A minikoncertbe pedig már nagyon jól beépült az új dal is! Aztán kijött a második kislemez is, a Girl Gone Wild, majd nem sokkal később végre kézbe vehettük a teljes MDNA albumot. Kicsit félve, hogy az előzetes várakozásoknak hogyan fog megfelelni. 
 
A lemeze első 10 dala egy jól eltalált diszkófolyam. Bármelyik DJ beteheti egy az egyben, ha épp egy kis dolga akad a buli alatt. A Solvieg-dalok képviselik a rádióbarátabb vonalat (Give me all your lovin, Turn up the radio), míg az Orbittal közösen írt szerzemények merészebbek, Madonna korábbi, dögös, bevállalós énjét mutatják meg. Főleg a lemez számomra legizgalmasabb dala, a Gang Bang, melyhez hasonló hangvételt a Bedtime Stories korszakban ütött meg, de most az alapok keményebbek, lüktetőbbek. És megcsillan Madonna jól ismert humora is: „And I'm going straight to hell / And I've got a lot of friends there”. 
 

 
A butácska, dalolászós refrénű  Superstar, a szentekhez szóló, és egy 54 éves, sokat megélt sztártól kicsit unalmasan hangzó I’m a sinner, vagy a pofonegyszerű, direktsláger, a Turn up the radio mellett szerepel egy-egy nagyon erős szerzemény is. Számomra ilyen az I’m addicted, a Gang Bang és a Some girls, melyek igazán a táncparketten működnek. 
 
Az impulzív slágerek mellett furán hat a két utolsó, lírai dal, melyek zeneileg ugyan szintén rendben vannak (a Masterpiece a WE film betétdalaként elnyerte a Golden Globe filmzene díjat), de inkább illenének egy Something to Remember féle albumra, mint erre. Ezek helyett talán jobb lett volna a deluxe kiadványon helyet kapó Beutiful Killer vagy a Best friend szerepeltetése, és akkor egy komplett diszkólemezről beszélhetnénk.
 
Ha Madonna nem is újított akkorát, mint azt év(tized)ek óta elvárjuk tőle, sőt, helyenként erősen visszaköszön egy-egy korábbi zenei megoldása (pl a Love Spentben ismét felbukkan a Hung upban felhasznált Abba-dallam), de az MDNA album után még mindig a pop királynőjeként tekinthetünk rá. Friss, táncolós, vidám dalok, ha nem is váltják meg a világot, de beilleszthetők a Madonna sorlemezek közé. És hamarosan a koncertváltozatukat is megismerhetjük, ugyanis Madonna turnéra indul, de sajnos egyelőre Budapest nem szerepel a listán. Talán majd a második körben.
 
MyMusic értékelés: 7/10
 
Madonna: MDNA (Universal, 2012)
 
1. Girl Gone Wild
2. Gang Bang
3. I’m Addicted
4. Turn Up The Radio
5. Give Me All Your Luvin’
6. Some Girls
7. Superstar
8. I Don’t Give A
9. I’m A Sinner
10. Love Spent
11. Masterpiece
12. Falling Free
 

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2019. december 20.

Érzelmi hullámvasút | Acres – Lonely World

Acres – Lonely World 2019 | Bár már 2011 óta aktív bandának számít az angliai Acres, mégis 2019-ig kellett várni a nagylemezes debütálásra. Ez az idő kellett ahhoz, hogy addig érleljék a srácok a dalokat, amíg egy érzelmi atombomba erősségével tudják ránk szabadítani a Lonely World-öt. Jelentem, sikerült! Tovább

2019. december 17.

Gondolkodj! - Stray From The Path – Internal Atomics

Stray From The Path – Internal Atomics 2019 | Kilencedik lemezét gurította piacra a new yorki illetőségű Stray From The Path idén, az Internal Atomics pedig minden, amiért valaha is hallgattuk ezt a bandát. A keménység, a düh, a harag, a szövegek, az energia, a hangzás, a kreatív zenei megoldások, a változatosság… egyszerűen minden annyira a helyén van, hogy nehéz lenne belekötni. Tovább

2019. november 16.

Félgőzzel - The Contortionist – Our Bones

The Contortionist – Our Bones (EP, 2019) | 2018 nyarán a PVRIS előtt adott koncertjükkel a srácok maradéktalanul és örökre beírták magukat a szívem közepére, hiszen ezt az éteri, progresszív, dallamos, zseniális zenét egyszerűen képtelenség nem szeretni. Hatalmas kár, hogy az új EP-re ebből a zsenialitásból csak igen keveset pakoltak fel, de természetesen nincs okunk fanyalogni, azért ez még bőven a király kategória. Tovább

2019. november 7.

Dobosnak áll a világ - Anup Sastry – Illuminate (EP, 2019)

Anup Sastry olyan bandákban szerzett magának hírnevet, mint az Intervals, a Skyharbour vagy éppen a Monuments, de dobolt Jeff Loomis mellett is, valamint számtalan drum cover és playthrough videója borzasztja a kezdő dobosokat youtube-on. 2013-ban jelent meg első önálló albuma, amit azóta csak EP-k követnek, de azok rendszeresen, hiszen az Illuminate már a negyedik a sorban. Tovább

2019. július 22.

Gyere pásztor, mutasd, mid van! - Shepherds

Shepherds – Pathfinder (EP, 2018) | Igen rég adósa vagyok már a földijeimnek ezzel a pár sorral, hiszen tavaly ősszel jelent meg a Sheperds debütáló kislemeze, és azóta tologatom magam előtt a cikket. Viszont végre ide is elérkeztem, úgyhogy lássuk, Tatabányán hogy élik a hardcore/metalcore-t a fiatalok, és sikerült-e a Sheperds-nek megtalálnia az ösvényt? Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky