3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2011. április 18. | Metal213

Sziklaszilárdan - Children Of Bodom

Copyright:

Children Of Bodom: Relentless Reckless Forever | Új lemezzel jelentkezett Finnország vezető metal csapata a Children Of Bodom, mely már több alkalommal tette/teszi tiszteletét nálunk, és a szerencsések már megbizonyosodhattak arról, hogy van fogalmuk a szakmáról.

Sorban már a hetedik Children Of Bodom nagylemeznél tartunk, melyet korábban több kislemez és DVD egészített ki, hogy teljes legyen a paletta.

Az Alexi Laiho által 1993 óta vezetett zenekar megalkuvás nélkül nyomja a metalt a rájuk jellemző stílusban: károgós/kiabálós ének helyenként csilingelős, eszelős futamokkal tarkított billentyűjáték, dallamos, néhol már-már akrobatikus gitárjáték, fifikás dob.

A finnországi Espoo-ban alakult zenekar neve eredetileg Inearthed volt, majd az 1960-ban elkövetett hírhedt Bodom tó környéki gyilkosság hatására (mi másra?) változtatták meg a nevüket Children Of Bodomra, és alakítottak ki egy saját stílust valamint egy sziklaszilárd rajongótábort a világ minden pontján.

Népszerűségükre jellemező, hogy Alexi Laiho lett egy nemrégiben lezajlott szavazáson az év gitárosa a Guitar World zenei magazinban. Még a New York Times is "technikailag káprázatos"- nak minősítette a zenekar játékát! Sőt, még a Guitar Hero Warriors of Rock című játékához is felhasználták négy számukat!

Mostani recenziónk tárgyát képező lemezüket a Relentless Reckless Forever-t a finnországi Pentax studióban vették fel Matt Hyde (Slayer, Mastodon, stb)  figyelő tekintete mellett. Az ALexi Laiho, Roope Latvala (gitár), Jaska Raatikainen (dob), Henkka Seppälä (basszusgitár) és Janne Warman (billentyűs hangszerek) felállású zenekar hamar, szinte bevezető nélkül vág bele a picit a Metallica Blackend-jének riffjére hasonlító (de csak hasonlító, semmi nyúlás!) Not My Funeralba, mely azután hamisítatlan Bodom ízekkel teli számmá válik. Ebbe a számba is illesztettek a rájuk jellemző bombasztikus billentyű szőnyegből, középen gitár és billentyűszólóval.

A Shovel Knockout basszussal történő felvezetése után egy kis szélvészgyors Black Metal ízelítőt kapunk Bodom módra, szenzációs gitár/billentyű ötvözettel. Szépen, egymás utánjában sorjáznak a számok: Roundtrip To Hell and back  a lassú tempójával, az érdekes című Pussyfoot Miss Suicide, a címadó Relentless Reckless Forever, a női hangfelvétellel bevezetett Ugly, a Cry of The Nihilist melyben szépen, dühösen fröcsög Alexi vagy a Was It, Worth It.

A végére még beillesztették a punkos, gyors Northpole Throwdown-t melyben legalább történik valami, van benne vadság (azért egy Wildchild-tól el is várunk minimum ennyit, bár inkább többet!), gyorsaság, tempó. Bárcsak az egész lemez ilyen lett volna, mert bizony a többi szám elmegy az ember mellett, anélkül, hogy nyomot hagyna benne. Kár, mert ez a lemez többet érdemelne, mint egy rutinból kinyomott dalcsokrot, amelyek persze magas színvonalúak, de picit olyan érzése van az ember fiának, hogy ezeket bizony hallotta már itt-ott Bodoméktól!

Kevés a meglepetés a lemezen.

Metal213
 
A MyMusic értékelése: 7/10

Children Of Bodom: Relentless Reckless Forever (Fontana Universal, 2011)

Disc: 1
1. Not My Funeral
2. Shovel Knockout
3. Roundtrip to Hell and Back
4. Pussyfoot Miss Suicide
5. Relentless Reckless Forever
6. Ugly
7. Cry of the Nihilist
8. Was It Worth It?
9. Northpole Throwdown

Disc: 2
1. Was It Worth It? (Music video)
2. Was It Worth It? (Making of)
3. Angels Don't Kill (Live At Bloodstock)
4. Everytime I Die (Live At Bloodstock)
5. The Rockhouse Method with Alexi Laiho (DVD Trailer)
6. The Rockhouse Method with Alexi Laiho (Instructional DVD excerpt)

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

2020. szeptember 26.

Ha temetsz, temess mélyre! - Make Them Suffer – How To Survive A Funeral

Make Them Suffer – How To Survive A Funeral (2020) | Nagyon nehéz helyzetben voltam, mert alapvetően bírom a bandát, viszont az előzetes dalokból nekem egyedül az Erase Me ütött csak akkorát, hogy elkezdjem várni a lemezt – plusz természetesen a lemez címe, mert az viszont telitalálat! Ebből a kétes alapszituációból pedig a végeredmény egyértelműen kibillentett, nézzük merrefelé! Tovább

2020. szeptember 12.

A vég? Dehogy! - Currents – The Way It Ends

Currents – The Way It Ends (2020) | A második (jó, legyen harmadik a házi kiadású Life – Lost-tal együtt, de mindenhol másodikat írnak) lemezével a Currents bizonyítja, amit két éve már az I Let The Devil In EP-vel eléggé határozottan megpendített: hogy nekik bizony helyük van a jövő metalcore nemzedékének térképén. Ezt pedig kőkemény riffekkel, okos dalszerkesztéssel, fejletépős üvöltésekkel és arénákért kiáltó refrénekkel teszik. Tovább

2020. szeptember 5.

A tuskóság trendi! - Emmure – Hindsight

Emmure – Hindsight (2020) | Nyolcadik alkalommal mondja meg Frankie Palmeri a frankót mindenkinek és talán senki nem lesz meglepve, amikor azt mondom, hogy markánsan azért nem változtak meg a játékszabályok az elmúlt másfél évtizedben. Szóval nyugodjon le mindenki, ismét el lesz küldve a fél világ a p***ába! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky