3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2011. november 22. | Anikó

Kiscsillagot a néniknek, bácsiknak

Copyright:

Kiscsillag: Néniket a Bácsiknak | November 4-én megjelent a Kiscsillag harmadik lemeze: a Néniket a Bácsiknak. Ha nagyon rá akarunk erőltetni egy témát, akkor a szerelmet járja körül. Persze ezen az albumon az adott érzelem kapcsán nem kell rózsaszín ködfelhőkben úszó nyálas romantikától tartanunk. Azaz: „Menjünk hátra, térdeljé’ le...hiszen a szerelem jó.”

2011. november 4-én kezünkben tarthattuk Lovasi András zenekarának, a Kiscsillagnak új lemezét. A koncertre járó közönség a dalok felét már ismerheti, ezekről összességében is elmondható, hogy erős számok, de az eddig még nem játszott darabok sem okoznak csalódást. Nézzünk meg közelebbről néhány pontot a Néniket a Bácsikról!
 
Nagy öröm, hogy a „Holding”, népszerűbb nevén a „bazd, meg szívem” mostmár az albumon is fellelhető, mivel ennek a keletkezése még a Kiscsillag alakulása környékére datálható.
 
A "Megjöttünk a nőkért" a kezdőszám, és a lemezt is ezzel harangozták be, már nyár közepe óta a koncerteken is nyitószámként szerepelt. Rátgéber László felbukkanása a Kiscsillag életében rutinos esemény, ebben a dalban Rátgéberre simán rábiggyeszthető a sztár címke. 
Rövid bemutatkozással indít az album: a fénylő testű 4 zenész Magyarországról megjött a nőkért. 
 
A "Szirmok" keserédes szövege és keményebb dallamvilága nagyon jó összképet alkot, nekem régóta a kedvencem. Az emós himnusz, a "Bánat" is azt a szemszöget erősíti, ami tipikusan jellemző a Kiscsillagra, pl. „ott van egy szép lány, tuti bánatos”. 
 
Az „Igen, Uram” akár egy rendhagyó ima is lehetne, bár a dal vége lehet, hogy túlságosan lázadóra sikerült. Na és az meg biztos, hogy a templomokban nem sokán fogják mormolni a sorokat. 
A „Gyors autóval”-lal - mikor először hallottam - nem szimpatizáltam annyira. De most a lemezen az egyik favoritom lett, mert egy olyan road-movie-szerű szám, aminek a végén szinte már vártam a csattanót. 
 
A „Kit simogasson” mondatait, képeit egy-egy balatoni nyaralás során mindenki tapasztalhatta már. Itt leginkább a szöveg vág oda rendesen. Nosztalgikus poén ez a javából! A lángososnál sörért előttem sorban álló szőrös hátú, fecskében tündöklő, türelmetlen családapát szinte látom is.
 
A „Nagy, nehéz” olyan, mint a címe. Elszállós, ami kellően kiábrándult: „Egy tartalmas vers az életről annyi mindent tartalmaz. És a végén mindenki körbeállt, fogta és lepisálta a tüzet”.
 
Az „Elég a maradék” hangulatában és hangzásában vezeti fel a zárást, a Sirályt, amit már egy éve ismerhetünk. Talán ez az egyetlen rendes lassú dal, de ennek ellenére illő befejezése az albumnak.
 
Leginkább középtempós vagy gyors dalok futnak a Néniket a Bácsiknak albumon. Zeneileg egészen üdítő, lelkes és megkapó elegyet kapunk, ahol a vokálok meghatározóak. 
A szövegekre általánosan igaz, hogy felszínesen hallgatva valami tingli-tangli, aztán ha jól fülelünk, több igazságot is kapunk az életről, mint amit valaha tudni akartunk. Például, hogy „Rugdalózhatnál, dobálhatnád magad, ordibálhatnál, hogy: Nem késő! De késő...” Lehet, hogy „tényleg csak pár centire vagyunk a semmitől”?!
 

 
Anikó
 
MyMusic.hu értékelés: 8/10
 
Kiscsillag: Néniket a Bácsiknak (Megadó Kiadó, 2011)
 
01 Megjöttünk a nőkért
02 Bánat
03 Igen, Uram
04 Gyors autóval
05 Olajoshordó
06 Szirmok
07 Kit simogasson?
08 Nagy, nehéz
09 Holding
10 Tudtam, hogy jönni fogsz
11 Szerelem, jó
12 Elég a maradék
13 Sirály
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. február 25.

Használj ki! | PVRIS

PVRIS – Use Me (2020) | Az áll a Wikipédia ide vonatkozó cikkében, hogy a PVRIS egy amerikai rock együttes. Nos, ezt már a második album után is erősen megkérdőjeleztem volna, most viszont egyértelműen cáfolnám! A PVRIS olyan vegytiszta popegyüttes, hogy már abban is kételkednék, hogy Lynn Gunn tudja-e még egyáltalán, hogy hogyan kell fogni egy gitárt… Tovább

2021. február 14.

Machine Gun Kelly poppunk babérjai

Machine Gun Kelly – Tickets To My Downfall (2020) | Amikor először szembejött ez a szőke srác a Sleeping With Sirens – Alone című klipjében, egyáltalán nem értettem, hogy mégis mire ez a nagy hype körülötte. Sőt, a rapes albumait nem is komálom a mai napig sem, úgyhogy amikor jött a bejelentés, hogy stílusváltás következik, nagyon kíváncsi lettem. Egy hajdani rapstar fogja megreformálni a 2020-as poppunk színteret? Ugyan már... Tovább

2021. február 11.

Ez miért működik bárkinél is? | Neck Deep

Neck Deep – All Distortions Are Intentional (2020)|Negyedik lemezéhez érkezett a walesi poppunk brigád, én pedig hiába csinálok akármit, egyszerűen nem értem, hogy miért népszerű a Neck Deep. Közel 40 perc alatt összesen 5 percnyi érdekességet nem tudnék összeszedni a hallottakból, és még az is csak maximum középszerű lenne. Tovább

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky