3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2011. április 26. | -gabriella-

Ízig-vérig - Supernem

Copyright:

Supernem: Tudományos-Fantasztikus Pop | Április 16-án jelent meg a Supernem legújabb albuma, amely a Tudományos-Fantasztikus Pop címet viseli. Ez az információ kevésbé érheti váratlanul a rajongókat, hiszen a lemezt már a kiadás előtt két szám vezette fel, az egyik a Viszlát, szevasz a másik pedig a Reggelig táncolni egy rossz cipőben. Hangzatos címek, egy új tag és egyéb történetek. Mit mutat 2011-ben a Supernem?

Kezdjük egy szubjektív élménnyel: Papp Szabolcs munkásságára még tini koromban a fix.tv-t bámulva figyeltem fel, és már akkor teljesen oda voltam érte. Nem csak azért, mert vicces volt, hanem mert vagány és szókimondó is (már amennyire ugye ebben az enyhe dadogás nem akadályozta meg). Szóval, amikor megtudtam, hogy van egy csapata a Supernem, nagyjából első körben szereztem be a lemezüket. Ez volt 2003-ban a Hangosabban. Aztán valahogy, kicsit alább hagyott a „rajongás”, így fel sem tűnt, hogy az elmúlt 8 évben még két lemezt adtak ki. Viszont, ha felmerült a csapat neve, mindig szép nosztalgiákkal tekintettem a számaikra.

Tehát nem csoda, hogy a Tudományos–Fantasztikus Pop azonnal felkeltette az érdeklődésem, és kíváncsi voltam mire vitte a csapat az elmúlt években. Az utóbbi időben történt némi változás, ugyanis az eddigi tagok mellé (Papp Szabolcs, Mózsik Imre, Pulius Tibor) csatlakozott Kubányi Bálint mint billentyűs. Nem kell különösebben mélyre ásni ahhoz, hogy kiderüljön honnan jöhetett az ötlet, ugyanis Szabi és ő együtt játszanak a Soerii&Poolek nevű formációban. Ezek után az sem okoz túl nagy meglepetést, hogy a lemez felvételének irányítója a szintén innen ismert Takács Zoltán Jappán (lásd még Heaven Street Seven). Ez talán csak azért lehet érdekes, mert ezeknek az információknak utána sem kell nézni, ugyanis a lemez első számának meghallgatása után a Soerii&Poolek hatása egyértelműen felfedezhető a címadó dalban. Emellett a Tudományos – Fantasztikus Pop olyan, mintha az Első Emeletet keverték volna a Supernemmel. Leírva lehet, hogy furának tűnik, viszont biztosíthatok mindenkit arról, hogy ez egy jó szám.

Egyébként az albumon szám szerint kilenc dal található, ebből viszont egy 20 másodperc alatt van, szóval csak 8 és fél. Az egész hangulata a punk a rock és a pop egy kellemes keveréke, ami simán ellavírozhat a mainstream és az underground vonal között, ha még egyáltalán beszélhetünk ilyen kategóriákról. Nagy előnye az albumnak, hogy nem szeretne több lenni annál, mint ami. Célja pedig, hogy szórakoztasson és ez 100%-osan megvalósul abban a rövid időben.

Ha a számokat kéne sorra venni, akkor nézzük, nekem milyen benyomásaim voltak. A lemez második száma a Viszlát, szevasz. Ez volt az, ami kvázi beharangozóként, már jó ideje klip formájában is elérhető volt, amit Merényi Dávid rendezett. A dal kicsit olyan, mintha a K-k-kicsikét a Hangosabban és a Csodagép egyes elemeit gondolták volna újra. Amúgy tökös dal (nem tudok jobb szót rá).

Reggelig táncolni rossz cipőben: leginkább a pogó feeling az, amivel érzékeltetni lehetne a szám lendületét. A Tankcsapdának vannak hasonló slágerei, viszont  ez akár az idősebb generáció számára is befogadható lehet. VIVA TV kompatibilis, bár nem hinném, hogy ez lenne a csapat elsődleges célja vele. Azt gondolom, hogy azok sem fogják végigülni ezt a számot, akik esetleg már úgy érzik kinőttek az ilyesfajta zenékből.

A világ: az album egyik legjobb száma, szövegileg, zeneileg egyaránt.

Hova megy ki: Itt mutatkozik meg, hogy miben erős ez az album. Jól énekelhető, könnyed, slágeres, rockos dal, aminek a szövegét nagyjából 1 perc alatt magadévá teheted és utána még napokig ezt dúdolgatod.

Rövid sláger: A cím nem árul zsákbamacskát, valóban rövid, mindössze 0.18 mp. Attól függetlenül, hogy viccesnek gondolom pont ennek az intermezzónak sok értelmét nem látom.

Irány a moziba be: A keményebb vonalat képviseli, sokkal ütősebb, mint a lemez többi száma. Igazán különlegessé az teszi, hogy pár lágyabb dallammal finomították, így nem lesz olyan megterhelő senki számára. Bár ezt a megoldást nem ők találták fel, mégis tapsot érdemelnek.

Elvileg: Ha lehetek elfogult, nekem ez a dal tetszett a legjobban. Lazább gitárjátékkal indul aláfestésként, a szöveg pedig néhol társadalomkritikus.

Halkan, itt mások alszanak: A korong záródalaként levezetésnek tökéletes. Az énekrész dallama nagyon jó, ez is olyan, amivel házibulikban majd lehet a szomszédokat idegesíteni. Mármint a szöveggel, nem a számmal.

Összességében, ezzel a lemezzel esélyük van újra egy kicsit a középpontba kerülni, már ha egyáltalán szeretnének. Mindenféle negatív felhang nélkül, a Tudományos-Fantasztikus Pop semmi különleges dolgot nem csinál, viszont ízig-vérig Supernem. Hasonlót hallottunk már tőlük, ettől függetlenül, aki erre fogékony imádni fogja, sőt talán azoknak is, akik kevésbé.

-gabriella-

A MyMusic értékelése: Minőség 10/10 pont. Tartalom 7/10.

Supernem: Tudományos-Fantasztikus Pop (1G Records, 2011)

01 - Tudományos fantasztikus pop
02 - Viszlát, szevasz!
03 - Reggelig táncolni egy rossz cipőben
04 - Azvilág
05 - Hova megy, Ki?
06 - Rövid sláger
07 - Irány a moziba be
08 - Elvileg
09 - Halkan itt mások alszanak

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. február 25.

Használj ki! | PVRIS

PVRIS – Use Me (2020) | Az áll a Wikipédia ide vonatkozó cikkében, hogy a PVRIS egy amerikai rock együttes. Nos, ezt már a második album után is erősen megkérdőjeleztem volna, most viszont egyértelműen cáfolnám! A PVRIS olyan vegytiszta popegyüttes, hogy már abban is kételkednék, hogy Lynn Gunn tudja-e még egyáltalán, hogy hogyan kell fogni egy gitárt… Tovább

2021. február 14.

Machine Gun Kelly poppunk babérjai

Machine Gun Kelly – Tickets To My Downfall (2020) | Amikor először szembejött ez a szőke srác a Sleeping With Sirens – Alone című klipjében, egyáltalán nem értettem, hogy mégis mire ez a nagy hype körülötte. Sőt, a rapes albumait nem is komálom a mai napig sem, úgyhogy amikor jött a bejelentés, hogy stílusváltás következik, nagyon kíváncsi lettem. Egy hajdani rapstar fogja megreformálni a 2020-as poppunk színteret? Ugyan már... Tovább

2021. február 11.

Ez miért működik bárkinél is? | Neck Deep

Neck Deep – All Distortions Are Intentional (2020)|Negyedik lemezéhez érkezett a walesi poppunk brigád, én pedig hiába csinálok akármit, egyszerűen nem értem, hogy miért népszerű a Neck Deep. Közel 40 perc alatt összesen 5 percnyi érdekességet nem tudnék összeszedni a hallottakból, és még az is csak maximum középszerű lenne. Tovább

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky