3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2011. április 4. | Anikó

Egy Bikini, amire mindenki kíváncsi!

Copyright:

Bikini: Elmúlt illúziók | Márciusban a Bikini új albummal rukkolt elő. Az Elmúlt illúziók című lemez azonban bármikor megjelenhetett volna, mert kortalan dalokról van szó. Első hallásra is markánsan Bikini hangzás, 10 dal az életről, szexről, buliról, piáról.

Nem biztos, hogy szerencsés címválasztás az Elmúlt illúziók, nincs valami pozitív kicsengése. De majdnem 30 év zenélés után, talán érthető ez a kiábrándultság. A Bikini így - a jubileumi koncert előtt egy évvel - kihozott egy olyan albumot, amelyről biztos sok szám fog a 2012-es bulin is visszaköszönni.

Magát a lemezt – a többi magyar legendaszámba menő együtteshez hasonlóan – nem érdemes az aktuális zenei trendekhez mérni, inkább a saját világában, stílusában kell elhelyezni. Általánosan elmondható, hogy a hangszerelés helyenként operál egy-két modern fogással, de javarészt minden maradt a régi.

Forradalmi hangulattal indít a lemez: az Adjon az ég mindig jobbat egészen harcias és valamennyire reménykedő. Ezzel szemben az album beharangozó száma, a Szép vagy könnyed, laza sláger, szórakoztató köntösben.

Hasonlóan vidám Az utolsó pohár, ami párhuzamba állítható a Részegen ki visz majd haza című, felejthetetlen slágerrel. Avagy megtudhatjuk, hogy mi történik, amikor a kellemes bódulat helyett már a másnaposság az úr, és ahogy gyakorta elhangzik, és a dal is fogalmaz: „nem kellett volna már az utolsó pohár”. Jó marketinggel hasonló sláger lehet belőle, mint az említett – talán leghíresebb - Bikini dal.

Az Elmúlt illúziók – a címadó dal – egész modern zenei alappal dolgozik, azonnal belopja magát a hallgató szívébe. A szöveg éles rendszerkritikát fogalmaz meg: pl. „a nyugat a zsírjába fullad, a kelet a nyomorúságba”. Mégis ez a dalszöveg szóhasználatával más számokat is felidéz, ami kicsit zavaróvá válik: például az Andrássy úti hasonlat a Szerelem c. dalt juttatja eszünkbe a Férfi és Nőből, a Valahol Európában-t nem is kell ragozni. Valószínűleg nem véletlen ennek az alkalmazása. Ettől függetlenül ez a lemez legfülbemászóbb, és az egyik legszebb darabja.

Egyedi szerelmes szám az Őrtoronyból: „Minden emberségem pokolra vetették, minden igazságom tagadták, elvették. Fegyverrel kezemben hogyan szerethetnék?!” A törékenység és az erőszak párosítása teszi egyedivé és feszültséggel telivé a számot.

Ennél kézenfekvőbb – bár hasonlóan érzelmes – A Hold keresői. Érdekfeszítő az álmodozó szöveg és a viszonylag keményebb zene összhangja, és több rétegűvé válik a mondanivaló. Hogy jó-e örökké kitartó álmodónak lenni vagy sem, azt mindenki döntse el saját maga!
Összességében valami olyasmit lehet mondani a lemez üzenetéről, hogy az élet lehet, hogy kicsit szar, de egy kis alkohollal, bulival és szerelemmel fűszerezve jól viselhető, esetleg élvezhető.

Anikó

A MyMusic értékelése: 7/10

Bikini: Elmúlt illúziók (EMI, 2011)

1. Adjon az ég mindig jobbat
2. Nem megyek el
3. Emlék
4. A hold keresői
5. Az őrtoronyból
6. Az utolsó pohár
7. Sohase felejts el
8. Elmúlt illúziók
9. Szép vagy
10. A végtelen lába előtt

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

2020. szeptember 26.

Ha temetsz, temess mélyre! - Make Them Suffer – How To Survive A Funeral

Make Them Suffer – How To Survive A Funeral (2020) | Nagyon nehéz helyzetben voltam, mert alapvetően bírom a bandát, viszont az előzetes dalokból nekem egyedül az Erase Me ütött csak akkorát, hogy elkezdjem várni a lemezt – plusz természetesen a lemez címe, mert az viszont telitalálat! Ebből a kétes alapszituációból pedig a végeredmény egyértelműen kibillentett, nézzük merrefelé! Tovább

2020. szeptember 12.

A vég? Dehogy! - Currents – The Way It Ends

Currents – The Way It Ends (2020) | A második (jó, legyen harmadik a házi kiadású Life – Lost-tal együtt, de mindenhol másodikat írnak) lemezével a Currents bizonyítja, amit két éve már az I Let The Devil In EP-vel eléggé határozottan megpendített: hogy nekik bizony helyük van a jövő metalcore nemzedékének térképén. Ezt pedig kőkemény riffekkel, okos dalszerkesztéssel, fejletépős üvöltésekkel és arénákért kiáltó refrénekkel teszik. Tovább

2020. szeptember 5.

A tuskóság trendi! - Emmure – Hindsight

Emmure – Hindsight (2020) | Nyolcadik alkalommal mondja meg Frankie Palmeri a frankót mindenkinek és talán senki nem lesz meglepve, amikor azt mondom, hogy markánsan azért nem változtak meg a játékszabályok az elmúlt másfél évtizedben. Szóval nyugodjon le mindenki, ismét el lesz küldve a fél világ a p***ába! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky