3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2011. április 4. | Anikó

Egy Bikini, amire mindenki kíváncsi!

Copyright:

Bikini: Elmúlt illúziók | Márciusban a Bikini új albummal rukkolt elő. Az Elmúlt illúziók című lemez azonban bármikor megjelenhetett volna, mert kortalan dalokról van szó. Első hallásra is markánsan Bikini hangzás, 10 dal az életről, szexről, buliról, piáról.

Nem biztos, hogy szerencsés címválasztás az Elmúlt illúziók, nincs valami pozitív kicsengése. De majdnem 30 év zenélés után, talán érthető ez a kiábrándultság. A Bikini így - a jubileumi koncert előtt egy évvel - kihozott egy olyan albumot, amelyről biztos sok szám fog a 2012-es bulin is visszaköszönni.

Magát a lemezt – a többi magyar legendaszámba menő együtteshez hasonlóan – nem érdemes az aktuális zenei trendekhez mérni, inkább a saját világában, stílusában kell elhelyezni. Általánosan elmondható, hogy a hangszerelés helyenként operál egy-két modern fogással, de javarészt minden maradt a régi.

Forradalmi hangulattal indít a lemez: az Adjon az ég mindig jobbat egészen harcias és valamennyire reménykedő. Ezzel szemben az album beharangozó száma, a Szép vagy könnyed, laza sláger, szórakoztató köntösben.

Hasonlóan vidám Az utolsó pohár, ami párhuzamba állítható a Részegen ki visz majd haza című, felejthetetlen slágerrel. Avagy megtudhatjuk, hogy mi történik, amikor a kellemes bódulat helyett már a másnaposság az úr, és ahogy gyakorta elhangzik, és a dal is fogalmaz: „nem kellett volna már az utolsó pohár”. Jó marketinggel hasonló sláger lehet belőle, mint az említett – talán leghíresebb - Bikini dal.

Az Elmúlt illúziók – a címadó dal – egész modern zenei alappal dolgozik, azonnal belopja magát a hallgató szívébe. A szöveg éles rendszerkritikát fogalmaz meg: pl. „a nyugat a zsírjába fullad, a kelet a nyomorúságba”. Mégis ez a dalszöveg szóhasználatával más számokat is felidéz, ami kicsit zavaróvá válik: például az Andrássy úti hasonlat a Szerelem c. dalt juttatja eszünkbe a Férfi és Nőből, a Valahol Európában-t nem is kell ragozni. Valószínűleg nem véletlen ennek az alkalmazása. Ettől függetlenül ez a lemez legfülbemászóbb, és az egyik legszebb darabja.

Egyedi szerelmes szám az Őrtoronyból: „Minden emberségem pokolra vetették, minden igazságom tagadták, elvették. Fegyverrel kezemben hogyan szerethetnék?!” A törékenység és az erőszak párosítása teszi egyedivé és feszültséggel telivé a számot.

Ennél kézenfekvőbb – bár hasonlóan érzelmes – A Hold keresői. Érdekfeszítő az álmodozó szöveg és a viszonylag keményebb zene összhangja, és több rétegűvé válik a mondanivaló. Hogy jó-e örökké kitartó álmodónak lenni vagy sem, azt mindenki döntse el saját maga!
Összességében valami olyasmit lehet mondani a lemez üzenetéről, hogy az élet lehet, hogy kicsit szar, de egy kis alkohollal, bulival és szerelemmel fűszerezve jól viselhető, esetleg élvezhető.

Anikó

A MyMusic értékelése: 7/10

Bikini: Elmúlt illúziók (EMI, 2011)

1. Adjon az ég mindig jobbat
2. Nem megyek el
3. Emlék
4. A hold keresői
5. Az őrtoronyból
6. Az utolsó pohár
7. Sohase felejts el
8. Elmúlt illúziók
9. Szép vagy
10. A végtelen lába előtt

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. február 25.

Használj ki! | PVRIS

PVRIS – Use Me (2020) | Az áll a Wikipédia ide vonatkozó cikkében, hogy a PVRIS egy amerikai rock együttes. Nos, ezt már a második album után is erősen megkérdőjeleztem volna, most viszont egyértelműen cáfolnám! A PVRIS olyan vegytiszta popegyüttes, hogy már abban is kételkednék, hogy Lynn Gunn tudja-e még egyáltalán, hogy hogyan kell fogni egy gitárt… Tovább

2021. február 14.

Machine Gun Kelly poppunk babérjai

Machine Gun Kelly – Tickets To My Downfall (2020) | Amikor először szembejött ez a szőke srác a Sleeping With Sirens – Alone című klipjében, egyáltalán nem értettem, hogy mégis mire ez a nagy hype körülötte. Sőt, a rapes albumait nem is komálom a mai napig sem, úgyhogy amikor jött a bejelentés, hogy stílusváltás következik, nagyon kíváncsi lettem. Egy hajdani rapstar fogja megreformálni a 2020-as poppunk színteret? Ugyan már... Tovább

2021. február 11.

Ez miért működik bárkinél is? | Neck Deep

Neck Deep – All Distortions Are Intentional (2020)|Negyedik lemezéhez érkezett a walesi poppunk brigád, én pedig hiába csinálok akármit, egyszerűen nem értem, hogy miért népszerű a Neck Deep. Közel 40 perc alatt összesen 5 percnyi érdekességet nem tudnék összeszedni a hallottakból, és még az is csak maximum középszerű lenne. Tovább

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky