3429 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2009. február 9. | Joss Beaumont

Franz Ferdinand éjszakája

Copyright:

Franz Ferdinand: Tonight | „Ez most kicsit más.” - mondhatnánk az új Franz Ferdinand „Tonight” című új lemezére, de aztán végül is rá kell jönni, hogy ez a banda is pont azon az úton van, amin az összes többi indie-pop zenekar, és valahogy meg is lehet érteni őket, de ezt sem fogadjuk teljesen el. Nézzük, mit tud az új lemez!

Első lépésben megemlíteném, hogy az utolsó dal, a „Kathrine Kiss Me” olykor csodásan emlékeztet Johnny Cash-re, amely emiatt nagyon közel áll az igazán jó zenét szeretők szívéhez.

És a többi dal? Az „Ulysses” egy erős sláger lehet. Jó refrén, fülbemászó dallam. De csak ennyi!

Lássuk be, a Franz Ferdinand se hülyékből áll, és úgy néz ki, a rajongóikat sem tervezik annak nézni. Az indie-vonalnak is ér tovább lépni, és új hangzások felé nézni. Még ha olykor vissza is kell tekinteni, akkor is így van ez. A „Send Him Away” például egy másfajta, amolyan múltidéző, slágeres világban íródott, használva némi Tears For Fears-es játékosságot, amely - persze mondhatnánk -, ennek a stílusirányzatnak talán nem is a sajátja, de a vicc az, hogy hasonló elemek bukkannak fel a következő, „Twilight Omens” című dal hallgatása közben is.

A „Bite Hard”, egy tök átlagos, és sokat használt indie-formula. Jó dal, de nem érdemel túl sok szót.

De ami ez után következik, azt David Byrne is megirigyelhetné, hiszen a „What She Came For” személyében igazi undergroundos rock and rollt hallhatunk, amit anno a Talking Heads se csinálhatott volna jobban. Lesz nagy tombolás a koncerteken...

A „Live alone” egy tipikusan olyan dal, amiből egyszercsak klip lesz, mert annyira sláger. Szeretjük a slágereket? Persze hogy szeretjük! Ezek viszik előrébb a világot, és ezekből lesznek gazdagok azok a zenekarok – kábé örökre -, akik néhány lemez után eltűnnek. Na, persze a Franz Ferdinand nem ilyen zenekar – gondoljuk mi.

A „Can’t Stop Feeling” szar, míg a „Lucid Dreams” egy fasza dal lenne, ha nem hallottunk volna már ezer hasonlót.

Az utolsó két dal azonban remek. Itt végre elengedték magukat a fiúk és tök érdekes arcukról ismerhetjük meg őket. Ezek miatt a dalok miatt tényleg van némi értelme ennek a zenehallgatás nevű dolognak.

Összegezve végül a Franz Ferdinand „Tonight” című lemezét, egy kellemes, de megszokott indie–lemezt hallhatunk, amely a rajongóknak biztos nedves bugyikat idéz majd, de a sztenderd hallgatónak, aki éppen erre a lemezre gondolhatná azt, hogy bevezetés lehetne ebbe a világba, csalódást fog okozni.

Joss Beaumont

A MyMusic értékelése: 6/10

Franz Ferdinand: Tonight (Sony, 2009)

1. Ulysses 3:09 2. Turn It On 2:20 3. No You Girls 3:40
4. Send Him Away 2:59
5. Twilight Omens 2:28
6. Bite Hard 3:24
7. What She Came For 3:51
8. Live Alone 3:29
9. Can't Stop Feeling 3:01
10. Lucid Dreams (New Album Version) 7:55
11. Dream Again 3:17 
12. Katherine Kiss Me 2:55


Eheti játékunkon 3 db Franz Ferdinand csomagot (promó nagylemez, póló, vászontáska, kitűző és matrica) sorsolunk ki. Hogy megnyerjétek ezt a csomagot, nem kell mást tennetek, csak helyesen válaszolni az alábbi kérdésre:

Hányszor lépett fel Magyarországon a Franz Ferdinand?

A válaszokat legkésőbb február 15-én éjfélig várjuk a jatek@mymusic.hu címre!

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

Hozzászólások
farkas63 2009. feb. 11.  21:57 1
Kétszer
   

2020. július 10.

A nyúl üregében | Code Orange - Underneath

Code Orange - Underneath (2020) | Ha van még új út a kemény zenében és a metalban, akkor nagy valószínűséggel a Code Orange áll ma az egyik legközelebb ahhoz, hogy ezt az utat megtalálja. Az Underneath egy olyan utazás, ami az első pillanattól az utolsóig kétségek között tart azt illetően, hogy mi rejlik a következő sarkon és mit hallasz majd a következő ütemben. Tovább

2020. július 6.

Egy kicsit a mélyre kérhetnék? | Reflections - Willow

Reflections - Willow (2020) | Öt év várakozás - amelyből hármat hiátusban töltött a banda - jött ki új anyaggal a minnesotai illetőségű progresszív metalcore-ban utazó Reflections, mi pedig száz százalékig nem voltunk felkészülve arra, amit a Willow tartogat! Durvább, mélyebb, progosabb, ijesztőbb, mégis sokkal egységesebb, mint amit eddig valaha hoztak a srácok.
  Tovább

2020. július 1.

TÚMÁCS | Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice

Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice (2020) | Négy év lemezszünet és két év alkotói szabadság után a német metalbrigád nem kisebb vállalásba fogott, minthogy egy majd’ 100 perces duplalemezzel gyalulják le a hallgatók hallójáratait, miközben elsztorizgatnak életről, halálról, a bolygónkról, az emberiségről és természetesen a gyarlóságról, a nagybetűs ellenségről magáról. Vagyis magunkról, ugyebár… Tovább

2020. június 10.

Hulljon a férgese! | The Black Dahlia Murder

The Black Dahlia Murder – Verminous (2020) | Kilencedik lemezét görgette kifelé a Verminous képében a death metal alapvetésnek számító amerikai banda idén, Strnad-ék pedig egy fikarcnyi kétséget sem hagynak afelől, hogy méltán érdemelték ki ezt a titulust. Most először kellett három évet várni az előző korong után a rajongóknak, de a végeredmény tekintetében bőven mondhatjuk, hogy megérte a plusz egy év! Tovább

2020. június 6.

Meghaltam? | Polaris

Polaris – The Death Of Me (2020) | Második lemezét hozta ki az ausztrál metalcore banda és ha ez a náció és ez a zsáner egy mondatba kerül, akkor abban biztosak lehetünk, hogy valami nem mindennapi produkcióval fogjuk szemben találni magunkat. Ezt maximálisan alá is támasztja a The Death Of Me, hiszen a srácok mindent hoztak, ami kötelező, de mindenen csavartak is egy kicsit, hogy azért mégse legyen már tizenkettő egy tucat! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky