3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2013. október 12. | Torya

A szép zene definíciója – Moby

Copyright:

Moby: Innocents | Moby, eredeti nevén Richard Melville Hall 1965. szeptember 11-én született, amerikai énekes, dalszövegíró, zenész, DJ, fotóművész. Egy igazi modern polihisztor, világszerte 20 millió lemezt adott el, meghatározó alakja az elektronikus zenének. Ezúttal legújabb lemezét, az Innocents-t, azaz az Ártatlanok című korongot vesszük górcső alá.

Aki hallott már Moby-számot életében, az tudja, milyen különleges hangulatú, érdekes dalokat készít, mindenképpen hatással van az emberre az, amit létrehoz. De milyen ez a lemez?

Az első track az Everything That Rises, melynek emelkedettsége meghatározza az album többi részét is. Akkor jó igazán Mobyt hallgatni, amikor utazol, vagy egyszerűen csak elmerengenél az életről. Nos, ez egy igazi elmerengős szám. A második dal, A Case For Shame szerintem az Innocents-en a legjobb anyag, az angyali hangú Cold Specks énekel benne, a vokált pedig Inyang Bassey adja. Ez egy olyan zene, amit bármennyiszer meghallgatnék. A dalhoz klip is készült:Cold Specks egyébként még egy számban megajándékoz minket szépséges hangjával, mégpedig a Tell Me –ben.

Az Almost Home, a Going Wrong, valamint az album kilencedik tétele, a Saints, a legjobb „utazótársak” lehetnek. Igazi Moby szerzemények, melyek meghitt hangulatot teremtenek.

Az ötödik a The Perfect Life, azaz a tökéletes élet című dal Wayne Coyne közreműködésével készült, kicsit egy gospelkórusra emlékeztet, és ebben teljesül ki az album ünnepélyes jellege.
A The Perfect Life-hoz is született egy remek kis videó:A The Last Day szintén egy személyes kedvencem, a kellemes női hangért itt Skyler Grey a felelős. A Don’t Love Me-ban pedig az a hölgy, aki az album második számában is vokálozik, azaz Inyang Bassey. Azt gondolom, Moby különleges érzékkel választja a dalokhoz illő női hangokat, és sorra halmozza a tökéletes alkotásokat.

A Long Time egy gyönyörű és egyben furcsa darabja az albumnak, igazán érdekes például úgy hallgatni, miközben egy mozgólépcsőn jössz felfelé a metróból. Érdemes kipróbálni.
A Mark Lanegannal közösen elkészített dalnál, a The Lonely Night-nál ismét meg kell említeni a hozzá készült videoklipet - az egyik legszebb videó, amint valaha láttam, és rendkívül passzol ehhez a megnyugtató zenéhez a háttérben az angyalok városával, Los Angeles-el.Az Innocents tizenkettedik és egyben utolsó száma a The Dogs címet kapta, amely tökéletes zárása ennek a magával ragadó kiadványnak. Összességégen tipikus Moby lemez, melynek végighallgatására érdemes időt szentelni, mert biztos, hogy lesz róla egy új kedvenc számod.
Ha a szép zenének van definíciója, akkor az éppen ez a lemez!

A MyMusic értékelése: 10/10

Moby – Innocents (2013)
1. Everything That Rises
2. A Case For Shame (ft. Cold Specks)
3. Almost Home (ft. Damien Jurado)
4. Going Wrong
5. The Perfect Life (ft. Wayne Coyne)
6. The Last Day (ft. Skylar Grey)
7. Don't Love Me (ft. Inyang Bassey)
8. A Long Time
9. Saints
10. Tell Me (ft. Cold Specks)
11. The Lonely Night (ft. Mark Lanegan)
12. The Dogs

Torya
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. február 25.

Használj ki! | PVRIS

PVRIS – Use Me (2020) | Az áll a Wikipédia ide vonatkozó cikkében, hogy a PVRIS egy amerikai rock együttes. Nos, ezt már a második album után is erősen megkérdőjeleztem volna, most viszont egyértelműen cáfolnám! A PVRIS olyan vegytiszta popegyüttes, hogy már abban is kételkednék, hogy Lynn Gunn tudja-e még egyáltalán, hogy hogyan kell fogni egy gitárt… Tovább

2021. február 14.

Machine Gun Kelly poppunk babérjai

Machine Gun Kelly – Tickets To My Downfall (2020) | Amikor először szembejött ez a szőke srác a Sleeping With Sirens – Alone című klipjében, egyáltalán nem értettem, hogy mégis mire ez a nagy hype körülötte. Sőt, a rapes albumait nem is komálom a mai napig sem, úgyhogy amikor jött a bejelentés, hogy stílusváltás következik, nagyon kíváncsi lettem. Egy hajdani rapstar fogja megreformálni a 2020-as poppunk színteret? Ugyan már... Tovább

2021. február 11.

Ez miért működik bárkinél is? | Neck Deep

Neck Deep – All Distortions Are Intentional (2020)|Negyedik lemezéhez érkezett a walesi poppunk brigád, én pedig hiába csinálok akármit, egyszerűen nem értem, hogy miért népszerű a Neck Deep. Közel 40 perc alatt összesen 5 percnyi érdekességet nem tudnék összeszedni a hallottakból, és még az is csak maximum középszerű lenne. Tovább

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky