3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2012. október 5. | Bertoni

Ínyencekre hangolva - Blue sPot

Copyright:

Blue sPot Café | A 2005 májusában Blues project néven alakult formáció 2009 óta kísérletezik saját dalokkal is, ekkor keresztelkedtek át Blue sPot-ra. Bárth János, Kelemen László, Mezőfi István és Oszkó Péter a kortárs rhythm & blues, az alternatív rock és olykor a folk, illetve a drum & base területein kalandozó, kísérletező kedvű és az élőzene elsődlegességét valló zenészek. Debütalbumuk CD formátumban a kapolcsi fesztivál emlékére a Blue sPot Café címet kapta, lényegében stílusgyakorlatok tárházának tekintik.

Az együttes előszeretettel lép fel népszerű budapesti klubokban a Trafiktól a Sileniusig, közönségük pedig nagyobb részt egyetemistákból és középkorúakból áll. A stílusok keverését jó érzékkel pedzegetik, és az alapirányzatok klasszikusainak fortélyait is ellesték. Mindebből egy jó hangulatú összeállítás kerekedett, ami 15 igényes dallal látja el a zenei ínyenceket, ráadásul mindezt magyar szövegekkel.

Már az első számmal belevágnak a sűrűjébe: van egy rockosabb alap, ami a szájharmonikától nagyon egyedi lesz, és bár nem zúz agyon, de azért kellően felpörget. A hangszerek dominanciája egyébként változó az egyes dalokban, hol a harmonika erősödik kicsit country-s beütést kölcsönözve a hangzásnak, hol a gitár, amitől például az Emlékdal Santana-san latinos lett. Ami a dalszövegeket illeti, a Rossz Idő refrénje kifejezetten fülbemászó. A népies verziók nyelvezete mondjuk sokkal súlyosabbnak hat, mint a többi szöveg, és nem is mindig illeszkedik jól a hangszereléshez, de persze mindenki maga dönti el, melyik irány szimpatikusabb számára. Hozzám ebben a stílusban közelebb állnak a vagány, köznapibb, helyi utalásokkal tűzdelt nóták, mint a fennkölt metaforák.

A Lemaradok és a Hidegen Fújnak A Szelek Tankcsapda-utalásai üdítően hatnak, az Engem Vársz pedig a Hooligans-re hajaz, ami csak bók a Blue sPotra nézve, hiszen meglehetősen sikeres bandákról van szó. Az énekhanghoz is talán jobban megy a nyersebb, keserűbb hangvétel, mint például az Emlékdal kritikus szemlélete, de például a Tunya Férfi is jól sikerült, kicsit gunyoros, klasszikusabb jellegű dal.

Összességében azt mondhatjuk, hogy rétegzene, hiszen egyelőre kevesen vannak, akik egyaránt szeretik a költői jellegű szövegeket és a blues-rock-folk-drum&bass kombinációt. Talán az utolsó két szám példázza legjobban, milyen (a szó pozitív értelmében) változatos zenei teljesítményre képesek: a Legjobb Képed dühös, ugrálva táncolós percei után a Remeg a Levegő romantikus, párizsi utcazenét idéző ütemeivel zárnak. Széles tehát a paletta, és valószínűleg a fellépéseken továbbra is játszanak majd feldolgozásokat a saját dalok mellett, így a közönség mindenből kap egy kicsit, de az is biztos, hogy senki nem fog unatkozni.

Idén várhatóan még négyszer hallhatók élőben: október 10-én a Trafikban, október 20-án a Silenusban, november 8-án a Muzikum klubban, december 15-én pedig ismét a Silenus színpadán lépnek majd fel.

Bertoni

MyMusic értékelés: 8/10

Blue sPot: Blue sPot Café (2012) tracklista:

1 Jön Közelebb
2 Rossz Idő
3 Lemaradok    
4 Szomorú Az Idő    
5 Egy Hét    
6 Engem Vársz    
7 Hidegen Fújnak A Szelek    
8 Csend Van    
9 Madár, Madár    
10 Emlékdal    
11 Tunya Férfi    
12 Képernyőn
13 Nélküled    
14 Legjobb Képed    
15 Remeg A Levegő    
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. július 23.

Erős kezdés után... | All Time Low - Wake Up, Sunshine

All Time Low - Wake Up, Sunshine (2020) | Ha van a poppunknak ma vezető csapata a világon, akkor az All Time Low simán pályázhat a trónra, hiszen a Blink már nem az igazi, a 5 Seconds of Summer inkább pop, a Neck Deep inkább punk és nem is annyira élem, a Fall Out Boy-t pedig hagyjuk is inkább... Szóval az ATL simán behúzza ezt a megtiszteltetést, a Wake Up, Sunshine-nal pedig bizonyítják, hogy megérdemelten aggatok rájuk ilyen címkéket! Tovább

2020. július 15.

A nyár íze! | New Found Glory - Forever + Ever x Infinity

New Found Glory - Forever + Ever x Infinity (2020) | Nem tétlenkednek a floridai punkok, hiszen a tavalyi feldolgozáslemez után máris itt a soron következő, teljes értékű NFG korong. Úgyhogy itt az ideje, hogy előkapjuk a képzeletbeli szörfdeszkát, shortra vetkőzzünk és nekiszaladjunk az óceánnak, arccal a legnagyobb hullám felé. Tovább

2020. július 10.

A nyúl üregében | Code Orange - Underneath

Code Orange - Underneath (2020) | Ha van még új út a kemény zenében és a metalban, akkor nagy valószínűséggel a Code Orange áll ma az egyik legközelebb ahhoz, hogy ezt az utat megtalálja. Az Underneath egy olyan utazás, ami az első pillanattól az utolsóig kétségek között tart azt illetően, hogy mi rejlik a következő sarkon és mit hallasz majd a következő ütemben. Tovább

2020. július 6.

Egy kicsit a mélyre kérhetnék? | Reflections - Willow

Reflections - Willow (2020) | Öt év várakozás - amelyből hármat hiátusban töltött a banda - jött ki új anyaggal a minnesotai illetőségű progresszív metalcore-ban utazó Reflections, mi pedig száz százalékig nem voltunk felkészülve arra, amit a Willow tartogat! Durvább, mélyebb, progosabb, ijesztőbb, mégis sokkal egységesebb, mint amit eddig valaha hoztak a srácok.
  Tovább

2020. július 1.

TÚMÁCS | Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice

Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice (2020) | Négy év lemezszünet és két év alkotói szabadság után a német metalbrigád nem kisebb vállalásba fogott, minthogy egy majd’ 100 perces duplalemezzel gyalulják le a hallgatók hallójáratait, miközben elsztorizgatnak életről, halálról, a bolygónkról, az emberiségről és természetesen a gyarlóságról, a nagybetűs ellenségről magáról. Vagyis magunkról, ugyebár… Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky