3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2012. július 10. | Szandi

Érettebb, letisztultabb az Anti Fitness Club új lemeze  

Copyright:

Anti Fitness Club: Metamorphosis | Május 19-én lemezbemutató nagykoncerttel egybekötve megjelent a kétszeres Comet-díjas Anti Fitness Club harmadik stúdióalbuma, amelyen azzal a zenei producerrel dolgoztak együtt, aki az előző két albumukat (Anti Fitness Club, és Lélekzet) is jegyezte. 

Szabó Zével először a Többet érsz című slágerük felvételeinél dolgoztak, majd grandiózus tervekkel vonultak stúdióba hogy elkészítsék a zenekar debütáló albumát, amely szabadon a csapat neve után egyszerűen csak Anti Fitness Club lett. Ezek után nem is kellett sokáig várniuk az átütő sikerre.
 
Egy évvel később kiadták második nagylemezüket, Lélekzet címmel, mellyel többek között 2009-ben megnyerték az év hazai felfedezettjének járó Fonogram-díjat.
 
Most pedig itt a folytatás, tavasszal megérkezett a Metamorphosis, amely merőben más mint az eddigiek. A lírai szerzeményekben gazdag anyag sokkal letisztultabb, érettebb lett, és az énekes, dalszövegíró Molnár Tamás még friss zongora tudását is megcsillogtatja. A lemez bővelkedik elektronikus, szintis, és klasszikus zenei stílusokban, illetve helyet kaptak mélyebb, gondolatébresztő dalok, és könnyed, optimista megközelítések is. Az előző koronghoz képest, a srácok most a lágyabb vonalra fektették a hangsúlyt, erre ékes bizonyíték például a Viszlát, a Kötéltánc vagy a Vezessen a vágy című dal. Utóbbit már hallhatták a rajongók, mivel az énekes a VIVA tévé egykori műsorvezetőjének, Zolának írta, a zenetévétől való távozása apropójából.
 
Az album egyik kiváló alkotása a Lesz ami lesz címet viselő sláger, amellyel még az idei Eurovíziós Dalfesztiválra is beneveztek. A dal egy az egyben Tomi kezei alól került ki, ugyanis nem csak a szöveget, de magát a zenét is ő írta. Épp ezért volt számára hatalmas megtiszteltetés, hogy pont ezzel a dallal nevezhettek. A közel négy perces szám, az AFC eddigi legoptimistább szerzeménye, és ezzel a korong egyik kiemelkedője.
 
Aktuális slágerük a Mennyország, az albumról elsőként kimásolt videoklip lett. Hangulata balladisztikus, az énekes egykori kedvese után vágyakozik, szeretné ha örökké tartanának a legszebb közös pillanataik, mert szerelme nélkül teljesen elveszettnek érzi magát. Sablonosan hangzik, de már a megjelenés hetében számtalan rajongóra tett szert, a lelkes fanok pedig azóta is dúdolják nap mint nap.
 
Egy internetes szavazás szerint a rajongók kedvenc a Kötéltánc. Véleményem szerint ez a dal tükrözi leginkább a zenekar stílusát. A számban egyébként Közreműködött Szabó Zé, és a Hooligansből ismert gitáros, Tóth Tibi. A lemezen erősen érezhetőek a zongorás, hegedűs részek, viszont a gitár egy kicsit háttérbe szorult, az anyag részben pont ettől tér el előzőektől. Néhány számnál hiányérzetem van, mert túl sok a zongora, és kevés a gitárszóló. Azonban a Kötéltáncban Tibi „vérbeli huligán” révén igazi rock n’ rollos hangzást kölcsönöz a dalnak.
 
A tizenegy dalt tartalmazó lemezről személyes kedvencem a Marad-e még levegő című alkotás amit először Michael Jackson Earth Songjához tudnék hasonlítani, hiszen az Anti Fitness Club ebben a dalban a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet, ahogy azt még anno a pop királya is tette 1995-ben. A dal különlegessége az hogy a munkálatok során a srácok segítségére voltak a Homoktövis Általános Iskola kórusának diákjai. 
Az Anti Fitnesses srácok mindig megpróbálnak valami újat alkotni. Az énekes egyik interjújában azt nyilatkozta hogy amikor feldolgozásokat énekelnek akkor általában énekesnők dalaiból válogatnak, elsősorban azért mert csak abból tudnak valami igazán különlegeset alkotni amely rendkívül távol áll tőlük. Összességében elmondhatom hogy a Metamorphosis valóban egy ritka darab, nekem leginkább az tetszik az egészben hogy a „csöpögős” szerelmes dalok mellett a társadalom fontos problémái is ott szerepelnek a témáik között. Akadnak olyan dalok is melyeket több szempontból is lehet értelmezni, itt van például a Vezessen a vágy című számuk, ami akár egy ballagáson is megállja a helyét. Ajánlom ezt a lemezt azoknak akik mindeddig előítéletekkel álltak a zenekarhoz. Hallgassátok meg, és aztán döntsétek el hogy, ezek a fiúk tényleg csak „szemetet” játszanak?
 
MyMusic értékelés: 8/10
 
Anti FitneSs Club: Metamorphosis, Kiadó: Schubert Music Publishing(2012)
 
1.Metamorphosis
2.Mennyország
3.Bele remeg a föld
4.Lesz mi lesz
5.Mennem kell
6.Jégvirág
7.Marad-e még levegő
8.Kötéltánc
9.Nincs elérhetetlen cél
10.Viszlát
11.Vezessen a vágy
 

Szandi

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

Hozzászólások
vicdes 2012. júl.. 10.  16:27 1
Na végre valaki lát is. 2007-ben ismertem meg őket, véletlen keveredtem a koncertjükre, eléggé húztam a számat, nagyon nem tetszett a külsejük, de a zenével lenyűgöztek. Azóta is nagy szimpatizánsuk vagyok, pedig nem vagyok már tini, se lány:) Csöpögősnek egyik számot sem mondanám, és nekem nagyon tetszik, hogy rockosak maradtak a számok, de ugyanakkor lágyabbak is, és ahogy Te is írtad, sok számot magadra formálhatsz, mert több jelentéssel bír. És itt a lényeg. Szinte az összes daluk jelentéssel, üzenettel bír.
Amúgy akik nem szeretik őket, 90%-ban nem is hallottak tőlük zenét...
   

2021. február 25.

Használj ki! | PVRIS

PVRIS – Use Me (2020) | Az áll a Wikipédia ide vonatkozó cikkében, hogy a PVRIS egy amerikai rock együttes. Nos, ezt már a második album után is erősen megkérdőjeleztem volna, most viszont egyértelműen cáfolnám! A PVRIS olyan vegytiszta popegyüttes, hogy már abban is kételkednék, hogy Lynn Gunn tudja-e még egyáltalán, hogy hogyan kell fogni egy gitárt… Tovább

2021. február 14.

Machine Gun Kelly poppunk babérjai

Machine Gun Kelly – Tickets To My Downfall (2020) | Amikor először szembejött ez a szőke srác a Sleeping With Sirens – Alone című klipjében, egyáltalán nem értettem, hogy mégis mire ez a nagy hype körülötte. Sőt, a rapes albumait nem is komálom a mai napig sem, úgyhogy amikor jött a bejelentés, hogy stílusváltás következik, nagyon kíváncsi lettem. Egy hajdani rapstar fogja megreformálni a 2020-as poppunk színteret? Ugyan már... Tovább

2021. február 11.

Ez miért működik bárkinél is? | Neck Deep

Neck Deep – All Distortions Are Intentional (2020)|Negyedik lemezéhez érkezett a walesi poppunk brigád, én pedig hiába csinálok akármit, egyszerűen nem értem, hogy miért népszerű a Neck Deep. Közel 40 perc alatt összesen 5 percnyi érdekességet nem tudnék összeszedni a hallottakból, és még az is csak maximum középszerű lenne. Tovább

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky