3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2012. április 11. | Bertoni

Egyszemélyes hadjárat a zeneipar ellen – SOSO  

Copyright:

A svéd popénekes, Sophia Somajo (Soso) 2012. május 1-jén tervezte kínai stílusú debütáló albumának megjelenését. Végül jóval korábban, április 6-án ingyenesen elérhetővé tette a The Pirate Bay-en keresztül egy levél kíséretében, amelyben elmondja, nem pénzt akar keresni a zenével, hanem haladni a korral, és mindenekelőtt közönséget találni. Vajon hányan lesznek vevők erre az ultramodern lépésre? 

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek
Amikor már kezdtük azt hinni, hogy az illegális zeneletöltés végleg leáldozott, megjelenik egy svéd lány, aki producerek és cégek támogatása nélkül (ahogy írja, a Do It Yourself Bitch Production keretében) elkészít egy lemezt a saját lakásában az életéről, önmagáról és a nyereség vágynak legkisebb jelét sem adva, ingyen adja mindenkinek, akit csak érdekel.
 
A That Time I Dug So Deep I Ended Up In China (T.T.I.D.S.D.I.E.U.I.C.) már a címet tekintve sem az egyszerűséget célozta meg, sőt a honlapon található levél is „nárcisztikus hajlamról” számol be, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a hozzáállás, hogy világgá kürtöli: elege van azokból, akik szerint a zeneletöltés lopás. A kazetta és a CD elavult, a fejlődésnek pedig bolondság útját állni – jelmondata szerint nem a zeneiparral törődik, hanem csakis a zenével. A művésznek ki kell használnia, hogy lehetősége van a közönségéhez közvetlenül eljutni, hiszen a zene eredetileg is azért jött létre, hogy hallgassák. 
 
Nyíltan vállalja tehát a kalóz szerepét, és megkockáztatom, az időzítés sem véletlen: az illegális internethasználat ellen megindult harcban polgárpukkasztó megoldásával hívja fel magára a figyelmet. A zenéje önmagában nem tűnik olyan kivételesnek - érződik rajta a home-made jelleg: amit az otthoni technikával, egy számítógépes keverővel meg lehet oldani, ahhoz adta a hangját (mondjuk az egész jó), fűszerezve stílusérzékkel, a hagyományok újraértelmezésével és művészi fotókkal. Az összhatás inkább elektro-pop és hip-hop, mint kínai, de tény, hogy sokat dob rajta a rengeteg személyes történet, amire minden adandó alkalommal kitér.
 
Nem tudom, a modernség vagy az érdektelenség számlájára írható, mindenesetre arról is büszkén vallott egy cikkben, hogy nem tudna kiállni egy színpadra semmilyen hangszerrel, inkább a gépi zenéhez kötődik, ez az élete. Így tényleg nem lehet anyagi haszonra számítani a zenéből, ezt jól látja, úgyhogy leginkább a fiatalokra szeretne hatni, segíteni nekik az igazi énjük megtalálásában. Kérdés, hogy ehhez ez a rengeteg őszinteségi hullám és a zene elegendő-e? Felfigyelnek-e rá azok, akikhez leginkább szeretne szólni?
 
Bertoni
 
Mymusic értékelés: 5/10
 
Tracklist:
 
1. THAT TIME I DUG SO DEEP I ENDED UP IN CHINA (INTRO)
2. HAPPY PEOPLE
3. EVERY MAN I LOVE HAS GOT A GIRLFRIEND
4. MY WOMEN, MY GUiTARS (COdY CHESnutt cover)
5. EVERYTHING NEAR BECOMES DISTANT
6. I NEVER THOUGHT YOU’D COME IN SUMMER
7. JOAQUIN PHOENIX
8. SAB LACKATH
9. HE DON’T LIVE HERE NO MORE
10.MARIA MAKES MY LIFE
11.THE BALLAD
12.WHO’S GONNA LOVE ME

13.SO I SAY GOODBYE BEFORE I SAY HELLo (OUTRO) 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. július 23.

Erős kezdés után... | All Time Low - Wake Up, Sunshine

All Time Low - Wake Up, Sunshine (2020) | Ha van a poppunknak ma vezető csapata a világon, akkor az All Time Low simán pályázhat a trónra, hiszen a Blink már nem az igazi, a 5 Seconds of Summer inkább pop, a Neck Deep inkább punk és nem is annyira élem, a Fall Out Boy-t pedig hagyjuk is inkább... Szóval az ATL simán behúzza ezt a megtiszteltetést, a Wake Up, Sunshine-nal pedig bizonyítják, hogy megérdemelten aggatok rájuk ilyen címkéket! Tovább

2020. július 15.

A nyár íze! | New Found Glory - Forever + Ever x Infinity

New Found Glory - Forever + Ever x Infinity (2020) | Nem tétlenkednek a floridai punkok, hiszen a tavalyi feldolgozáslemez után máris itt a soron következő, teljes értékű NFG korong. Úgyhogy itt az ideje, hogy előkapjuk a képzeletbeli szörfdeszkát, shortra vetkőzzünk és nekiszaladjunk az óceánnak, arccal a legnagyobb hullám felé. Tovább

2020. július 10.

A nyúl üregében | Code Orange - Underneath

Code Orange - Underneath (2020) | Ha van még új út a kemény zenében és a metalban, akkor nagy valószínűséggel a Code Orange áll ma az egyik legközelebb ahhoz, hogy ezt az utat megtalálja. Az Underneath egy olyan utazás, ami az első pillanattól az utolsóig kétségek között tart azt illetően, hogy mi rejlik a következő sarkon és mit hallasz majd a következő ütemben. Tovább

2020. július 6.

Egy kicsit a mélyre kérhetnék? | Reflections - Willow

Reflections - Willow (2020) | Öt év várakozás - amelyből hármat hiátusban töltött a banda - jött ki új anyaggal a minnesotai illetőségű progresszív metalcore-ban utazó Reflections, mi pedig száz százalékig nem voltunk felkészülve arra, amit a Willow tartogat! Durvább, mélyebb, progosabb, ijesztőbb, mégis sokkal egységesebb, mint amit eddig valaha hoztak a srácok.
  Tovább

2020. július 1.

TÚMÁCS | Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice

Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice (2020) | Négy év lemezszünet és két év alkotói szabadság után a német metalbrigád nem kisebb vállalásba fogott, minthogy egy majd’ 100 perces duplalemezzel gyalulják le a hallgatók hallójáratait, miközben elsztorizgatnak életről, halálról, a bolygónkról, az emberiségről és természetesen a gyarlóságról, a nagybetűs ellenségről magáról. Vagyis magunkról, ugyebár… Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky