3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2011. április 7. | Anikó

Erődemonstráció - Oasis helyett Beady Eye

Copyright:

Beady Eye: Different Gear, Still Speeding | A Beady Eye friss hangzású és slágergyanús számokkal telepakolt albumot rakott le az asztalra. A bemutatkozó lemezük: a Different Gear, Still Speeding! Ha végighallgatod, nem lesz kérdéses, hogy az év egyik legjobb hanganyagát tartod a kezedben!

Vedd az Oasis-t, Noel Gallagher nélkül, tedd meg frontemberré Liam Gallaghert, adj hozzá indie és rock dallamokat, fűszerezd némi Beatles utánérzéssel! Ennek a tökéletes elegyeként született meg a Beady Eye debütáló albuma: a Different Gear, Still Speeding. Hazájukban elsöprő sikert aratott az album, a legjelentősebb toplistákat máris megjárta. Semmi sem véletlen...

Hogy a zenekar bizonyítsa, hogy nem csak kiváló zenészek, de nagyon emberségesek is, a napokban látott napvilágot a Beatles Across the Universe-nek feldolgozása (mely nem szerepel a Different Gear, Still Speedingen), és az ebből a kiadványból befolyó összeget a Japánban történt tragédia áldozatainak ajánlják fel.

A 2009-ben alakult Beady Eye tavaly év végén kezdte elhalmozni maxikkal a hallgatóságot, ezek a dalok mind helyet is kaptak a lemezen. A Bring the light remekül ötvözi a modern zenei trendeket és a klasszikus rock’n’rollt. És ezzel létrehoztak egy teljesen újnak is aposztrofálható hangzásvilágot, mely igaz az album egészére, hiszen úgy újítanak, hogy a régi alapokat használják fel, de azt mesterien!

Ha az időrendiséget követjük, ezután jött ki a Four letter word single-je, ami a Different Gear, Still Spending nyitószáma lett. Akár hatásvadásznak is nevezhető – pozitív értelemben – ahogyan a worldmusicból ihletet merítő zene tüntetőleg jelzi, hogy erre az albumra érdemes lesz odafigyelni. És ez még csak az első másodpercek hatása. Amikor minderre szinte ráolvad az indie szólam, akkor lesz ez is egy feledhetetlen zenei keverék.

Az albumot közvetlenül beharangozó szám: The roller. Kicsit popos, de nagyon slágergyanús. Ezzel a dallal bármit el lehet adni, rögtön énekelhető, könnyed életérzést sugároz, olyan „minden rendben” típusú szám lett.

A Millionaire single májusban fog megjelenni, de az albumon fellelhető ez a nóta is. Itt már kicsit kuszává válik a rengeteg zenei hatás, de ez csak először fura és nem csökkenti a Millionaire értékét.

Ezeket a számokat javarészt (a Bring the light kivételével) az album elejére pozícionálták, így felmerült bennem a kérdés, hogy a hátralevő rész is képes lesz-e fenntartani az érdeklődést, vagy egybefolyó és nem túl emlékezetes masszaként fogok a többi dalra tekinteni. Szerencsére minden kétkedésem hamis volt, mert a lemez végig meglep és szórakoztat. Jó párosítás például, hogy az életvidám, lelkes For anyone után következik a Kill for a dream, ami viszont egy másik, „sötétebb”, mélyebb oldal felől közelít. Szerintem baromi ütős dal, ami koncerten jön át a legjobban. Rögtön az jutott eszembe, hogy hiba lenne ezt kihagyni az élő repertoárból, hiszen a dal végén, a „nanananana” résznél elég sokan be tudnak szállni az énekbe és ez igencsak hatásos elem lehet. De ahogy utána megnéztem néhány koncertfelvételt, látszik, hogy a Beady Eye tagjai kihasználják az ebben rejlő potenciált. A Standing on the edge of noise rockos hangszerelésre (azért a ’n’roll rész is bejátszik) és széttorzított énekre épít. Jól! Ez talán az egyik legkeményebb dal a lemezen.

Jó gének...

Utolsó előtti dalként kapjuk a Beat goes on c. számot, a „Thought that I died today” felütés mellé sokkal optimistább sorokat is rejtettek a szerzők: „Someday all the world will sing my song”. Ezt a dalt is meg kell jegyezni, mert könnyen lehet belőle toplistavezető.

Szerintem a zárásként előadott The morning son a legérdektelenebb az összes közül. A szöveg rendben van, de a vokállal (visszhang effekttel?) nem igazán sikerült megbékülni. Levezetésként azért elmegy, de nem robbant akkorát, mint az összes többi szám a Different Gear, Still Speedingen.

A dalok nagyon gitár centrikusak, és tényleg úgy sikerült a különböző zenei stílusokból kölcsönzött elemeket felhasználni, hogy ebből egy teljesen egységes és nagyon kellemes anyag született. És a professzionalizmus (ami a Different Gear, Still Speeding teljes egészére abszolút igaz) nem válik túlzóvá vagy zavaróvá. Bárcsak több ehhez hasonló album születne! Sokan példát vehetnének a Beady Eye-ról.

Hozzánk legközelebb augusztus 18-án adnak koncertet, Ausztriában. Érdemes megfontolni a kiruccanást!

Anikó

A MyMusic értékelése: 10/10

Beady Eye: Different Gear, Still Speeding (Sony Music, 2011)

1."Four Letter Word"
2."Millionaire"
3."The Roller"
4."Beatles and Stones"
5."Wind Up Dream"
6."Bring the Light"
7."For Anyone"
8."Kill for a Dream"
9."Standing on the Edge of the Noise"
10."Wigwam"
11."Three Ring Circus"
12."The Beat Goes On"
13."The Morning Son"

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. szeptember 12.

A vég? Dehogy! - Currents – The Way It Ends

Currents – The Way It Ends (2020) | A második (jó, legyen harmadik a házi kiadású Life – Lost-tal együtt, de mindenhol másodikat írnak) lemezével a Currents bizonyítja, amit két éve már az I Let The Devil In EP-vel eléggé határozottan megpendített: hogy nekik bizony helyük van a jövő metalcore nemzedékének térképén. Ezt pedig kőkemény riffekkel, okos dalszerkesztéssel, fejletépős üvöltésekkel és arénákért kiáltó refrénekkel teszik. Tovább

2020. szeptember 5.

A tuskóság trendi! - Emmure – Hindsight

Emmure – Hindsight (2020) | Nyolcadik alkalommal mondja meg Frankie Palmeri a frankót mindenkinek és talán senki nem lesz meglepve, amikor azt mondom, hogy markánsan azért nem változtak meg a játékszabályok az elmúlt másfél évtizedben. Szóval nyugodjon le mindenki, ismét el lesz küldve a fél világ a p***ába! Tovább

2020. augusztus 31.

Ilyen lenne az élet? - Novelists – C’est La Vie

Novelists – C’est La Vie (2020) | Harmadik lemezéhez érkezett a francia, gitármasztizós, metalcoreba hajló, djent és progmetallal kacérkodó Novelists, és mi sem lehetne ennél nagyszerűbb hír, hiszen az új korongon – ahogy azt már megszoktuk tőlük - egészen kiváló muzsikálást hallunk. Nagy kár, hogy a megjelenés után Matteo Gelsomino énekes kilépett a bandából, mert nélküle, valószínűleg, a C’est La Vie sem lenne ennyire király. Tovább

2020. augusztus 26.

Az ellenállás él! - Anti-Flag – 20/20 Vision

Anti-Flag – 20/20 Vision (2020) | Bevallom, a 2014-es, Szigetes koncertig egyáltalán nem éltem a punkrockerek zenéjét, mert semmivel nem voltak többek, mint a lázadó melodic hc-punk zenekarok egyike a tömegben. Aztán ott a nagyszínpad előtt, a 34 fokban, tűző napsütésben, izzadtságtól csepegő BMTH-s trikóban valahogy megváltozott valami, mert olyan energiákat mozgattak meg az urak, amire egyáltalán nem számítottam. Azóta pedig egészen kiváló barátságot kötöttünk. Tovább

2020. július 23.

Erős kezdés után... | All Time Low - Wake Up, Sunshine

All Time Low - Wake Up, Sunshine (2020) | Ha van a poppunknak ma vezető csapata a világon, akkor az All Time Low simán pályázhat a trónra, hiszen a Blink már nem az igazi, a 5 Seconds of Summer inkább pop, a Neck Deep inkább punk és nem is annyira élem, a Fall Out Boy-t pedig hagyjuk is inkább... Szóval az ATL simán behúzza ezt a megtiszteltetést, a Wake Up, Sunshine-nal pedig bizonyítják, hogy megérdemelten aggatok rájuk ilyen címkéket! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky