3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2011. március 22. | Anikó

Ricky Martin zenéje, lelke és még valami...

Copyright:

Ricky Martin: Musica Alma Sexo | Ricky Martintól a 2005-ben megjelent Life óta teljesen új dalokat tartalmazó CD-t nem tarthattunk a kezünkben. De végre itt van a Musica Alma Sexo is, így a totál új anyagra is rákattanhatunk!

Persze a Life óta megjelent az Unplugged, a Black and White és a 17, de ezeket nem túlzás Best of-nak aposztrofálni. A Musica Alma Sexo 11+2 dalt tartalmaz, hogy ismét jól elmerülhessünk a latin-popban!
Meglehet, hogy Ricky Martinért rajongani manapság nem annyira menő. De azért másfél millió facebook rajongó csak nem tévedhet olyan hatalmasat. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a fiatalember elég sokat tett a latinos dallamok elterjedésért a pop zenében a ’90-es évek végén. Ahogy az lenni szokott, idővel a nagyobb sikerek elérése végett ő is lecserélte a spanyol nyelvet angolra, de ez az album ismét nagyrészt spanyolul szólal meg!

Nevezhetjük ezt a lemezt Ricky Martin visszatérésének is, hiszen az elmúlt években inkább a magánélete foglalta le a latin amorózót, mint a zenei karrierje. Az album címe: Musica Alma Sexo. A második szó jelentése lélek, a többit pedig nem nehéz kitalálni. Messzemenő következtetéseket ne vonjunk le ebből, tulajdonképpen címszavak, ha nagyon röviden össze akarjuk foglalni a lemezt. De ne ragadjunk le ennél, nézzük meg alaposabban!

A Más az album első dala, ami szép reményeket vetít előre. Simán felfedezhetjük benne a Marcia Baila (Vuelve, 1998.) lendületét, ami azért baromi jól áll Ricky Martinnak. És már itt egyértelmű és eltéveszthetetlen, hogy az ő lemezét hallgatjuk. A tőle megszokottakat simán hozza a Musica Alma Sexo is!

Ez a lemez sem marad duett nélkül: Natalia Jimenez-zel közösen dalolják a Lo mejor de mi vida eres tu-t, és az angol verzió is rákerült az albumra: The best thing about me is you. Ez kicsit kirí a sorból. Olyan sunshine dal lett. Nem ez az első duettje Ricky Martin-nak, emlékezzünk például a Private Emotion-re Meja-val, a Nobody wants to be lonely-ra, amit Christina Aguilera-val követtek el, vagy arra, amikor az olasz (Eros Ramazotti) és a spanyol macsó összeállt a Non siamo soli-ra. Hát ezek kétségtelenül jobbak, mint a Lo mejor de mi vida eres tu.

Három szomorú, sírós ballada tarkítja az albumot: a Tu y yo, a Te busco y te alcanzo és a Basta ya. Az utóbbi lehet fontosabb számunkra. Részben azért, mert ha itt nem szakad meg a szív és merül mély szerelembe, fájdalomba és vágyba, akkor soha. Részben pedig könnyen következtethetünk Ricky Martin coming-out-jára is ebből a dalból. A szám bővelkedik a megható sorokban: una lágrima dejá escapar…contra todo…basta ya de hacerle una prisón. A Te busco y te alcanzo refrénje pedig olyan felindultságot és erőt rejt, hogy már csak ezért is érdemes meghallgatni!

A No te miento ígéretes felütése a latin zenétől távol áll, az első néhány másodperc alapján azt vártam, hogy Ricky Martin bejön és izomból belehörög a mikrofonba, majd elkiáltja magát, hogy sex, love, rock&roll. Ehelyett hamar átformálódik a dal latino-pop slágerré, pedig az én fikcióm is egész cool lehetne. Más érzéseket kelt a Cantame tu vida, amiben 3:00-nál ismerős dallamot fedezhetünk fel. Sting: Shape of my heart-jának alaptémája köszön vissza néhány másodperc erejéig. Szó, ami szó, szép dallam, bár meglepő, ahogy felbukkan a szám közepén.

A lemez végén, mikor már azt hinnénk, hogy végighallgattuk a viszonylag egységes latin-pop albumot, a Frío második verziója komoly döbbenetet okoz. A Frío eredetijét Wisin és Yandel adta Rickynek, ebből született meg az albumon másodikként szereplő Frío verzió. De szerencsénkre ragaszkodtak az „eredetihez” is és elkészült egy olyan track is, amiben Wisin és Yandel közreműködik. A latin zenével vegyített raggae-szerű rap betét durván sokat dob ezen a dalon.

Elmondható, hogy ez az album tisztán idézi Ricky Martin kezdeti időszakát, de megfelel a mai kor elvárásainak is. Helyenként elektro alapok és effektek fűszerezik a dalokat. Ez hol nagyon betalál, hol kevésbé. Ha szeretitek Ricky Martint, a spanyol ritmusokat vagy csak úgy simán az életvidám, táncos zenét, akkor be fog jönni a Musica Alma Sexo!

Anikó

A MyMusic értékelése: 7/10

Ricky Martin: Musica Alma Sexo (Sony Music, 2011.)

1. Más
2. Frio
3. Lo Mejor De Mi Vida Eres Tu (feat. Natalia Jimenez)
4. Te Vas
5. Tu Y Yo
6. Cantame Tu Vida
7. Te Busco Y Te Alcanzo
8. Sera Sera
9. No Te Miento
10. Basta Ya
11. The Best Thing About Me Is You
12. Shine
13. Frio [feat Wisin & Yandel] (MarioSoDeJesus remix version)

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

2020. szeptember 26.

Ha temetsz, temess mélyre! - Make Them Suffer – How To Survive A Funeral

Make Them Suffer – How To Survive A Funeral (2020) | Nagyon nehéz helyzetben voltam, mert alapvetően bírom a bandát, viszont az előzetes dalokból nekem egyedül az Erase Me ütött csak akkorát, hogy elkezdjem várni a lemezt – plusz természetesen a lemez címe, mert az viszont telitalálat! Ebből a kétes alapszituációból pedig a végeredmény egyértelműen kibillentett, nézzük merrefelé! Tovább

2020. szeptember 12.

A vég? Dehogy! - Currents – The Way It Ends

Currents – The Way It Ends (2020) | A második (jó, legyen harmadik a házi kiadású Life – Lost-tal együtt, de mindenhol másodikat írnak) lemezével a Currents bizonyítja, amit két éve már az I Let The Devil In EP-vel eléggé határozottan megpendített: hogy nekik bizony helyük van a jövő metalcore nemzedékének térképén. Ezt pedig kőkemény riffekkel, okos dalszerkesztéssel, fejletépős üvöltésekkel és arénákért kiáltó refrénekkel teszik. Tovább

2020. szeptember 5.

A tuskóság trendi! - Emmure – Hindsight

Emmure – Hindsight (2020) | Nyolcadik alkalommal mondja meg Frankie Palmeri a frankót mindenkinek és talán senki nem lesz meglepve, amikor azt mondom, hogy markánsan azért nem változtak meg a játékszabályok az elmúlt másfél évtizedben. Szóval nyugodjon le mindenki, ismét el lesz küldve a fél világ a p***ába! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky