3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2011. március 14. | Anikó

Aki jó eséllyel lehetne kedvenc

Copyright:

Panchan - Édenkelet | Kiss Erzsi a Panchan nevű formációban ismét megcsillogtatja a nyelvtelen-nyelv szépségét. A Panchan első albuma, az Édenkelet jó kis relax lemez lett!  Állat ritmusok, tuti ének… hallgassátok meg!

Habár nem a legtanácsosabb világgá kürtölni, hogy teljesen ismeretlen volt számomra a Panchan, mielőtt beraktam a lejátszóba az első albumukat, de tagadhatatlanul így volt. Már az első dal, a „Voiszike” alatt az jutott eszembe, hogy ez pont olyan, mint Kiss Erzsi. Hamar utána néztem a zenekarnak és kiderült számomra is, hogy nem csak olyan, mint Kiss Erzsi, hanem ez Kiss Erzsi!

És ezt azért fontos elmondani, mert Kiss Erzsinek az elmúlt évek alatt sikerült olyasmit alkotnia, ami egyedi és azonnal beazonosítható. Amivel, valljuk be, kevés zenész dicsekedhet. Az „Édenkelet” minden másodpercben magán viseli a jellegzetes Kiss Erzsi hangzást. A produkció lényege és célja valahol az együttes neve körül lelhető fel. Ugyanis a Panchan jelentése Éden. Mexikóban azt a helyet hívják így, ami távol van a nagyvárosoktól és az emberek pihenni, elvonulni járnak oda. Talán sajátos szójáték a lemez címe is, az „Édenkelet”, mert az album feltöltődést kínál a hallgató számára.

Az, hogy halandzsa szövegre épül, azt eredményezi, hogy mindenki a saját érzéseivel és gondolataival töltheti ki a dalokat. Egy-egy dal címe (már az, ami érthető) tartalmaz egy kis útmutatást arra nézve, hogy merre kalandozzon el a hallgató, de ez is elég szabad kereteket szab. Ilyen a „Kiszámolós” vagy „A nyúlon túl”, de mindkettő csak alig fél perces megszakítás az album egészéhez képest.

Az éneket alátámasztó ütőhangszerek javarészt azt a funkciót töltik be, hogy még erőteljesebben átvezessenek a zene mondanivalóján.

Az acapella-jelleg sajátosságaiból kifolyólag az énekhang átveszi a hangszerek szerepét is, ez a legkülönlegesebb és legmélyebb nyomot hagyó tényező az albumon. A vokálok nagyon jó alapot képeznek a dalokban és erősítik Kiss Erzsit, például a „Hozsanna”-ban vagy a „Kukujadujá”-ban. Ezek helyenként felzaklatnak, de mindenképp színesítik a hangzást.

Első ránézésre soknak tűnhet a 15 számot tartalmazó album, de nem válik unalmassá. Főleg, hogy a dalok hossza nagyon változatos, a félpercestől a majdnem 6 percesig terjed.

Összességében elmondható, hogy aki eddig nem kedvelte Kiss Erzsit, az ezután se fogja, de aki szereti ezt a fajta zenét, annak tökéletes kikapcsolódást nyújthat az album, és jó eséllyel lehet a kedvence!

Anikó

A MyMusic értékelése: 9/10

Panchan: Édenkelet (NarRator Records, 2011)

1. Vojsziké
2. Hozsanna
3. Japarjaparja
4. Rozsdás
5. Kiszámolós
6. Killivo
7. A nyúlon túl
8. Kukujaduja
9. Khatam Sud
10 .Totáté
11. Haj de de
12. Deredende
13. Kavalla
14. Ama Naki
15. Parnava

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. szeptember 12.

A vég? Dehogy! - Currents – The Way It Ends

Currents – The Way It Ends (2020) | A második (jó, legyen harmadik a házi kiadású Life – Lost-tal együtt, de mindenhol másodikat írnak) lemezével a Currents bizonyítja, amit két éve már az I Let The Devil In EP-vel eléggé határozottan megpendített: hogy nekik bizony helyük van a jövő metalcore nemzedékének térképén. Ezt pedig kőkemény riffekkel, okos dalszerkesztéssel, fejletépős üvöltésekkel és arénákért kiáltó refrénekkel teszik. Tovább

2020. szeptember 5.

A tuskóság trendi! - Emmure – Hindsight

Emmure – Hindsight (2020) | Nyolcadik alkalommal mondja meg Frankie Palmeri a frankót mindenkinek és talán senki nem lesz meglepve, amikor azt mondom, hogy markánsan azért nem változtak meg a játékszabályok az elmúlt másfél évtizedben. Szóval nyugodjon le mindenki, ismét el lesz küldve a fél világ a p***ába! Tovább

2020. augusztus 31.

Ilyen lenne az élet? - Novelists – C’est La Vie

Novelists – C’est La Vie (2020) | Harmadik lemezéhez érkezett a francia, gitármasztizós, metalcoreba hajló, djent és progmetallal kacérkodó Novelists, és mi sem lehetne ennél nagyszerűbb hír, hiszen az új korongon – ahogy azt már megszoktuk tőlük - egészen kiváló muzsikálást hallunk. Nagy kár, hogy a megjelenés után Matteo Gelsomino énekes kilépett a bandából, mert nélküle, valószínűleg, a C’est La Vie sem lenne ennyire király. Tovább

2020. augusztus 26.

Az ellenállás él! - Anti-Flag – 20/20 Vision

Anti-Flag – 20/20 Vision (2020) | Bevallom, a 2014-es, Szigetes koncertig egyáltalán nem éltem a punkrockerek zenéjét, mert semmivel nem voltak többek, mint a lázadó melodic hc-punk zenekarok egyike a tömegben. Aztán ott a nagyszínpad előtt, a 34 fokban, tűző napsütésben, izzadtságtól csepegő BMTH-s trikóban valahogy megváltozott valami, mert olyan energiákat mozgattak meg az urak, amire egyáltalán nem számítottam. Azóta pedig egészen kiváló barátságot kötöttünk. Tovább

2020. július 23.

Erős kezdés után... | All Time Low - Wake Up, Sunshine

All Time Low - Wake Up, Sunshine (2020) | Ha van a poppunknak ma vezető csapata a világon, akkor az All Time Low simán pályázhat a trónra, hiszen a Blink már nem az igazi, a 5 Seconds of Summer inkább pop, a Neck Deep inkább punk és nem is annyira élem, a Fall Out Boy-t pedig hagyjuk is inkább... Szóval az ATL simán behúzza ezt a megtiszteltetést, a Wake Up, Sunshine-nal pedig bizonyítják, hogy megérdemelten aggatok rájuk ilyen címkéket! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky