3428 zenekar 12452 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2011. március 14. | Anikó

Aki jó eséllyel lehetne kedvenc

Copyright:

Panchan - Édenkelet | Kiss Erzsi a Panchan nevű formációban ismét megcsillogtatja a nyelvtelen-nyelv szépségét. A Panchan első albuma, az Édenkelet jó kis relax lemez lett!  Állat ritmusok, tuti ének… hallgassátok meg!

Habár nem a legtanácsosabb világgá kürtölni, hogy teljesen ismeretlen volt számomra a Panchan, mielőtt beraktam a lejátszóba az első albumukat, de tagadhatatlanul így volt. Már az első dal, a „Voiszike” alatt az jutott eszembe, hogy ez pont olyan, mint Kiss Erzsi. Hamar utána néztem a zenekarnak és kiderült számomra is, hogy nem csak olyan, mint Kiss Erzsi, hanem ez Kiss Erzsi!

És ezt azért fontos elmondani, mert Kiss Erzsinek az elmúlt évek alatt sikerült olyasmit alkotnia, ami egyedi és azonnal beazonosítható. Amivel, valljuk be, kevés zenész dicsekedhet. Az „Édenkelet” minden másodpercben magán viseli a jellegzetes Kiss Erzsi hangzást. A produkció lényege és célja valahol az együttes neve körül lelhető fel. Ugyanis a Panchan jelentése Éden. Mexikóban azt a helyet hívják így, ami távol van a nagyvárosoktól és az emberek pihenni, elvonulni járnak oda. Talán sajátos szójáték a lemez címe is, az „Édenkelet”, mert az album feltöltődést kínál a hallgató számára.

Az, hogy halandzsa szövegre épül, azt eredményezi, hogy mindenki a saját érzéseivel és gondolataival töltheti ki a dalokat. Egy-egy dal címe (már az, ami érthető) tartalmaz egy kis útmutatást arra nézve, hogy merre kalandozzon el a hallgató, de ez is elég szabad kereteket szab. Ilyen a „Kiszámolós” vagy „A nyúlon túl”, de mindkettő csak alig fél perces megszakítás az album egészéhez képest.

Az éneket alátámasztó ütőhangszerek javarészt azt a funkciót töltik be, hogy még erőteljesebben átvezessenek a zene mondanivalóján.

Az acapella-jelleg sajátosságaiból kifolyólag az énekhang átveszi a hangszerek szerepét is, ez a legkülönlegesebb és legmélyebb nyomot hagyó tényező az albumon. A vokálok nagyon jó alapot képeznek a dalokban és erősítik Kiss Erzsit, például a „Hozsanna”-ban vagy a „Kukujadujá”-ban. Ezek helyenként felzaklatnak, de mindenképp színesítik a hangzást.

Első ránézésre soknak tűnhet a 15 számot tartalmazó album, de nem válik unalmassá. Főleg, hogy a dalok hossza nagyon változatos, a félpercestől a majdnem 6 percesig terjed.

Összességében elmondható, hogy aki eddig nem kedvelte Kiss Erzsit, az ezután se fogja, de aki szereti ezt a fajta zenét, annak tökéletes kikapcsolódást nyújthat az album, és jó eséllyel lehet a kedvence!

Anikó

A MyMusic értékelése: 9/10

Panchan: Édenkelet (NarRator Records, 2011)

1. Vojsziké
2. Hozsanna
3. Japarjaparja
4. Rozsdás
5. Kiszámolós
6. Killivo
7. A nyúlon túl
8. Kukujaduja
9. Khatam Sud
10 .Totáté
11. Haj de de
12. Deredende
13. Kavalla
14. Ama Naki
15. Parnava

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

2020. szeptember 26.

Ha temetsz, temess mélyre! - Make Them Suffer – How To Survive A Funeral

Make Them Suffer – How To Survive A Funeral (2020) | Nagyon nehéz helyzetben voltam, mert alapvetően bírom a bandát, viszont az előzetes dalokból nekem egyedül az Erase Me ütött csak akkorát, hogy elkezdjem várni a lemezt – plusz természetesen a lemez címe, mert az viszont telitalálat! Ebből a kétes alapszituációból pedig a végeredmény egyértelműen kibillentett, nézzük merrefelé! Tovább

2020. szeptember 12.

A vég? Dehogy! - Currents – The Way It Ends

Currents – The Way It Ends (2020) | A második (jó, legyen harmadik a házi kiadású Life – Lost-tal együtt, de mindenhol másodikat írnak) lemezével a Currents bizonyítja, amit két éve már az I Let The Devil In EP-vel eléggé határozottan megpendített: hogy nekik bizony helyük van a jövő metalcore nemzedékének térképén. Ezt pedig kőkemény riffekkel, okos dalszerkesztéssel, fejletépős üvöltésekkel és arénákért kiáltó refrénekkel teszik. Tovább

2020. szeptember 5.

A tuskóság trendi! - Emmure – Hindsight

Emmure – Hindsight (2020) | Nyolcadik alkalommal mondja meg Frankie Palmeri a frankót mindenkinek és talán senki nem lesz meglepve, amikor azt mondom, hogy markánsan azért nem változtak meg a játékszabályok az elmúlt másfél évtizedben. Szóval nyugodjon le mindenki, ismét el lesz küldve a fél világ a p***ába! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky