3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2010. december 9. | Anikó

Nem te forgatod, engem is pörget – 30Y: Városember

Copyright:

30Y: Városember | Az idei évben fennállásának 10. évfordulóját ünneplő 30Y-tól nem is kaphattunk volna szebb ajándékot, mint a Városember című albumot. Habár egy végletes lemezről beszélhetünk, tökéletesen megfelel a 30Y-nal szemben támasztott elvárásoknak.

Amit Beck Zoli mondott erről az ötödik albumról – azaz, hogy szélsőséges lemez, mely majdnem giccses és brutális dalokat is tartalmaz – teljesen helytálló. Az albumra ez jellemző, de nem megy el addig a határig, hogy túlzásnak érezzük. Végig képes lekötni a figyelmet. Időnként megható dallamok és szövegek érzékenyítik el a hallgatót, hogy utána rögtön egy ütős dallal vagy egy zajos zenei részlettel fejrázásra késztessék. Épp emiatt egy dalról sem mondható el, hogy csak töltelék szerepet játszana, és igazából egyre sem lehet rámondani, hogy gyengére sikerült volna. A Városember hallgatása közben nehéz elvonatkoztatni attól, hogy milyen is lesz egy-egy dal a színpadon.

A lemezről ismerhetünk már néhány tracket, hiszen a 30Y több új albumos számot is játszott már a koncertjein. Ezek közül a Néz, azaz a „Nincs köztük semmi” volt az, aminek a lemezen manifesztálódott változatát talán a legnagyobb várakozás előzte meg. Kétségtelen, hogy egy olyan dalról van szó, ami első hallásra belemar a hallgató szívébe és utána folyamatosan a fülében cseng a fenti sor. Az viszont igaz, hogy az albumon nem tör át annyira az az elementáris erő, amivel Beck Zoli a refrént énekli a koncerteken. De ebből csak egy következtetést vonhatunk le: hogy hamar be kell szerezni egy jegyet a lemezbemutatóra, hogy élőben is átadhassuk magunkat ennek a semmibe vesző kiáltásnak.

Ugyancsak a koncerten tomboló közönség kedvence lehet a Szószóró, mely egy levegővételnyi szünetet sem enged. Néhány pillanatnak tűnik a dal, de igen izzasztó lesz ezt végigugrálni. A Kövér disznók – azon kívül, hogy fülbemászó – hasonlóképp siker várományos szám. Figyeljünk a hangszerelésre, zúzósra sikerült!

A Mecseki Sétányokat ismerhetjük a rádióból és mára azt is elmondhatjuk róla, hogy méltán népszerű lett. A „válladon pihen sok régi álmod” sort nem is írhatta volna más, mint a 30Y. De nagy változás az előző albumok szövegvilágához képest, hogy a megszokott családi történeteknek nyomát sem találjuk a lemezen. 

A Jó Január Hercege c. dal szövege Bereményi Géza érdeme és ehhez méltó hangszerelést párosított a 30Y. Ez a cím azonban utalást jelent a Kex együttes frontemberére, Baksa-Soós Jánosra is, akit Január Hercegének is neveznek. Valami misztikus hangulat lengi körül ezt a lebilincselő sorokból álló művet: „Még mielőtt elmentél, az igazság veszély volt. Mára már észrevétlen, kicsike szégyenfolt.”

Az Ásító zongora kísérete és szövege rögtön magával ragad. Nem kell nagy képzelő erő ahhoz, hogy lássuk magunk előtt a koncerten éneklő tömeget: „te meg aludhatsz majd a díványon”. A dal kiábrándultan romantikus képet tár elénk. Talán ezért is tud azonnal ilyen mély benyomást hagyni maga után.

Az album legérdekesebb dala a Riadt háziállatok. Néhol el is tér a 30Y-tól megszokott stílustól. Mondhatni, hogy olyan, mint egy mese és Beck Zoli előadása is hajaz az álomba ringató dalolásra. Szinte első hallásra Micimackó története jutott eszembe és hozzá rokonítottam a Riadt háziállatokat. A 30Y A. A. Milne-től abban különbözik, hogy egy bizarr Százholdas Pagonyba kalauzol el minket. A háziállatoknak Róbert Gida nélkül ebben a helyzetben csak annyi marad, hogy „Játszanék, ha életet kapnék”. 

Az album címadó dala, mely egyben a lemez zárása is: a Városember. Különlegessé teszi a befejezést. Az együttes a történetmesélésen túl izgalmas és szokatlan hangzással búcsúzik a hallgatótól.

Ezt az írást pedig végezzük be a Nemlétező c. dal soraival: „Nem az hiányzik és te sem hiányzol. A hiánya kell mindig valaminek.” És aminek most a hiánya van, az egy 30Y lemezbemutató koncert: hogy élőben is hallhassuk végre az új dalokat. De posztkarácsonyi ajándékként ezt is átélhetjük.

Anikó

A MyMusic értékelése: 9/10

30Y: Városember (Megadó Kiadó, 2010)

1. Kövér Disznók
2. Ablakból Néz
3. Jó Január Herceg
4. Néz
5. Riadt Háziállatok
6. Lélekrajt
7. Mecseki Sétányok
8. Nemlétező
9. A Kérdés Mi Legyen
10. Ásító
11. Szószóró
12. Városember

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. szeptember 12.

A vég? Dehogy! - Currents – The Way It Ends

Currents – The Way It Ends (2020) | A második (jó, legyen harmadik a házi kiadású Life – Lost-tal együtt, de mindenhol másodikat írnak) lemezével a Currents bizonyítja, amit két éve már az I Let The Devil In EP-vel eléggé határozottan megpendített: hogy nekik bizony helyük van a jövő metalcore nemzedékének térképén. Ezt pedig kőkemény riffekkel, okos dalszerkesztéssel, fejletépős üvöltésekkel és arénákért kiáltó refrénekkel teszik. Tovább

2020. szeptember 5.

A tuskóság trendi! - Emmure – Hindsight

Emmure – Hindsight (2020) | Nyolcadik alkalommal mondja meg Frankie Palmeri a frankót mindenkinek és talán senki nem lesz meglepve, amikor azt mondom, hogy markánsan azért nem változtak meg a játékszabályok az elmúlt másfél évtizedben. Szóval nyugodjon le mindenki, ismét el lesz küldve a fél világ a p***ába! Tovább

2020. augusztus 31.

Ilyen lenne az élet? - Novelists – C’est La Vie

Novelists – C’est La Vie (2020) | Harmadik lemezéhez érkezett a francia, gitármasztizós, metalcoreba hajló, djent és progmetallal kacérkodó Novelists, és mi sem lehetne ennél nagyszerűbb hír, hiszen az új korongon – ahogy azt már megszoktuk tőlük - egészen kiváló muzsikálást hallunk. Nagy kár, hogy a megjelenés után Matteo Gelsomino énekes kilépett a bandából, mert nélküle, valószínűleg, a C’est La Vie sem lenne ennyire király. Tovább

2020. augusztus 26.

Az ellenállás él! - Anti-Flag – 20/20 Vision

Anti-Flag – 20/20 Vision (2020) | Bevallom, a 2014-es, Szigetes koncertig egyáltalán nem éltem a punkrockerek zenéjét, mert semmivel nem voltak többek, mint a lázadó melodic hc-punk zenekarok egyike a tömegben. Aztán ott a nagyszínpad előtt, a 34 fokban, tűző napsütésben, izzadtságtól csepegő BMTH-s trikóban valahogy megváltozott valami, mert olyan energiákat mozgattak meg az urak, amire egyáltalán nem számítottam. Azóta pedig egészen kiváló barátságot kötöttünk. Tovább

2020. július 23.

Erős kezdés után... | All Time Low - Wake Up, Sunshine

All Time Low - Wake Up, Sunshine (2020) | Ha van a poppunknak ma vezető csapata a világon, akkor az All Time Low simán pályázhat a trónra, hiszen a Blink már nem az igazi, a 5 Seconds of Summer inkább pop, a Neck Deep inkább punk és nem is annyira élem, a Fall Out Boy-t pedig hagyjuk is inkább... Szóval az ATL simán behúzza ezt a megtiszteltetést, a Wake Up, Sunshine-nal pedig bizonyítják, hogy megérdemelten aggatok rájuk ilyen címkéket! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky