3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2009. március 31. | Joss Beaumont

Mankó nélkül könnyebb - Pet Shop Boys

Copyright:

Pet Shop Boys: Yes (2009) | A Pet Shop Boys összeállt a Brian Higgins-vezette Xenomania-val, hogy elkészítsék új stúdióalbumukat, mely - jóféle PSB hagyományok szerint könnyen megjegyezhető, egyszavas "Yes" címmel büszkélkedhet. Az album március 23-án jelent meg az EMI gondozásában. Az első kislemez a "Love Inc." március 16-án látott napvilágot és nem kellett csalódniuk a PSB-rajongóknak, mert ugyanazt a hangulatot kapták, amit annyira megszerethetek már az évek alatt.

Nem tudni, vajon valóban az év egyik popszenzációja lehet-e az új Pet Shop Boys-lemez, de minden esetre nézzük mit is kaptunk tőle.

A Pet Shop Boys és a Xenomania producer-team (Girls Aloud, Sugababes, Gabriella Cilmi stb.) közös produkcióként jegyzi a popzene halhatatlanjainak márciusban megjelent új, „Yes” című albumát. Érdekesség, hogy a duó idén vehette át életműdíját a februárban tartott BRIT Awards keretein belül.

Az album tizenegy dalából hét klasszikus Tennant/Lowe-szerzemény, de háromban társszerzőként a Xenomania is részt vett a dalszerzés kreatív részében. „Némi asszisztálást” Csajkovszkijnak is "megengedtek" az „All Over The World” c. dalban, de ezzel a lendülettel nyugodtan ki is jelenthetjük, hogy ez a dal talán a leggyengébb az egész lemezen, tehát mankó ide vagy oda, jobb anélkül…

Chris Lowe aztán kicsit elfogultan így áradozott: „A lemez csodásan sikerült, nagyszerű volt a Xenomania-val dolgozni.” Neil Tennant azonban talán nem túlzott: „Ez egy fantasztikus, nagyívű poplemez.” A Xenomania-val kötött szövetség az új Girls Aloud kislemezen is hallható: a duót társszerzőként jegyzik a „Loving Kind” c. dalban.

Az album közreműködői közt ott találjuk a The Smiths emblematikus gitárosát, Johnny Marr-t, a „Beautiful People” és a „Legacy” pedig Owen Pallet (Last Shadow Puppets, Final Fantasy) nagyzenekari hangszereléseivel büszkélkedik.

Ami a dalokat illeti szép sorjában, elmondhatjuk, hogy a Pet Shop Boys szakít azzal a mai popzenekari hagyománnyal, miszerint a legpocsékabb dalt adják ki kislemezként vagy ingyen hallgathatónak a netre, hiszen a „Love etc.” egy kiváló sláger.

Na, ugyanez nem mondható el a második dalról: az „All Over the World egy roppant gyenge nyökögés, még azoknak is, akik kedvelték a „Go West!”-et anno. Ez a kooprodukciós nóta sajna gyenge, és kicsit idegesítő, de hát ez van.

A „Beautiful People” viszonylag megszokott petshopboys-os hangzása után a lemez egyik legjobb dala a „Did You See Me Coming?” következik, amely kicsit már az 1990-es „Behaviour” című fantasztikusan jó hangulatot idézi.

A „Vulnerable” a „Beautiful People”-hoz hasonlóan hozza a megszokott PSB hangzást, de sokkal többet ebből sem hoztak ki, mint ahogy a „More Than a Dream” vagy a „Building a Wall” sem rengeti meg a popzenei világot, bár ki tudja, olykor meglepő dolgok történnek ezen a bolygón is.

A „King of Rome” a Pet Shop Boys-lemezek egyik kötelező tartozéka, a lassú szám. És mint ahogy az lenni szokott, ez is nagyon szépre sikeredett. Ezek a dalok kihagyhatatlanok a PSB életéből. Lehet, mindig lassú számokkal kellene előrukkolniuk, hiszen Neil Francis Tennant hangja szinte ezért kiált.

A „Pandemonium” lesz a nagy sláger erről a lemezről, ha lehet hinni az elmúlt két évtized Pet Shop Boys dalkiválasztásoknak. Bár, mondjuk kifejezetten jó is ez.

A „The Way It Used To Be” szintén nem fog nagyot robbantani, de a az utolsó „Legacy” egy nagyon erős dal lehet.

Összességében azonban ez egy meglehetősen közepes lemezre sikeredett, még ha a Pet Shop Boys lemezeinek a nagy részén tényleg nem az összes szám jó, hiszen mindenki habitusa szerint választja ki róluk azt a hangulatvilágot, amely a sajátja. Én a magam részéről általában úgy 2-3 hallgatható dalt szoktam találni rajtuk, és ez most sem volt másképp. Tehát csöppet sem vagyok csalódott. Gondoljunk csak bele, hogy vannak zenekarok, akik ha belegebednek sem sikerül soha egy rohadt sláger sem. Ebből a szempontból a Pet Shop Boys zseniális, hiszen ők 1981 óta irtózatosan sokat gyártottak, és ahogy elnézem őket még fognak is párat.

Fontos megjegyezni, hogy a „Yes” című lemeznek létezik egy limitát példányban kiadott dupla változata is, amelynek a második lemezén 1 vadonat új dal van és 6 db dub version.

Joss Beaumont

A MyMusic értékelése: 6/10

Pet Shop Boys: Yes (EMI, 2009)

Love etc
All over the world
Beautiful people
Did you see me coming?
Vulnerable
More than a dream
Building a wall
King of Rome
Pandemonium
The way it used to be
Legacy

Eheti játékunkon 3 szerencsés nyertes juthat 1-1 új Pet Shop Boys lemezhez, ha helyesen válaszol az alábbi kérdésre:

Mi volt a Pet Shop Boys első albumának címe?

A válaszokat legkésőbb április 5-én éjfélig várjuk a jatek@mymusic.hu címre!

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

Hozzászólások
robeee88 2009. aug.. 10.  14:21 2
A Yes-szel a PSB folytatta azt a 90-es évek közepén megkezdett hagyományt, amelyet 3 éve a Fundamental-lal megszakított: rossz lemezeket csinál. Persze, ahogy a cikkíró is rámutat, mindegyiknek vannak jó pillanatai, ilyen-olyan szempontból fontos dalai, de összességében kevés ... Az album számomra egyszerűen monoton, túlzottan egyszerű mind zeneileg, mind szövegileg. Lehet, hogy bennem a hiba és sokat változtam az elmúlt 20 évben, lehet, hogy az együttes is túlzottan elmozdult a kimondott slágerzenétől és inkább kissé elvontabb számokat várok tőlük. Mindenesetre a Love etc egy kellemes kis dal, ki is lóg a többi közül, az All over the world jobb, mint azt a cikkíró állítja, abban legalább van egy kis zeneiség ... Na de hogy a Did you see me coming-nak mi köze a Behaviour-höz, hogy a Beautiful people mitől "megszokott" PSB-hangzású, és hogy a lemez legelvontabb száma, a Legacy mitől fog nagyot ütni .... Ez számomra óriási talány.
   
viktorio 2009. ápr.. 9.  00:38 1
Szerintem megint nem a legnagyobb slágerrel kezdtek, és az All over the world elég esélyes.
   

2021. február 25.

Használj ki! | PVRIS

PVRIS – Use Me (2020) | Az áll a Wikipédia ide vonatkozó cikkében, hogy a PVRIS egy amerikai rock együttes. Nos, ezt már a második album után is erősen megkérdőjeleztem volna, most viszont egyértelműen cáfolnám! A PVRIS olyan vegytiszta popegyüttes, hogy már abban is kételkednék, hogy Lynn Gunn tudja-e még egyáltalán, hogy hogyan kell fogni egy gitárt… Tovább

2021. február 14.

Machine Gun Kelly poppunk babérjai

Machine Gun Kelly – Tickets To My Downfall (2020) | Amikor először szembejött ez a szőke srác a Sleeping With Sirens – Alone című klipjében, egyáltalán nem értettem, hogy mégis mire ez a nagy hype körülötte. Sőt, a rapes albumait nem is komálom a mai napig sem, úgyhogy amikor jött a bejelentés, hogy stílusváltás következik, nagyon kíváncsi lettem. Egy hajdani rapstar fogja megreformálni a 2020-as poppunk színteret? Ugyan már... Tovább

2021. február 11.

Ez miért működik bárkinél is? | Neck Deep

Neck Deep – All Distortions Are Intentional (2020)|Negyedik lemezéhez érkezett a walesi poppunk brigád, én pedig hiába csinálok akármit, egyszerűen nem értem, hogy miért népszerű a Neck Deep. Közel 40 perc alatt összesen 5 percnyi érdekességet nem tudnék összeszedni a hallottakból, és még az is csak maximum középszerű lenne. Tovább

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky