3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2008. december 10. | Egres

Szívfájdítóan nagy igazságok - Ghymes

Copyright:

Ghymes: Álombálom | Érzelem, táncraperdítő ritmusok és néha szívfájdítóan nagy igazságok, ezek jellemzik a Ghymest dalait és szövegeit. Immáron 25 éve.

A "Ghymes zene" magyar, valamint közép- és kelet európai népzenei gyökereken táplálkozik, ars poeticája a muzsika egyetemessége. Zenéjük azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz s nem azt, hogy miben különböznek.

A szlovákiai magyarokból álló Ghymes együttes legutóbbi lemeze, az Álombálom népszerűbb, tradicionálisabb motívumokat egyre több hagyományos könnyűzenei elemet sorakoztat fel.

A cd első dalával, a Vándorénekkel, azonnal a húrok közé csapnak, egy nagyon lendületes, pörgős, elsöprő erejű számot kapunk rögtön az arcunkba.

A címadó dal, az Álombálom, feléig, majd elalszunk, és szinte csak suttogó szöveget hallunk, de hoppá, egyszercsak olyan csodás hangszer kavalkád érkezik, ami nagyszerű, tempós dobbal kiegészülve folytatódik, egész a szám végéig.

Egy melankolikus, érzelmes, kicsit a ’Jajj Vali, barátom’-ra hajazó (Ghymes, 2004) szám ringat el, az Álmodva-t hallgatva és tényleg kedvünk lenne elaludni.

A Hova hova, pörgősebb, a rohanó életről énekel, kicsit bugyuta vokállal. A 7-es szám, a Semmi baj, amivel igenis baj van! Egy Ghymes gyereklemezre tökéletes szám lenne, egy körtánchoz, na de egy jubileumi lemezre… buta szöveg semmi mondanivalóval…

Ez a lemez, a Ghymes albumoktól kissé lassabb, mélázósabb, nem annyira a vidám, nyári, táncolós, mulatós zenei vonalat hozza, persze a megszokott hangulatot azért átadja a lemez, hiszen Szarkáék hangja már ad egy alap ’ghymeses érzetet’ és a rajongók biztosan megtalálják benne a számukra kedves pillanatokat, de ha ez így folytatódik tovább, akkor az eredeti megszólalású muzsika teljesen átalakul valami depresszív, kántálássá.

Vannak itt azért nagyon jó kis dalok, ilyen a Hol voltál? A záró Kézfogás c. számban, egy kórussal énekel a testvérpár…ez akár, egy István a király albumban is helyt állna…hangulatát tekintve.

A Ghymes együttes 25 éves jubileumi lemezbemutató koncertjét 2009. január 10-én este 8 órai kezdettel tartja a Papp László Budapest Sportarénában.

Egres

A MyMusic értékelése: 6/10

Ghymes: Álombálom (EMI, 2008)

Vándorének
Álombálom
Álmodva...
Hova, hova
Hajózni kell
Mintha
Semmi baj
Tükör
Hol voltál?
Szerződés
Mámorjáró
Kézfogás

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

2020. szeptember 26.

Ha temetsz, temess mélyre! - Make Them Suffer – How To Survive A Funeral

Make Them Suffer – How To Survive A Funeral (2020) | Nagyon nehéz helyzetben voltam, mert alapvetően bírom a bandát, viszont az előzetes dalokból nekem egyedül az Erase Me ütött csak akkorát, hogy elkezdjem várni a lemezt – plusz természetesen a lemez címe, mert az viszont telitalálat! Ebből a kétes alapszituációból pedig a végeredmény egyértelműen kibillentett, nézzük merrefelé! Tovább

2020. szeptember 12.

A vég? Dehogy! - Currents – The Way It Ends

Currents – The Way It Ends (2020) | A második (jó, legyen harmadik a házi kiadású Life – Lost-tal együtt, de mindenhol másodikat írnak) lemezével a Currents bizonyítja, amit két éve már az I Let The Devil In EP-vel eléggé határozottan megpendített: hogy nekik bizony helyük van a jövő metalcore nemzedékének térképén. Ezt pedig kőkemény riffekkel, okos dalszerkesztéssel, fejletépős üvöltésekkel és arénákért kiáltó refrénekkel teszik. Tovább

2020. szeptember 5.

A tuskóság trendi! - Emmure – Hindsight

Emmure – Hindsight (2020) | Nyolcadik alkalommal mondja meg Frankie Palmeri a frankót mindenkinek és talán senki nem lesz meglepve, amikor azt mondom, hogy markánsan azért nem változtak meg a játékszabályok az elmúlt másfél évtizedben. Szóval nyugodjon le mindenki, ismét el lesz küldve a fél világ a p***ába! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky