3428 zenekar 12452 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2008. november 26. | Baranyi Ágnes

A gyönyörű nő és a fiúk - Best of Unique

Copyright:

A Unique zenekar három tagja, Völgyesi Gabriella, Kovacsics Ádám és Ferbár Zsolt a kilencvenes évek vége óta kitartóan képviselik az elektronikus popzene műfaját, aminek hazai irányzata ugyan sosem támasztott túl nagy igényeket magával szemben, mégis mondhatni ez a formáció közismerten bugyuta szövegei ellenére is  gyöngyszem volt  a magyar poppalettán. Ennek örömére most bespájzolhatjuk az együttes majd tízévnyi munkájának gyümölcsét.

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek

A nagy gondolat ’95-ben pattant ki Ádám és Zsolt kobakjából, a csapat énekesnője, Völgyesi Gabi csak ’97-ben csatlakozott a projekthez, amiből aztán két év múlva egy lemezszerződés született a Warner Magneoton-nal, nem sokkal később pedig az első videóklip a Végtelen Álom című számból.

A csapat első lemezének ( Úttalan utakon) videóit, az én korosztályom akkor még a tinédzserkor teljében tobzódva bámulta és hallgatta agyon a néhai Z+ csatornán. Szintén a 2001-es nagylemezről került ki a Mi van a nevedben? című nóta, ami a Viasat 3 Bár elnevezésű valóságshow-jának főcímzenéjeként lopta be magát sokak hallójáratába, és talán feltételezhetünk némi összefüggést aközött, hogy a műsor ismételt felbukkanásával most a zenekar is újra hallat magáról. Az első sikerek után a formáció még három korongot termelt ki (Mozaik-2003, Mozaik Nagykoncert-2005, Más Világ-2006) és most elkészült az összegzés, a Best of Unique.

A duplalemezes kiadás tartalmaz egy húsz számos válogatást a zenekar legjobbjaiból, DVD-jén pedig az összes videoklipet újranézhetjük, ami valójában a lényegi része a kiadványnak, hiszen a zeneszámok között nem sok új van a Nap alatt.

A klipek időrendben kerültek a lemezre, így miközben dalról dalra élezzük, ahogy a srácok a speckó szintiken lejtik a kézakrobatikát, végigkísérhetjük Gabi stílusbeli változásait is, ahogy szőke Gabiból barna Gabivá alakul , majd némi Zoltán Erikás, Britney Spears-es és  egy Dido-s beütés  között egyszer még szomorú szamurájjá is avanzsálódik. Azoknak az elvetemülteknek, akiknek a 20 dal és a 16 videó nem lenne elég a zenekar iránt érzett nosztalgia kielégítéséhez az extrákban még 9 werkfilm áll rendelkezésükre, hogy tovább hódoljanak kedvenceiknek.

Baranyi Ágnes

A MyMusic értékelése: 6/10

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

Hozzászólások
freaky 2009. már. 18.  12:27 1
Én csak egyszerű Unique rajongó vagyok, és nem fogok vitriolos "kritikácskákat" fogalmazni, viszont lenne egy megjegyzésem.
Sajnos nem értek egyet ezzel a szövegrészlettel:"ez a formáció közismerten bugyuta szövegei ellenére..." Na most nézzük végig az addigi magyar együtteseket, akik szintén fantasztikus dalszövegírói vénával voltak/vannak megáldva. Az akkori Romantic, Crystal, Fiesta, TNT, Hooligans...stb együttesek sokkal gyengébb dalszövegeket produkáltak, mint a Unique.Az ő dalszövegeik legalább egyediek, mint azt az együttes neve is jelzi.
Véleményem szerint mérföldekkel tehetségesebbek dalszövegek tekintetében, bármely más formációval szemben.(Legalább az ő dalszövegeikben nincsenek benne ezek a nyalánkságok , mint pl.: baby, szeretlek, Istenem, táncolj.... és még sorolhatnám a gagyibbmál gagyibb populáris maszlagot.) Csak ennyit szerettem volna:)
   

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

2020. szeptember 26.

Ha temetsz, temess mélyre! - Make Them Suffer – How To Survive A Funeral

Make Them Suffer – How To Survive A Funeral (2020) | Nagyon nehéz helyzetben voltam, mert alapvetően bírom a bandát, viszont az előzetes dalokból nekem egyedül az Erase Me ütött csak akkorát, hogy elkezdjem várni a lemezt – plusz természetesen a lemez címe, mert az viszont telitalálat! Ebből a kétes alapszituációból pedig a végeredmény egyértelműen kibillentett, nézzük merrefelé! Tovább

2020. szeptember 12.

A vég? Dehogy! - Currents – The Way It Ends

Currents – The Way It Ends (2020) | A második (jó, legyen harmadik a házi kiadású Life – Lost-tal együtt, de mindenhol másodikat írnak) lemezével a Currents bizonyítja, amit két éve már az I Let The Devil In EP-vel eléggé határozottan megpendített: hogy nekik bizony helyük van a jövő metalcore nemzedékének térképén. Ezt pedig kőkemény riffekkel, okos dalszerkesztéssel, fejletépős üvöltésekkel és arénákért kiáltó refrénekkel teszik. Tovább

2020. szeptember 5.

A tuskóság trendi! - Emmure – Hindsight

Emmure – Hindsight (2020) | Nyolcadik alkalommal mondja meg Frankie Palmeri a frankót mindenkinek és talán senki nem lesz meglepve, amikor azt mondom, hogy markánsan azért nem változtak meg a játékszabályok az elmúlt másfél évtizedben. Szóval nyugodjon le mindenki, ismét el lesz küldve a fél világ a p***ába! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky