3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2013. április 24. | Ági

Ha valami viccesre vágysz! Mocsok 1 Kölykök

Copyright:

Mocsok 1 Kölykök: Lányok és Lovak | A Mocsok 1 Kölykök zenekar elkészítette második, Lányok és Lovak névre hallgató nagylemezét, mely akárcsak Mezítláb című elődje a humorra építkezik. A zenekar jelenlegi felállásban 2011 óta működik, azóta magukénak tudhatnak két Fonogram-díj jelölést az Év Felfedezettje és az Év Alternatív Albuma kategóriában.

Bár alternatív zenekarról van szó, stílusukkal, pozitív világszemléletükkel kilógnak kortársaik közül. Dalszövegeik nem mélyenszántó üzenetet fogalmaznak meg, sokkal inkább életérzéseket adnak át a hallgatónak. Visszatérő témájuk a szerelem, a másik nem iránti rajongásukról a Debora és a nagy népszerűségnek örvendő Szuzi című slágerek tesznek tanúbizonyságot. Az album szellemes nevet kapott. A Lányok és Lovak cím a zenekar elmondása szerint a férfiak vadászösztöneire való utalás.

A lemezen 10 szám kapott helyet, melyből 3 dal már a korong megjelenése előtt eljutott a rajongókhoz. A Kutyaszorítóban és a Nyúlon innen hamar belopta magát a közönség szívébe, a Szuzi néhány nap leforgása alatt igazi slágerré nőtte ki magát. A dalhoz készült klipet a hazai zenecsatornák is előszeretettel játszották.

A dalszövegek különös mesevilágba kalauzolnak. A Nyúlon innen cím hallatán az Alíz Csodaországban jut eszembe, azzal a különbséggel, hogy ezúttal az út nem hazafelé vezet - a zenekar egy házibuliba invitál minket. A dal üzenete számomra az, hogy hagyjuk hátra a mindennapok problémáit és élvezzük az életet, ahelyett, hogy aggodalmaskodnánk. A Nagylábon című dalban Piroska és a farkas történetére találtam utalást. Három kérdés is elhangzik: Miért van ilyen nagy szád? Mondd, miért van ilyen nagy szíved? Miért élsz ilyen nagylábon? Persze ezek nem kifejezetten olyan kérdések, amik Piroskának eszébe jutnának, viszont rávilágít arra, hogy sokan álarc mögé bújunk, ezzel leplezve bizonytalanságunkat.

A Mocsok 1 Kölykök zenekarról abszolút pozitív képet kapunk a Lányok és Lovak hallgatásakor. Semmi erőlködés, frappáns szövegek, letisztult dallamok, na de inkább nem ismétlem magamat. Annyi kifogással élhetünk velük szemben, hogy nincs igazán kiugró szám a listán.

Ajánlott mindazoknak, akik szeretik az iróniát, kritikusak magukkal és a társadalommal szemben.

Ági

A MyMusic értékelése: 10/8

Mocsok 1 Kölykök: Lányok és Lovak (2012, CLS Records) tracklista:


1. A Nyúlon Innen
2. Nagylábon
3. Szuzi
4. Szólt a Király
5. Katyaszorítóban
6. Az Utolsó Dzsentri
7. Hazudtam
8. Joker
9. Debora
10. Ebben az Évben
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. július 23.

Erős kezdés után... | All Time Low - Wake Up, Sunshine

All Time Low - Wake Up, Sunshine (2020) | Ha van a poppunknak ma vezető csapata a világon, akkor az All Time Low simán pályázhat a trónra, hiszen a Blink már nem az igazi, a 5 Seconds of Summer inkább pop, a Neck Deep inkább punk és nem is annyira élem, a Fall Out Boy-t pedig hagyjuk is inkább... Szóval az ATL simán behúzza ezt a megtiszteltetést, a Wake Up, Sunshine-nal pedig bizonyítják, hogy megérdemelten aggatok rájuk ilyen címkéket! Tovább

2020. július 15.

A nyár íze! | New Found Glory - Forever + Ever x Infinity

New Found Glory - Forever + Ever x Infinity (2020) | Nem tétlenkednek a floridai punkok, hiszen a tavalyi feldolgozáslemez után máris itt a soron következő, teljes értékű NFG korong. Úgyhogy itt az ideje, hogy előkapjuk a képzeletbeli szörfdeszkát, shortra vetkőzzünk és nekiszaladjunk az óceánnak, arccal a legnagyobb hullám felé. Tovább

2020. július 10.

A nyúl üregében | Code Orange - Underneath

Code Orange - Underneath (2020) | Ha van még új út a kemény zenében és a metalban, akkor nagy valószínűséggel a Code Orange áll ma az egyik legközelebb ahhoz, hogy ezt az utat megtalálja. Az Underneath egy olyan utazás, ami az első pillanattól az utolsóig kétségek között tart azt illetően, hogy mi rejlik a következő sarkon és mit hallasz majd a következő ütemben. Tovább

2020. július 6.

Egy kicsit a mélyre kérhetnék? | Reflections - Willow

Reflections - Willow (2020) | Öt év várakozás - amelyből hármat hiátusban töltött a banda - jött ki új anyaggal a minnesotai illetőségű progresszív metalcore-ban utazó Reflections, mi pedig száz százalékig nem voltunk felkészülve arra, amit a Willow tartogat! Durvább, mélyebb, progosabb, ijesztőbb, mégis sokkal egységesebb, mint amit eddig valaha hoztak a srácok.
  Tovább

2020. július 1.

TÚMÁCS | Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice

Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice (2020) | Négy év lemezszünet és két év alkotói szabadság után a német metalbrigád nem kisebb vállalásba fogott, minthogy egy majd’ 100 perces duplalemezzel gyalulják le a hallgatók hallójáratait, miközben elsztorizgatnak életről, halálról, a bolygónkról, az emberiségről és természetesen a gyarlóságról, a nagybetűs ellenségről magáról. Vagyis magunkról, ugyebár… Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky