3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2013. február 11.

Rutkai Bori: A végén már azt sem tudod, hányan élnek benned, belőled

Copyright:

A Specko Jedno és a Budapest Bár hangjának nemrég érkezett legújabb, Anticity című lemeze, illetve decemberben jelent meg festményes-dalszöveges könyve, a Festménymesék és Dalversek. Ennek kapcsán kérdeztük motivációiról, a magyar zenei életről és a február 16-án esedékes lemezbemutatóról, ami a Trafóban lesz. A válaszok egy kissé elvarázsolt, de nagyon határozott személyiséget fedtek fel számunkra. Íme:

Nemrég volt a születésnapod. Hogyan telnek mostanában ezek a bulik?
- Mindenkinek őzikének kellett öltöznie, kibéreltem a Városligeti Műjégpályát, kókuszlikőrrel locsoltattam fel, és azon koriztunk napkeltéig.

Hogyan jött a képbe az éneklés?
- ABBÁ-t fogok idézni: „Mother says I was a dancer before I could walk . She says I began to sing long before I could talk.”

A magyar zenei életben hol helyezed el magad?
- Valahol egy lakatlan szigeten a KFT-kikötő és az A.E. Bizottság-földrész között, ott, hol az LGT-tengerbe hull a nap, és egy kis hajón Horváth Charlie énekel egy olyan titkos kis dalocskát, amit még senki nem hallott, csak Aki Kaurismaki.

A zenélés hobbi, vagy több? Mit tekintesz hobbinak?
- Ha 3 zenekarban énekelsz, amiből 2 a sajátod. Ha van 4 saját lemezed, és még „vendégénekelsz” egy páron.  Ha ebből élsz, és ebből veszed a gyereknek a zsíros kenyeret, akkor elmondhatod magadról, hogy boldog vagy, mert a hobbid az életed.

Mi inspirál?
- Minden, ami szembejön, és ami álmomban ér. Folyamatos dalköltésben és ötletelésben élek, zakatolok. Zenében főleg a feketét és a sárgát szeretem. De vannak szép fehér és rózsaszín és arany zenék is. Mozart például arany.

Miben más lelkileg a színpadi lét és a képzőművészet?

- Festeni a legjobb, mert azt lehet egyedül is csinálni, senki nem szól bele. Csak én beszélgetek a képpel kettesben. A színpadi létben már sok a „zavaró” tényező: kollegák, hangosítók, közönség. Felkavarják a lélek tavának sima tükrét.

Miben különbözik a saját zenekarbéli munka a kollektív munkától? (Specko vs. Budapest Bár)
- A Speckóban választott „testvéreimmel” játszok: 5 fiúcska remek humorral, gazdag érzelmekkel, színes zenei gondolatokkal telve. Kollektív munkának éppen ezt nevezném, amikor velük szövünk szabad és boldog zenét. A Bárban adott elemekből kell nagyot alkotni. Adott elemnek nevezem, hogy létező dalokat kell átlényegíteni, átszabni úgy, hogy az a roma zenészeknek is jól álljon, meg nekem is.

Mitől függ, hogy az inspirációból éppen szöveg vagy képzőművészeti alkotás születik-e?
- Zenéből kép lesz. Képből szöveges zene. Magam sem tudom jobban átlátni ezt.

Hogyan teremtődik meg az összefüggés a képeid és pl. a szövegeid között, lehet-e belőlük „univerzumot alkotni”?
- Ezt nehéz lenne elmesélni vizuális segítség nélkül. Decemberben jelent meg a festményes-dalszöveges könyvem (Festménymesék és Dalversek). Aki választ akar kapni a kérdésedre, lapozzon bele egy könyvesboltban, de legjobb, ha hazaviszi magához! Amúgy meg a válasz: igen, lehet építeni univerzumot. Minden alkotási folyamat építkezés. Ezért is találtam ki Kovácsné Gyapjas Betonka mitológiai hősnőt. Ő egy olyan lény, akinek katedrálisnál is nagyobb lelkében visszhangoznak dalai, és mentális hajlékot, szellemi táplálékot ad a rászorulóknak. Így van ez, ha teremtesz valamit, amit másokkal is megismertetsz. A végén már azt sem tudod, hányan élnek benned, belőled.

A művészekre általában igaz, hogy nagyon elfoglaltak, több területen kipróbálják magukat, több dologban jeleskednek, te azonban tényleg rengeteg mindenben (éneklés, kiállítások, workshopok). Hogyan hangolod ezeket össze? Mire jut emellett időd?
- Nagyon oda kell figyelni, hogy minden dolgomat időben megcsináljam. Korán kell kelni és korán kell lefeküdni. Keveset inni (alkoholt) és jókat enni (saját főzés). Rendben kell tartani a környezetem, még a legnagyobb pörgés közepette is. És akkor valahogy megy. Ha van valami főprojekt, akkor nehezen tudok másra koncentrálni. A legnagyobb attrakció ide-oda ugrálni a tevékenységdimenziók között. Mindig kell hagyni pihenőt és ráhangolódási időszakot.

Nem félsz attól, hogy egyikben sem tudsz igazán elmélyülni?
- Régen féltem, ma már nem félek. Jelentem: el vagyok mélyülve. Illetve a holtomig fogok tanulni és dolgozni, és ez boldogsággal tölt el. 

Hogy viseli a közönség az interart szemléletmódot? (A lemezeiden is vannak prózai betétek...)
- Koncerten szeretik és igénylik. Szegény földönfutó, buta sanzonénekes lennék, ha nem lennék képes reakcióba lépni, konferálni stb.  A lemezre is rábiggyesztek ilyeneket a teljesség kedvéért. De csínján bántam velük. Nem mindig a capella-nüansz van rajta a lemezen. Ezeket csak szájrul fülre ismerheti a kedves publikum.

Miben különbözik az új lemezed anyaga az eddigiektől?
- Az eddigi lemezdalok között túlnyomó részben átiratok voltak, jórészt avíttos műfajokkal: pl. tangó, sanzon stb. Az új lemezen már csak saját írású dalok vannak, zeneileg a kedvenc áramlatainkból merítve: funk, blues keveredik falusi és városi lüktetésekkel. Anticity a lemez címe, ami pont a városi és falusi, reális és szürreális hangulatok finoman rezgő, vagy vadul fortyogó ellentmondásaiból keletkező dalokat sejtet.

Hogyan készülsz a Trafó-beli lemezbemutatódra? Milyen meglepetésekre készülsz?
- Meglepetéseket nem szabad lelőni, de lesz két kedves vendégünk, Kazai Ági és Paizs Miklós, akik főleg énekelni fognak mint az Anticity nevű település lakosságának emberpéldányai.  Lesz szép fényes vetítés a képeimből, amikbe minimál animációkat rejtünk el. Nem szeretem a mozgalmas vj-háttereket. Az élő zenei jelenlétnek kell sodoró erejűnek lennie, a vetített kép csak értelmes és dekoratív tapétaként szolgáljon!

Mit gondolsz a budapesti koncertezési lehetőségekről?
- Siralmas. Vagy a helyszín alkalmatlan (építészetileg, rossz hangosítás, cső alakú pincék stb.), vagy nem fizetnek, azaz nem becsülik meg a zenészt. A Trafót és a Mika Tivadart kedvelem leginkább. Ha valaki tud szerethető helyet, szóljon, és hívjon! Okozzon boldogságot!

Mik a legnagyobb nehézségeid a zenész szakmában?
- Talán az, hogy minden zenészem sínylődik, sok zenekarban szétaprózódik az energiájuk, idejük, mégsem lesz elég pénzük, elismerésük. Nekem vannak máshova nyúló lábaim, amin megállok, de azért nekem is folyamatosan melóznom kell, hogy talpon maradjak. A másik az, hogy a Petőfi Rádió lett egy tótumfaktum, ha nem játszanak, akkor kvázi nem létezel. Mondjuk én hallgatni se bírom, de ez az én hibám biztosan. (Hajrá Bartók!)

Te min változtatnál, ha te lennél a magyar zenei élet atyaúristene?
- Ahhoz nem a zenei élet atyaúristenének kellene lenni, hanem valami más funkcióban. Például, hogy lehessen egy olyan státusz a társadalomban, hogy művész, és ezért ne kelljen se vállalkozónak állnod, se Bt-t nyitnod, hanem, mint önálló művész, zenész tudnál normális adófizető és számlaképes állampolgár lenni, és abból a minimálbérből, amit keresel, meg tudnál élni. Föléleszteném a művházakat és több lóvét tolnék a kultúrába, mert kérem olyan általános butaságba vannak taszajtva a népek, hogy azt nem fogja egyhamar kiheverni ez a szép ország.
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky