3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Copyright:

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik.

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek

A Republic-ból való távozásod után szólókarrierbe kezdtél. Mesélnél arról, hogy mi történt veled azóta?
- Még akkor, 2013 őszén kiadtam szólóalbumomat, Húsvéti hó címmel; ezzel párhuzamosan beindítottam zenekarom, Köztársaság Park néven. Végül nem volt hosszú életű csapat (innen egyébként velem maradt Földes Máté, akivel egy trióban most is együtt játszom).
A következő években dupla, hangszeres albumom jelent meg A bolhapiac tündérei címmel, valamint egy kamaraszimfóniát is írtam, amolyan "belső zenei kaland"-ként.  A Pillanat lélegzete, egy kb. 40 perces modern stílusban írt zene.

Hogy alakult meg a Kék és Narancssárga Produkció?
-
Korábbi formájában egy már évek óta játszó Republic tribute zenekar volt (JamRepublic-ként ismerték őket Kelet-Magyarországon). Kezdetben személyes és támogató jókapcsolatot tartottam velük. Később többször meghívtak vendégfellépőnek. Kezdetben nehezen mozdultam ebbe az irányba, végül mégiscsak elmentem egy koncertjükre, épp szülőfalumban, Boldogkőváralján. Az történt, hogy az irányukból személyesen megtapasztalt pozitív impressziók további közös koncerteket eredményeztek. A közreműködés egészen addig ment, míg a közelmúltban zenekarrá formálódtunk, így jött létre a Kék én Narancssárga Produkció.
Jól érzem magam itt emberileg, nem beszélve az elementáris koncertélményekről, amelyek  a korai, fiatal Republic évekre emlékeztetnek.

Hangszerelőként gyakorlatilag te álltál a Republic hangzás mögött. Mit jelent ez pontosan?
- Igen, ez jó kaland volt. Gondozni és felügyelni a megszólalás, a stílus irányait 23 éven keresztül. Szerettem csinálni. Kedvelem, ha koncepció, átgondoltság van egy tervben, rettegek a vak alámerülésektől. Igaz, a dal és szövegírás épp ez utóbbit igényli. Az elengedést. Ez is bennem van, mert szerző is vagyok. De bizonyos külön, kitüntetett időperiódusokban...
 Máskor a ’napvilági’ énemre van szükség. Átgondolásra, esztétizálásra, megfontolt és ’méricskélő’ kísérletekre a hangokban. A hangszerelés végül is ez. A régi Republic-ban nekem volt ehhez indíttatásom. Kimerült a saját játék és ’sound’ kialakításában, valamint az egész csapatjáték felügyeletében. Ezt ebben a műfajban nem úgy kell elképzelni, hogy pontos kottába írom a zenészeknek, hogy mit játsszanak, de hogy mit ne, azt feltétlenül. A stílus külső határait figyelni, tartani kell. A hangzás összességében nagyon széles színpalettán mozgott és kivétel nélkül, minden évben megjelenő új és új album igényelte is a folytonos ’innovációt’. 300 dalt már nem lehet egyetlen szűk klisé-rendszerben megvalósítani. És ez bizony a zenekar fennállásának második évtizedétől már sok, stúdióban magányosan eltöltött munkát jelentett számomra.

A Kék és Narancssárga Produkcióval két saját szerzeményetek is született már. A körben a víz egy gyönyörű líra, vígasz a léleknek ezekben a nehéz napokban. Miről szól a dal?
- Örülök, ha valaki rákérdez, miről szól egy dal. Aztán rájövök, hogy nem is lehet erre igazán válaszolni. Ez nem csak annyi, hogy ’az elemzés a vers halála’, hanem hogy a jó dalszöveg az nem elsősorban ’tartalom-adag’, melyet a tömörségből vissza kéne fejteni. Lényegközelibb az, hogy ’holisztikusan’ jelent ’lent és fent’, azaz több rétegben is hat. Azaz, ha valami eszedbe jut róla, akkor nyugodtan tedd el, mert igaz.
Van most valami, ami erősen foglalkoztat. A ’hangoltság’ fontossága, mely minden okosságot és filozófiát felülír. Köznapi szóval a hangulat szól erről, de valójában többről van szó. A szöveg mibenléte úgy áll elő, hogy annak középpontjában egy bizonyos ’hangoltság’ áll, ami mágnesként gyűjti maga köré a sorokat. Ezek nem feltétlen állnak egymással összefüggésben, de ezzel a ’hangoltsággal’ a középpontban rendeződnek össze.

A Körben a víz című dalban van egy katartikus (minden mindegy) létállapot, ami inkább az életből kifelé tekint, az ’ezéleti univerzum’ elfogyását szemléli. "A kutyák szemében vagy látható - és a világ az utolsó léghajó - nincsen tovább, mi nem volt elég - csak körben a víz ringat még". A másik dal - A szív idetalál - ugyanúgy katartikus, de épp önfeledt életbe merülést fejez ki. "Táncol velem ez a város - lép a sötétre világos - örök ez az utcabál - ha körben forog ez az élet - és csak a szív, amit értek, - ugye soha nem szólsz rám (?)".

Mit tartalmaz a Kék és Narancssárga produkció műsora?
- A koncertjeink javarészt autentikusan előadott régi Republic dalokból állnak, melyek közé most már friss saját felvételek is bekerülnek.

Amíg a koncertek szünetelnek, hol lehet titeket követni, készültök valami új tartalommal erre időszakra?
- Igen, további dalokkal készülünk a kényszerpihenő időszakára.

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

2018. május 31.

A víz mellett le tudok lazulni - Boros Csaba, a Republic basszusgitárosa

Ha nyári szabadtéri Republic koncert, akkor Barba Negra! Június 2-án fővárosi törzshelyén ad egy felejthetetlen nagykoncertet az együttes. Boros Csabát kérdeztük a most szombati eseményről és az együttes terveiről. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky