3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

Copyright:

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával.

Ilyen időszak sem volt még a zenekarok életében: egy-két hónapja még azt sem lehetett biztosan tudni, hogy lesz-e szezon egyáltalán. Hogyan élte meg az előadói vesztegzárat a Blahalouisiana?
– Fogalmazhatunk úgy az év eddigi részére vonatkozóan, hogy sok egyéb rossz már nem következhet... Nagyon készültünk a nyárra, de a pandémiás helyzetben minden tervünk elcsúszott. Ugyanakkor a kényszerpihenő valahol jó hatással is volt ránk, volt egy kis időnk lenyugodni, magunkba nézni – és ez azt eredményezte, hogy a júniusi alkotótáborunkban a hónapok alatt bennünk felgyülemlett sok-sok érzelem adott egy fél lemezre való zenét nekünk. Fantasztikus élmény volt a karanténból ezzel kijönni! Ne érts félre, a következő lemezünk nem a karanténról fog szólni, mert ez az időszak – rám legalábbis – egyáltalán nem hatott inspriálóan. Inkább megmutatta, hogy mik az életünkben az igazán fontos dolgok, és az értékrendünk is egy kicsit megváltozott. Ezek a gondolatok talán meg fognak jelenni a dalszövegekben – de csak ezek.

Az augusztusi koncertjeitekre is jutott még a felgyülemlett érzelmekből? Hiszen nagy dobás előtt álltok, az idei egyetlen fővárosi nyári koncertetek kivételes környezetben, ráadásul nem is az általában megszokott fesztiválzenekaros Blahalouisiana-hangzásban kerül a közönségetek elé. Kevesebb, mint egy hét múlva a Városmajori Szabadtéri Színpadon léptek fel – szimfonikus hangszerelésben.
– Maga a műfaj nem új nekünk, néhány éve a Müpában már kaptunk lehetőséget arra, hogy szimfonikus hangszerelésben adhassuk elő a dalainkat. Aztán tavaly a Székesfehérvári Királyi Napokon is felléptünk ezzel a koncertprogrammal, most, augusztus 22-én pedig újra ebben a stílusban állunk színpadra a Városmajorban a Heuréka Pop Orchestrával. Ez nem az első alkalom, hogy együtt zenélünk, nagyon szeretjük őket. A napokban kerül sor az utolsó próbákra, a magunk részéről nagyon készülünk lélekben-fejben is, nagyon várjuk a koncertet.

Stílusváltás lesz ezen a koncerten nem csak a zenétekben, hanem a színpadi képben is. Hogyan kell elképzelnünk a Blahalouisana klasszikus változatát a színpadon?
– A produkcióval kapcsolatos érzelmeimet nagyon meghatározzák a gyerekkori színházi élményeim. A városmajori színpadon általunk életre keltett kicsit színházi miliő visszahozta bennem ezt a csodálatos gyerekkori érzést. Mi alapvetően fesztivál-, klubzenekar vagyunk, a közönségünk a koncertjeinken általában ugrál és tombol. Ezúttal egy „szép” előadást prezentálunk, amelyen meglesz ugyanaz a hangulat, ami a kisebb klubkoncertjeinket jellemzi, de valahogy mégis kap egy nagyobb ívet az egész. Én felvehetek egy gyönyörű báli ruhát, és extrán kiélhetem a női oldalamat is – amit a fellépéseinkben általában „elvagánykodok”. Illetve ne felejtsük el, hogy a megszokottnál sokkal nagyobb tér áll majd a rendelkezésünkre, ami lehetőséget ad a színpadi mozgás, mint kifejezőeszköz bevetésére is.
Ráadásul a szabad ég alatt, a Városmajor fái között koncertet adni – ez is biztosan sokat hozzátesz a hangulathoz. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk majd! A kíváncsi füleknek azt mondanám, hogy ez egy olyan Blahalouisiana koncert lesz, amit tőlünk már megszokhattak, de ezúttal lesz benne egy kis extra – hiszen egyszerűen csodálatos, amit a Heureka Pop Orchestra hozzátesz a dalokhoz. A szimfonikus felállás alkalmat ad arra is, hogy a régebbi dalaink teret kapjanak – például a We Can't Say Goodbye –, illetve azok „lassúbb” szerzeményeink is, amelyeket a koncertjeinken általában nem adunk elő.

Így, hogy csak a nyár közepére-végére indult be a verkli, és ahogy mondtad, minden elcsúszott, hogyan tervezitek a folytatást?
– Egy fesztiválzenekar mindig a nyarat várja a legeslegjobban… Mi ráadásul talán minden eddiginél jobban vártuk az idei szezont, mert úgy éreztük, most egy lépcsővel feljebb tudunk lépni: sokkal jobb időpontokat kaptunk a nagyszínpadokon, sokkal jobb helyeken játszottunk volna… Nagyon sok koncerttől estünk el, de ezzel már nincs mit tenni. Most az előttünk álló városmajori koncertünkre, aztán a további augusztusi fellépéseinkre koncentrálunk. A szezon végeztével stúdióban dolgozunk majd, felvesztünk egy-két dalt. Szeretnénk jövő tavasszal, még a fesztiválszezon előtt kijönni a negyedik lemezünkkel. És közben nagyon bízunk benne, hogy jövőre már minden rendben lesz.

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

2018. május 31.

A víz mellett le tudok lazulni - Boros Csaba, a Republic basszusgitárosa

Ha nyári szabadtéri Republic koncert, akkor Barba Negra! Június 2-án fővárosi törzshelyén ad egy felejthetetlen nagykoncertet az együttes. Boros Csabát kérdeztük a most szombati eseményről és az együttes terveiről. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky