3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2018. január 18. | Székely Krisztina

Molow: Csinálom, ami jólesik

Copyright:

Molow, a francia származású előadóművész több, mint egy átlagos zenész. Molow egy komplett zenekar egy személyben. Gyerekkora óta folyamatosan váltogatja hangszereit, hol gitáron, hol egy lábason veri az ütemet. Van, hogy gyermek darabokhoz szerez zenét, és olyan is, hogy jazz-metal zenekarával turnézik Európa szerte. Molow most Budapestre látogatott, hogy néhány koncert erejéig a magyar közönséget is elszórakoztassa interaktív showjával.

Tulajdonképpen hány hangszeren is játszol?
- Dob, ütősök, gitár, basszusgitár, számítógépen is csinálok zenét és persze az ének. Használok egyszerű konyhai lábast, de van nálam megafon is. Ez egy mix, van, amit előre megírok, de leginkább improvizálok a színpadon.

Van saját lábasod, vagy minden városban szerzel egyet?
- Néha viszek magammal, de van, hogy kérek egyet a koncert helyszínén, mert utazás közben nehéz mindent magammal vinnem.

Használsz más eszközöket is a konyhából?
- Nincsenek szabályok. Ha olyan hangot találok, ami tetszik, illik a többihez és fel tudom venni, akkor igen. Amikor a looperrel veszek fel hangokat, jó ha ott van a lábas, de a színpadon minden mást is használok: odamegyek az emberekhez, együtt verjük a lábast illetve a showba néha belebeszélnek, énekelnek.

Mindig improvizálsz koncert közben vagy vannak azért olyan számok, amiket előre megírsz?
- Ez vegyes, de egy ideje már csak improvizálok. Szeretem elkapni a pillanatot és annak megfelelően játszani. A jövőben szeretném az elmúlt évek tapasztalatait felhasználni és egy keretet adni az egésznek: egyvelege lesz ez az előre megírt és improvizatív zenéknek. Az elmúlt években írtam zenéket, amikre különböző stílusok voltak hatással, mint az afrikai zene, elektronikus zene, a jazz vagy sanzonok. Olyan vagyok mint egy szivacs: beszívom őket és a színpadon, improvizáció közben kicsavarom magamból ezek eszenciáját.

A rengeteg zenei stíluson kívül mi az, ami még hatással van rád?
- Szeretek utazni és közben mindenféle zenét megismerni. Szeretek beszélgetni más emberekkel és imádom a mozit, a filmeket. Imádok a filmekből ihletet meríteni! Amikor zenét írok, mindig van egy kép a fejemben. Ez néha olyan, mint egy sivatag, ha valamilyen keleti zenét írok például. Ilyenkor fogom a samplert, dolgozom egy hangon ami létrehoz egy másik univerzumot, amibe belépek és ott egyszerűen jönnek egymás után a hangok. Annyira egyszerű, mint mikor utazol az autóban és elhalad melletted a táj.

Milyen filmeket nézel?
- Mindenféléket. Hollywoodi filmeket, rövidfilmeket egyaránt. Ugyanúgy vagyok velük, mint a zenével: mindenféle zenét szeretek meghallgatni, megismerni. Nincs kifejezetten kedvenc stílusom filmek terén sem, mindent szeretek.

Azt olvastam rólad, hogy korábban gyermek darabokhoz írtál zenéket.
- Igen, ez egy nagyszabású show volt a kelta mitológiáról. Egy zenés komédia gyerekeknek. De ez régen volt, már nem csinálok ilyet. Mostanában rövidfilmekhez írok zenéket. Vagy csak írok egy zenét és elküldöm, hogy válasszanak hozzá filmet. Ezek ugyanolyan improvizációk, mint a színpadon.

És melyik könnyebb: amikor csak úgy írsz egy zenét, ami valamelyik filmhez passzol majd, vagy ha egy már meglévő filmhez írsz zenét?
- Könnyebb, ha a saját ötleteim után mehetek, ha a fejemben lévő kép vezet. De teljesen más a kettő: amikor van egy elképzelésem, akkor csak úgy improvizálok, csinálom, ami jólesik. Máskor pedig csinálok valamit és közben folyamatosan egyeztetni kell egy egész csapattal, hogy nekik hogy tetszik, mit gondolnak róla. De szeretem ezt is, szeretek másokkal beszélgetni a zenéről, szeretem az új ötleteket. Ezzel kimozdulok a komfortzónámból.

Mostanában min dolgozol?
- Van egy rövidfilm, amihez zenét szerzek, de egyébként asaját projektemen dolgozom. Szeretnék egy EP-t kiadni, ami egy válogatás lesz az improvizatív zenék alapján kidolgozott számokból. Most nagyon sok zenét írok, hogy ki tudjam választani közülük azokat, amiket szeretnék a lemezre.

Ha előre felveszed ezeket a számokat, mennyire fogsz improvizálni a színpadon? Minden alkalommal át fogod őket alakítani egy kicsit?
- Az a terv, hogy a lemezen nagyjából 5 szám lesz. Koncerten ezeket fogom eljátszani és lesz közülük egy, amiben elrejtek egy kis improvizációt ami vagy feltűnik majd a közönségnek, vagy nem. És ezt egészítem majd ki az improvizatív showmmal az élő fellépésen. Ez az improvizáció nagyon jó rendszer: ott a helyszínen hozol létre valamit és rögtön teszteled is a közönségen. Egy baromi jó energia jön létre ezzel. Utána fogom ezt az energiát és az ötleteket és összerakok belőle valamilyen zenét.

Van tervben turné is a lemezzel?
- Igen, mindenképp! Most inspirációt gyűjtök még, utazgatok kicsit, csinálok néhány koncertet, aztán az EP-re koncentrálok és ha az kész, akkor egy nagy turnét szeretnék.

Molow legközelebb 2018. január 19-én pénteken játszik a Murok Cafeban, 21 órás kezdettel! A koncertre a belépés ingyenes! (Murok Café, 1023, Török utca 2.)

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky