3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2012. május 7.

Leander a lányok szívéhez

Copyright:

Leander: Szívidomár | Tíz éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki az interneten csináljon zenei karriert, ma pedig már látjuk, hogy Magyarországon, ráadásul a rétegzenének számító metál terepen is sikerülhet. A Leander egyszemélyes projektnek indult, a Lady Gaga Bad Romance-ét feldolgozó dalt több mint egymilliószor nézték meg a Youtube-on, a Facebookon húszezres a rajongótábor, most pedig itt az első lemez a Nuclear Blast gondozásában.

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek
Az egykor a Babylonban zenélő Köteles Leander néhány éves munkával érte el mindazt, amiről sok ismeretlen zenész álmodik, és mára zenekart gyűjtve maga köré – köztük az ex-Nevermore gitáros Vörös Attilát – nagyjából telt házas koncerteken játszik. Így kell ezt!
 
 Leander valóban okosan építette fel magát: az ominózus Lady Gaga-feldolgozás Brahms Magyar táncával keverve kellően poénos ahhoz, hogy sokan továbbküldjék, a Szomorú vasárnap pedig ismét csak ismertebb dallamokat szed szét és rak össze, hogy érzelmes húrokat pendítsen meg a lányok szívében, amely húrokat maga Leander jóképű fizimiskája már önmagában is megpendít. Mindezek mellett a zene ötletes, játékos, nem rest témák, hangulatok sorát keverni egy dalon belül a karcos zúzástól az érzelmes zongorabetétig és fülbemászóan dallamos refrénekig.
 

 
A korábban már a netről megismert számokat újrahangszerelték a lemezre, hiszen azokat Leander még egy személyben szólaltatta meg. Vörös Attila jelenléte csak még jobb gitártémákat eredményezett, bár e sorok írója számára például az Ördög naplója a lemezverzión már túlságosan kimódoltnak tűnik. Másik probléma, hogy az új számok minden ötletességükkel és téma-variálgatásukkal együtt sem olyan emlékezetesek, mint a korábbiak.
A legnagyobb rákfene a szövegvilág, ami fölfelé korhatáros: az „úgy fáj”-jellegű teátrális hangulatok, a szélsőségesen eltúlzott érzelmek tinédzserkorban még értőbb fülekre találnak, de harminc fölött már sokaknál egyszerűen giccsnek és modoroskodásnak hathat. Nekik érdemesebb inkább a hangszerekre koncentrálni, ugyanis a Jens Borgen (aki olyanokkal dolgozott együtt, mint az Opeth vagy a Katatonia) által jegyzett hangzás abszolút telitalálat. Helyén van a súly, remekül szólnak a gitárok.
 

 
A Szívidomár album tehát egyszerre összegzése a korábbi „one man show” korszaknak és útkijelölés zenekarként. Rajongóknak kötelező, de érdemes megismerkedni vele azoknak is, akik nyitottak a tehetséges új bandák felé is – a Leanderről még sokat fogunk hallani.
 

 

 
MyMusic értékelés: 7/10
 
Leander: Szívidomár (Sony Music, 2012)
 
MMXII
8. Főbűn
Szívidomár
Csak te
Szomorú vasárnap
Az ördög naplója
Ghost Away
Reborn
Diamond And Coal
Két világ közt
Ma reggel
Bennem
Bad Romance

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. július 23.

Erős kezdés után... | All Time Low - Wake Up, Sunshine

All Time Low - Wake Up, Sunshine (2020) | Ha van a poppunknak ma vezető csapata a világon, akkor az All Time Low simán pályázhat a trónra, hiszen a Blink már nem az igazi, a 5 Seconds of Summer inkább pop, a Neck Deep inkább punk és nem is annyira élem, a Fall Out Boy-t pedig hagyjuk is inkább... Szóval az ATL simán behúzza ezt a megtiszteltetést, a Wake Up, Sunshine-nal pedig bizonyítják, hogy megérdemelten aggatok rájuk ilyen címkéket! Tovább

2020. július 15.

A nyár íze! | New Found Glory - Forever + Ever x Infinity

New Found Glory - Forever + Ever x Infinity (2020) | Nem tétlenkednek a floridai punkok, hiszen a tavalyi feldolgozáslemez után máris itt a soron következő, teljes értékű NFG korong. Úgyhogy itt az ideje, hogy előkapjuk a képzeletbeli szörfdeszkát, shortra vetkőzzünk és nekiszaladjunk az óceánnak, arccal a legnagyobb hullám felé. Tovább

2020. július 10.

A nyúl üregében | Code Orange - Underneath

Code Orange - Underneath (2020) | Ha van még új út a kemény zenében és a metalban, akkor nagy valószínűséggel a Code Orange áll ma az egyik legközelebb ahhoz, hogy ezt az utat megtalálja. Az Underneath egy olyan utazás, ami az első pillanattól az utolsóig kétségek között tart azt illetően, hogy mi rejlik a következő sarkon és mit hallasz majd a következő ütemben. Tovább

2020. július 6.

Egy kicsit a mélyre kérhetnék? | Reflections - Willow

Reflections - Willow (2020) | Öt év várakozás - amelyből hármat hiátusban töltött a banda - jött ki új anyaggal a minnesotai illetőségű progresszív metalcore-ban utazó Reflections, mi pedig száz százalékig nem voltunk felkészülve arra, amit a Willow tartogat! Durvább, mélyebb, progosabb, ijesztőbb, mégis sokkal egységesebb, mint amit eddig valaha hoztak a srácok.
  Tovább

2020. július 1.

TÚMÁCS | Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice

Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice (2020) | Négy év lemezszünet és két év alkotói szabadság után a német metalbrigád nem kisebb vállalásba fogott, minthogy egy majd’ 100 perces duplalemezzel gyalulják le a hallgatók hallójáratait, miközben elsztorizgatnak életről, halálról, a bolygónkról, az emberiségről és természetesen a gyarlóságról, a nagybetűs ellenségről magáról. Vagyis magunkról, ugyebár… Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky