3426 zenekar 12454 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2012. március 13. | SZTR

Jó irányok, rossz irányok – Amber Smith

Copyright:

Amber Smith: Amer Smith | Négy évvel az igen magas lécet állító Introspective album után, némi tudatos hallgatást, zenekari átalakulást és sikertelen side-projekteket követően készült el az Amber Smith új albuma. Meghallgattuk.

Magyar zenekarok esetében ritka, hogy 4 évig nem jelentetnek meg nagylemezt. Főleg, ha ezt egy sikere csúcsán lévő, határozott zenei úton haladó banda teszi meg. Az Amber Smith a nagysikerű Introspective album kifutása után visszavonult. Tudatosan és meghirdetve. A tagok szóló és side-projektekbe fogtak (lsd: Poniklo, The Twist, The Poster Boy stb), melyek egyike sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Talán ez is kellett ahhoz, hogy újra ebben a zenekarban gondolkozzanak, és milyen jól tették!
 
A lemez előzeteseként, még tavaly áprilisban megjelent egy EP, melynek címadó, Square 1 című dala némi nyugtalanságot keltett bennem. A Muse-ra hajazó hangzás kissé eltért az Ambertől eddig megszokottól, túl egyértelmű sláger akart lenni. Ami önmagában nem baj, de ennyi év hallgatás után akár rossz irányt is sejtethet.
 

 
Elmúlt további majdnem egy év, mire kész lett a teljes új album, és szerencsére a félelmem nem igazolódott be. Az új anyag, mely egyszerűen Amber Smith címen jelent meg nagyon egységes, és bár nem találták fel a spanyolviaszt, mégis valami frissesség, újszerűség hallatszik a dalokban. Ehhez talán hozzájárul, hogy immár állandó zenekari tagként szerepel Póka Zalán billentyűs, aki végig finom alapot nyom a dalok alá.
 
A lemez legnagyobb erőssége, amit talán egyben a „vesztét is okozza”, hogy nem erős, önállóan is működő slágereket vonultat fel, hanem inkább hangulatokat felidéző dalok születtek, melyek mesterien vannak sorba rendezve. Nem biztos, hogy az Amber Smithnek még szüksége van a permanens rádiós játszásra, de az tuti, hogy a rajongók szeretni fogják ezt a „visszafogottabb” lemezt. 
 
Az egyetlen, talán rádióban is szétjátszható dal, a Square 1 rögtön az elején elhangzik, de utána sem marad az emberben hiányérzet. A Bourbon and Soda nagyon fülbemászó, kicsit melankólikus indie, csakúgy, mint a Faster than the speed of light, melyben vendégként a Neoból ismert Hodosi Enikő éneke hallható.
 

 
Az album egyértelmű csúcspontja az Ise: a legszerethetőbb Amber Smith-es hömpölygő dallamvezetés majdnem 5 perc hosszan. És nem maradunk Ács Oszkár-dal nélkül sem: a Your life is my death szintén egy 5 perces darab, melyben Oszkár magasabb régiókba is ellátogat, mindez vonósokkal kiegészítve, ahogy kell. 
 
Nagyon szerethető albummal tért vissza az Amber Smith, hangulatában kicsit visszakanyarodva a Reprinthez, de egységességében mindenképpen előremutatóan. Egyedül a borító minimál tartalma és design-ja, ami nekem nincs összhangban az anyaggal. Ennél jóval tartalmasabb, színesebb, lágyabb és kedvesebb a zenei tartalom. Ha már mindenképpen kiad egy zenekar fizikai hanghordozót is, akkor erre érdemesebb lenne több figyelmet áldozni.
 
MyMusic értékelés: 8/10
 
Amer Smith: Amer Smith (szerzői, 2012)
 
1 Unanswered
2 Square 1
3 Bourbon and Soda
4 Faster than the speed of light
5 Ise
6 If i had a reason
7 Your life is my death
8 Cinnamon in my pocket
9 Hong Kong falls
 
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2019. december 20.

Érzelmi hullámvasút | Acres – Lonely World

Acres – Lonely World 2019 | Bár már 2011 óta aktív bandának számít az angliai Acres, mégis 2019-ig kellett várni a nagylemezes debütálásra. Ez az idő kellett ahhoz, hogy addig érleljék a srácok a dalokat, amíg egy érzelmi atombomba erősségével tudják ránk szabadítani a Lonely World-öt. Jelentem, sikerült! Tovább

2019. december 17.

Gondolkodj! - Stray From The Path – Internal Atomics

Stray From The Path – Internal Atomics 2019 | Kilencedik lemezét gurította piacra a new yorki illetőségű Stray From The Path idén, az Internal Atomics pedig minden, amiért valaha is hallgattuk ezt a bandát. A keménység, a düh, a harag, a szövegek, az energia, a hangzás, a kreatív zenei megoldások, a változatosság… egyszerűen minden annyira a helyén van, hogy nehéz lenne belekötni. Tovább

2019. november 16.

Félgőzzel - The Contortionist – Our Bones

The Contortionist – Our Bones (EP, 2019) | 2018 nyarán a PVRIS előtt adott koncertjükkel a srácok maradéktalanul és örökre beírták magukat a szívem közepére, hiszen ezt az éteri, progresszív, dallamos, zseniális zenét egyszerűen képtelenség nem szeretni. Hatalmas kár, hogy az új EP-re ebből a zsenialitásból csak igen keveset pakoltak fel, de természetesen nincs okunk fanyalogni, azért ez még bőven a király kategória. Tovább

2019. november 7.

Dobosnak áll a világ - Anup Sastry – Illuminate (EP, 2019)

Anup Sastry olyan bandákban szerzett magának hírnevet, mint az Intervals, a Skyharbour vagy éppen a Monuments, de dobolt Jeff Loomis mellett is, valamint számtalan drum cover és playthrough videója borzasztja a kezdő dobosokat youtube-on. 2013-ban jelent meg első önálló albuma, amit azóta csak EP-k követnek, de azok rendszeresen, hiszen az Illuminate már a negyedik a sorban. Tovább

2019. július 22.

Gyere pásztor, mutasd, mid van! - Shepherds

Shepherds – Pathfinder (EP, 2018) | Igen rég adósa vagyok már a földijeimnek ezzel a pár sorral, hiszen tavaly ősszel jelent meg a Sheperds debütáló kislemeze, és azóta tologatom magam előtt a cikket. Viszont végre ide is elérkeztem, úgyhogy lássuk, Tatabányán hogy élik a hardcore/metalcore-t a fiatalok, és sikerült-e a Sheperds-nek megtalálnia az ösvényt? Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky