3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2012. március 13. | SZTR

Jó irányok, rossz irányok – Amber Smith

Copyright:

Amber Smith: Amer Smith | Négy évvel az igen magas lécet állító Introspective album után, némi tudatos hallgatást, zenekari átalakulást és sikertelen side-projekteket követően készült el az Amber Smith új albuma. Meghallgattuk.

Magyar zenekarok esetében ritka, hogy 4 évig nem jelentetnek meg nagylemezt. Főleg, ha ezt egy sikere csúcsán lévő, határozott zenei úton haladó banda teszi meg. Az Amber Smith a nagysikerű Introspective album kifutása után visszavonult. Tudatosan és meghirdetve. A tagok szóló és side-projektekbe fogtak (lsd: Poniklo, The Twist, The Poster Boy stb), melyek egyike sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Talán ez is kellett ahhoz, hogy újra ebben a zenekarban gondolkozzanak, és milyen jól tették!
 
A lemez előzeteseként, még tavaly áprilisban megjelent egy EP, melynek címadó, Square 1 című dala némi nyugtalanságot keltett bennem. A Muse-ra hajazó hangzás kissé eltért az Ambertől eddig megszokottól, túl egyértelmű sláger akart lenni. Ami önmagában nem baj, de ennyi év hallgatás után akár rossz irányt is sejtethet.
 

 
Elmúlt további majdnem egy év, mire kész lett a teljes új album, és szerencsére a félelmem nem igazolódott be. Az új anyag, mely egyszerűen Amber Smith címen jelent meg nagyon egységes, és bár nem találták fel a spanyolviaszt, mégis valami frissesség, újszerűség hallatszik a dalokban. Ehhez talán hozzájárul, hogy immár állandó zenekari tagként szerepel Póka Zalán billentyűs, aki végig finom alapot nyom a dalok alá.
 
A lemez legnagyobb erőssége, amit talán egyben a „vesztét is okozza”, hogy nem erős, önállóan is működő slágereket vonultat fel, hanem inkább hangulatokat felidéző dalok születtek, melyek mesterien vannak sorba rendezve. Nem biztos, hogy az Amber Smithnek még szüksége van a permanens rádiós játszásra, de az tuti, hogy a rajongók szeretni fogják ezt a „visszafogottabb” lemezt. 
 
Az egyetlen, talán rádióban is szétjátszható dal, a Square 1 rögtön az elején elhangzik, de utána sem marad az emberben hiányérzet. A Bourbon and Soda nagyon fülbemászó, kicsit melankólikus indie, csakúgy, mint a Faster than the speed of light, melyben vendégként a Neoból ismert Hodosi Enikő éneke hallható.
 

 
Az album egyértelmű csúcspontja az Ise: a legszerethetőbb Amber Smith-es hömpölygő dallamvezetés majdnem 5 perc hosszan. És nem maradunk Ács Oszkár-dal nélkül sem: a Your life is my death szintén egy 5 perces darab, melyben Oszkár magasabb régiókba is ellátogat, mindez vonósokkal kiegészítve, ahogy kell. 
 
Nagyon szerethető albummal tért vissza az Amber Smith, hangulatában kicsit visszakanyarodva a Reprinthez, de egységességében mindenképpen előremutatóan. Egyedül a borító minimál tartalma és design-ja, ami nekem nincs összhangban az anyaggal. Ennél jóval tartalmasabb, színesebb, lágyabb és kedvesebb a zenei tartalom. Ha már mindenképpen kiad egy zenekar fizikai hanghordozót is, akkor erre érdemesebb lenne több figyelmet áldozni.
 
MyMusic értékelés: 8/10
 
Amer Smith: Amer Smith (szerzői, 2012)
 
1 Unanswered
2 Square 1
3 Bourbon and Soda
4 Faster than the speed of light
5 Ise
6 If i had a reason
7 Your life is my death
8 Cinnamon in my pocket
9 Hong Kong falls
 
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. július 23.

Erős kezdés után... | All Time Low - Wake Up, Sunshine

All Time Low - Wake Up, Sunshine (2020) | Ha van a poppunknak ma vezető csapata a világon, akkor az All Time Low simán pályázhat a trónra, hiszen a Blink már nem az igazi, a 5 Seconds of Summer inkább pop, a Neck Deep inkább punk és nem is annyira élem, a Fall Out Boy-t pedig hagyjuk is inkább... Szóval az ATL simán behúzza ezt a megtiszteltetést, a Wake Up, Sunshine-nal pedig bizonyítják, hogy megérdemelten aggatok rájuk ilyen címkéket! Tovább

2020. július 15.

A nyár íze! | New Found Glory - Forever + Ever x Infinity

New Found Glory - Forever + Ever x Infinity (2020) | Nem tétlenkednek a floridai punkok, hiszen a tavalyi feldolgozáslemez után máris itt a soron következő, teljes értékű NFG korong. Úgyhogy itt az ideje, hogy előkapjuk a képzeletbeli szörfdeszkát, shortra vetkőzzünk és nekiszaladjunk az óceánnak, arccal a legnagyobb hullám felé. Tovább

2020. július 10.

A nyúl üregében | Code Orange - Underneath

Code Orange - Underneath (2020) | Ha van még új út a kemény zenében és a metalban, akkor nagy valószínűséggel a Code Orange áll ma az egyik legközelebb ahhoz, hogy ezt az utat megtalálja. Az Underneath egy olyan utazás, ami az első pillanattól az utolsóig kétségek között tart azt illetően, hogy mi rejlik a következő sarkon és mit hallasz majd a következő ütemben. Tovább

2020. július 6.

Egy kicsit a mélyre kérhetnék? | Reflections - Willow

Reflections - Willow (2020) | Öt év várakozás - amelyből hármat hiátusban töltött a banda - jött ki új anyaggal a minnesotai illetőségű progresszív metalcore-ban utazó Reflections, mi pedig száz százalékig nem voltunk felkészülve arra, amit a Willow tartogat! Durvább, mélyebb, progosabb, ijesztőbb, mégis sokkal egységesebb, mint amit eddig valaha hoztak a srácok.
  Tovább

2020. július 1.

TÚMÁCS | Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice

Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice (2020) | Négy év lemezszünet és két év alkotói szabadság után a német metalbrigád nem kisebb vállalásba fogott, minthogy egy majd’ 100 perces duplalemezzel gyalulják le a hallgatók hallójáratait, miközben elsztorizgatnak életről, halálról, a bolygónkról, az emberiségről és természetesen a gyarlóságról, a nagybetűs ellenségről magáról. Vagyis magunkról, ugyebár… Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky