3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2014. május 9. | SZTR

Mi jöhet ezután? Santana - Corazon

Copyright:

Santana: Corazon | Megjelent Santana 22. stúdióalbuma, Corazon, azaz Szív címmel. Carlos ezúttal a latin zenei színtér sztárjaival állt össze. Így is volt beharangozva az album, hogy ilyen még nem volt. Na, gondoltam, mi lehet az a nagy újítás az öregtől. Meghallgattam.

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek

Na jó, csak gyorsan belehallgatok, hogy mennyire slágeres vagy inkább latinos. Úúúú, ez az első dal nagyon erős. Saideira. Vajon mit jelenthet? Ezt szanaszét fogják játszani a rádiók. Remélem, végig ilyen az egész! Erre biztos fogok táncikálni a koncerten, mert tuti, hogy ezt a lemezt is megturnéztatja, és akkor már biztos hozzánk is jön. Mindig jön. És mindig ilyen pörgőseket játszik. Ez jó!

 

 

Ez a második dal is eléggé ott van. Inkább végighallgatom most az egész lemezt! La Flaca. Ebben már van rendes gitárszóló is, ahogy Carlostól elvárjuk. Jól tekeri az öreg. Ez tetszik. Meg ez a hang is jó latinos, Juanes, ismerősen is cseng, azt hiszem, ő a latin világban óriási sztár. Na, a harmadik is jól kezdődik. Mal Bicho. Ez is jó táncos, azokkal a jól megszokott vastag fúvós részekkel. Jé, utána meg egy ismerős dallam. Az egyik kedvenc Santana számom, az Oye Como Va. Erősen feldolgozva. Az is a címe, hogy Oye 2014, nem véletlenül. Itt Pitbull rappel a jól ismert szám alapjaira, kicsit fura, de a fincsi gitárfutamokkal elmegy. Megint egy ismert dal: Iron Lion Zion. Ez egy feldolgozáslemez, vagy mi? Utána nézek: nos, a 2-es és 3-as dal is valaki másé, csak én nem ismertem korábban, de annyi baj legyen! Eddig elég egységes a hangzás. Itt konkrétan Ziggy Marley énekel. Santananak nyilván nem olyan nehéz felkérni egy-két világsztárt, hogy szerepeljenek a dalaiban. Pláne ha az apukájuk számát kell elénekelni. Ebbe került egy kis gitározás, de nekem itt kicsit kevés is.

Most kicsit le is áll a pörgés, egy nyugisabb dal jön, Lila Downs-zal. Még egy világsztár. Una Noche en Nápoles. Egy nagyon tipikus latin sláger a nápolyi éjszakáról. Fülbemászik egyből.  És marad a lassabb tempó továbbra is, és ismét egy nagyon ismerős hang: Gloria Estefan. Besos de Lejos. Rádióbarát, bár inkább a hétköznap koraesti, autós-hazamenős műsorokban lehet kedvenc. Ezután egy félig spanyol, félig angol dal jön. Margarita. Egy újabb énekesnővel. Őöööö... Romeo Santos. Szóval ezt egy férfi énekli. Komolyan? Kicsit megzavarodtam. A spanyol és angol nyelv egy-egy mondaton belül is váltakozik, ami kellően érdekessé teszi ezt az amúgy egyszerű felépítésű, semmiextra dalt.

Most egy határozottan férfi hang szólal meg, és ad elő egy lassú, érzelmes, feltételezem, a szerelemről szóló dalt. Indy. Itt végre kellő hangsúlyt kap az az igen jellegzetes Santana gitárhangzás, az ének inkább csak kiegészítőként van jelen.

A végleges belassulás helyett itt a második biztos pörgős rádiós sláger: Feel It Coming Back. Egy bizonyos Diego Torres énekli, aki neve alapján focista kéne, hogy legyen, ehelyett a latin világ kedvelt argentin énekes-színész sztárja. „I feel my heart going faster and higher and stronger when you’re next to me”. Na, ezt még egyszer meghallgatom. Kész, egyből be is ivódott! (a deluxe verzióra ennek a dalnak a spanyol verziója is felkerült, hogy egy másik kontinens is önfeledten énekelgethesse!)

 

 

Mi jöhet ezután? Yo Soy La Luz. Hát, nekem ez túl jazzes. Valahogy eltér a lemezre felkerült többi daltól. Főleg a trombita szóló borít ki. Ehelyett nyugodtan lehetett volna inkább a gitárt tekergetni. A legvégére pedig egy szintén kicsit értelmezhetetlen, karácsonyi hangulatot árasztó másfél perces (!?) prüntyögés került (I See Your Face).

Az utolsó két „szám” sajnos hazavágta az összhatást, de összességében ez egy elég szórakoztató, helyenként nagyon táncos, helyenként andalgós, mondhatni „szokásos” Santana lemez lett, sok sztárral, és pár felejthető dallal. Azért a Saideira-t meghallgatom még vagy háromszor most!

MyMusic értékelés: 7/10

Santana: Corazon (RCA/Sony, 2014)

The tracks:

1. Saideira (Spanish version) feat. Samuel Rosa
2. La Flaca feat. Juanes
3. Mal Bicho feat. Los Fabulosos Cadillacs
4. Oye 2014 feat. Pitbull
5. Iron Lion Zion feat. Ziggy Marley & ChocQuibTown
6. Una Noche En Nápoles feat. Lila Downs, Niña Pastori & Soledad
7. Besos De Lejos feat. Gloria Estefan
8. Margarita feat. Romeo Santos
9. Indy feat. Miguel
10. Feel It Coming Back feat. Diego Torres
11. Yo Soy La Luz feat. Wayne Shorter & Cindy Blackman Santana
12. I See Your Face

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. szeptember 12.

A vég? Dehogy! - Currents – The Way It Ends

Currents – The Way It Ends (2020) | A második (jó, legyen harmadik a házi kiadású Life – Lost-tal együtt, de mindenhol másodikat írnak) lemezével a Currents bizonyítja, amit két éve már az I Let The Devil In EP-vel eléggé határozottan megpendített: hogy nekik bizony helyük van a jövő metalcore nemzedékének térképén. Ezt pedig kőkemény riffekkel, okos dalszerkesztéssel, fejletépős üvöltésekkel és arénákért kiáltó refrénekkel teszik. Tovább

2020. szeptember 5.

A tuskóság trendi! - Emmure – Hindsight

Emmure – Hindsight (2020) | Nyolcadik alkalommal mondja meg Frankie Palmeri a frankót mindenkinek és talán senki nem lesz meglepve, amikor azt mondom, hogy markánsan azért nem változtak meg a játékszabályok az elmúlt másfél évtizedben. Szóval nyugodjon le mindenki, ismét el lesz küldve a fél világ a p***ába! Tovább

2020. augusztus 31.

Ilyen lenne az élet? - Novelists – C’est La Vie

Novelists – C’est La Vie (2020) | Harmadik lemezéhez érkezett a francia, gitármasztizós, metalcoreba hajló, djent és progmetallal kacérkodó Novelists, és mi sem lehetne ennél nagyszerűbb hír, hiszen az új korongon – ahogy azt már megszoktuk tőlük - egészen kiváló muzsikálást hallunk. Nagy kár, hogy a megjelenés után Matteo Gelsomino énekes kilépett a bandából, mert nélküle, valószínűleg, a C’est La Vie sem lenne ennyire király. Tovább

2020. augusztus 26.

Az ellenállás él! - Anti-Flag – 20/20 Vision

Anti-Flag – 20/20 Vision (2020) | Bevallom, a 2014-es, Szigetes koncertig egyáltalán nem éltem a punkrockerek zenéjét, mert semmivel nem voltak többek, mint a lázadó melodic hc-punk zenekarok egyike a tömegben. Aztán ott a nagyszínpad előtt, a 34 fokban, tűző napsütésben, izzadtságtól csepegő BMTH-s trikóban valahogy megváltozott valami, mert olyan energiákat mozgattak meg az urak, amire egyáltalán nem számítottam. Azóta pedig egészen kiváló barátságot kötöttünk. Tovább

2020. július 23.

Erős kezdés után... | All Time Low - Wake Up, Sunshine

All Time Low - Wake Up, Sunshine (2020) | Ha van a poppunknak ma vezető csapata a világon, akkor az All Time Low simán pályázhat a trónra, hiszen a Blink már nem az igazi, a 5 Seconds of Summer inkább pop, a Neck Deep inkább punk és nem is annyira élem, a Fall Out Boy-t pedig hagyjuk is inkább... Szóval az ATL simán behúzza ezt a megtiszteltetést, a Wake Up, Sunshine-nal pedig bizonyítják, hogy megérdemelten aggatok rájuk ilyen címkéket! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky