3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2014. február 10. | VassAdrienn

Szendrői Csaba: Ha rossz kritikát kapok, az inkább hasznos

Copyright: Fotó: Benke Hunor

Emlékszem egy nyár közepi beszélgetésre. Három rozéfröccs elfogyasztása után ecseteltem egy asztaltársaságnak, hogy az Elefántot hallgatni, és szeretni kell! Legalább olyan lelkesen magyaráztam, mint ahogy nekem adták át az igét azon a télen, egy szórakozóhely különtermében. Valahogy a szájról szájra terjedő bandáknak még mindig megvan a varázsa. Ha pedig az ember meghallgatja ezt a zenekart, érteni fogja, hogy mi az a fanatizmus, ami a hallgatókat sorra megfertőzi. Szendrői Csabával, a két éves Elefánt zenekar frontemberével beszélgettünk.

Az Elefánt jelenlegi formájában 2012 januárja óta létezik. Szombathelyből Budapest lett, a két tagú csapat hatra bővül, és igen rövid idő alatt megismertették és megszerettették a közönséggel, nem mindennapi muzsikájukat. Az első, öt számot tartalmazó kiadványuk a Kék szoba volt, majd jött a Vérkeringő nevű nagylemez.

Kevesebb mint két év után már számtalan fesztiválról és teltházas koncertről lehetett velük beszélgetni. A Quimby, a Vad Fruttik, vagy az Anna and the Barbies előtt éppen olyan sikerrel léptek fel, mint amikor ők képezték a fő programot.
A dalokról, a koncertekről, és arról az utánozhatatlan életérzésről faggattam én is a csapat énekesét, amire egyre többen kíváncsiak velük kapcsolatban.

Kell valami varázs, ami többé teszi a produkciót egyszerű színpadon zenélésnél. Az Elefánt varázsa pedig többek között Szendrői Csabában, a frontemberben keresendő.

Vannak azok az emberek, akikbe élből szerelmesek leszünk. Persze a szerelem szót itt nem a klasszikus értelemben kell elképzelni, mint ahogy az Elefántnál sem egyszerű biológiai folyamatot jelent a vérkeringés… vérkeringő. Egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos energiáknak nem lehet, és nem is tud az ember ellenállni.

Előzetes várakozásaimat Csaba már akkor igazolja, amikor gondolkodás nélkül igent mond az interjúra, és amikor alig egy héttel később belép az ajtón. Pontosan érkezik, és bár állítólag hulla fáradt, mosolyog. A frontemberkedés nem könnyű feladat, és ennek ő azért még nagyon az elején van, de egyáltalán nem tűnik sem megilletődöttnek, sem kezdőnek.
Bele is vágunk. A múltról, a zenekar új összetételéről, a lemez megjelenésről, és a sokszor ismételt témákról csak pár szót ejtünk. Engem inkább az a titok érdekel, hogy mitől tudnak olyan nagy, és olykor megosztó hatást elérni, akár egyetlen számukkal is. De nem rontok rá élből.

Mesél arról, hogy ők milyen szoros barátságban állnak egymással és hogy a közös munka mindegyikük szívügye, és fő projektje. Alkalomszerűen zenélnek más bandákban, és bár nem csak ez tölti ki a hétköznapjaikat, valahol mindannyian erről álmodoznak.


- Mindenkinek van emellett civil munkája. Könnyebb lenne, ha ebből meg lehetne élni, de benne van a pakliban az is, hogy ez az idő soha nem jön el. Most is igaz a rigmus, aki dudás akar lenni...persze, hogy kinek mi a pokol, az már más kérdés.

Ők foglalkoznak a közösségi oldalukkal, együtt rakták össze a lemezborítót és a kísérő szövegeket. Többször összeülnek a próbákon kívül is ötletelni, és nincs olyan köztük, akinek a fejében a koncertezéssel le is zárul a feladat. Hamar megtanulták, hogy az a biztos amit ők csinálnak meg, és amíg lehet, a kezükben is tartják a fő feladatokat.
- Véremet adnám mindegyikükért. Annyira együtt van a csapat, hogy ha valami magánéleti problémám van, akkor is első sorban őket keresem meg. Kifejezetten örülünk neki, amikor van egy kis konfliktus, hiszen egyrészt tudjuk, hogy ebből sosem lesz igazi összeveszés, mert mindenki azon van, hogy a lehető legjobbat hozza ki a dologból, másrészt olyankor egy kicsit azt érezzük, hogy élünk.

 

 

Ez után érünk el a legelső komoly kérdőjelhez, ami velük kapcsolatban merülhet fel. Hová való ez a zene? Mert, hogy nem való mindenkinek, az biztos. Egyfajta érzelmi intelligencia, és hangulat szükségeltetik a befogadó részéről. Ráadásul, ha a a dalokra gondolok, nekem legtöbbször egy karosszékben kakaózós kép ugrik be. Át lehet szellemülni egy fesztiválon is úgy, hogy befogadjuk ezt az élményt, vagy téli klubokban jobban funkcionálnak?
- Megfogalmazták már velünk kapcsolatban, hogy klubzenekar vagyunk, de ez szerintem tévhit. Minden olyan zenekar, ahol nem a show elemeken van a hangsúly, jobban érzi magát egy klubban. Intimebb, más az atmoszféra. Ez természetes. Ettől még egy Pecsányi embert is el kell tudni varázsolni. Nem egészséges különválasztani a nagyközönséges, fesztiválos, meg a „kis” klubkoncerteket, hisz majd az összes zenekar piciben kezdte el. Máshogy állunk hozzá, máshogy zenélünk különböző helyeken.
A lemezünk viszont olyan, amiről te beszélsz. Ha valaki ül otthon, és elejétől a végéig meghallgatja, ez jön le neki, és ilyennek is szántuk. Koncert körülmények között tök mások vagyunk. Jó pár olyan bulin vagyunk túl, amikor egész végig ugrált és táncolt a közönség.
Amikor előzenekarként játszunk, az a feladatunk, hogy felhúzzuk a bulit, amikor pedig önálló koncertet adunk, képesek vagyunk igazán megmozgatni az embereket. A repertoárunknak van egy ilyen íve, de a végére azért mindig megvan a pörgés.

1 2

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky