3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2012. április 27. | Bertoni

Uzipov: A lényeg a primóság, a kamu nélküli, sallangmentes rock

Copyright:

A hazai zenei élet feltörekvő rock bandája, az Uzipov három tagja valóban meglepő összhangban van nemcsak a zenében, hanem elképzeléseik, közös terveik kapcsán is. Határozottan látják, milyen irányt hivatottak képviselni a műfajon belül: nem finomkodnak, hanem megmondják a frankót. Kérdéseimre Kubányi Bálint dobos, Hosszú Gábor basszusgitáros/énekes és Walkó Gergely gitáros válaszolt.

Sziasztok! Először is arra vagyok kíváncsi, mi volt az alapító ötlet, és mennyire tartjátok magatokat hozzá?
- Valami nyers rockot akartunk csinálni két basszus gitárral... Aztán ehhez tartjuk magunkat. A gitárokat mondjuk összetörtük még aznap este (nevetnek). A lényeg a primóság, a kamu nélküli, sallangmentes rock. Tartjuk magunkat hozzá, és úgy érzékeljük, hogy a zenészek körében osztatlan sikert aratunk ezzel. 
 
És mit gondoltok a magyar zeneiparról, hol helyezitek el magatokat benne?
- Szerintem nem létezik magyar zeneipar, de ha van, akkor sem ér sokat. Rétegzenét csinálunk, főleg a magunk örömére, ha még tetszik is valakinek, az külön jó.
 
Hát ez így van. De mégis honnan ismerhetnek titeket általában az emberek?
- Csak egy szűkebb réteg ismerhet az előző zenekarainkból: Publo Hunny, Laband. Szélesebb réteg esetleg a Soerii és Poolek, no meg a Supernem kapcsán. Ezért nem igazán lehet lemérni még a koncertek sikerét se, mert nagyon kevesen ismernek és néznek meg minket.
 
Szóval olyan SuperHeavy-sen a közös zenére helyezitek a hangsúlyt, a jammelésre. De hogy lehet három embert ennyire összhangba hozni?
- Először is hulla részegre kell innia magát együtt a bandának. Ha ez megvolt, akkor egy orbitálisat kell veszekedni. Végül sokat kell együtt hangszerek társaságában szórakozni, és sör mellett több szólamban énekelni.
 
Mindig meg akartam kérdezni: az ordítások a dalban felszabadítóak, amikor énekelsz, vagy  inkább torokpróbálók?
- Mintha egyszerre küldenéd a francba az anyádat, a csajodat, a kutyádat, az ellenőrt, na és persze magadat. Csodálatos érzés.
 
Na, ennek örülök. És hogyhogy pont idén "törtök ki" a próbateremből?
- Lett menedzserünk, és egy éve minden pénzünket Schram Dév stúdiójára költjük. Ehhez képest a nagylemez még nincs kész, de hamarosan - talán nyár elejére - meglesz. Bár felét már ismerhetitek is, és reméljük, hogy a másik fele is hasonló szimpátiát kelt majd. A mi szemszögünkből egyébként mindez teljes siker, mert eddig tényleg csak a próbateremben zenéltünk és jó látni, hogy amit a lemezen megcsináltunk azt képesek vagyunk a színpadon élőben is hozni.  Úgyhogy minden koncert óriási ünnep.
 

 
A bemutatkozó anyagban azt mondjátok, nem kell a rock zene szövegével világot megváltani, de akkor mi a cél, a szórakoztatás?
- Minél nagyobb energia és őszinteség. A magam kitombolása, a saját nyomorom kitolása. Ezt pedig minden ember, aki hallgatja, lefordíthatja a saját életére. Természetesen kizárólag saját élményeken alapulnak a szövegek. Van, mikor csak úgy kipattannak, néha meg jól meg kell szenvedni velük. Többnyire belső gondolatok feldolgozásai, néha meg a környezetem idegesítő baromságai jönnek ki. Úgyhogy bőven van miről írni. 
 
Úgy érzem, az eufória megvan, de egyelőre inkább negatív irányba. Fogtok pozitív dolgokról is énekelni, vagy ez nem illik az imidzsbe?
- Nincsen semmiféle imidzs, azt különben is a rajongók fogják ráhúzni a zenekarra, nekünk csak az a dolgunk, hogy hitelesek maradjunk. A pozitív dolgokra mondjuk nem vagyok dühös, úgyhogy nem valószínű, hogy bekerül a repertoárba. Legfeljebb 10 év múlva, az Uzipov Lounge set on Budai Hills albumon.
 
Szimpatikus, hogy magyarul énekeltek – volt valami közvetlen hatás, ami miatt nem is akartok angolul énekelni, vagy ennyire azért nem erős az ellenszenv?
- Sokkal őszintébben lehet az anyanyelveden zenélni. Rögtön minden a helyére kerül, és értelmet kap. Szerintünk hitelessé válik, különben meg „nem tudni angol”.
 
Nemrég Pécsen az Uránia megnyitóján játszottatok. Milyen érzés egy ilyen alkalomból színpadra lépni, mire gondoltok ilyenkor?
- Megtiszteltetés elsőnek játszani, főleg egy ilyen nívós helyen. Emellett mikor színpadra lépünk, minden egyes alkalommal egy jár csak a fejünkben: Halál a hangszerekre.
 

 
Ez biztató! A Fishing on Orfű fellépői közt is ott lesztek június 21-én – mit vártok a fesztiváltól, zenészként milyen egy ilyen gigantikus buli?
- Állat. A legjobb fesztivál itthon. Már nagyon várjuk! 
 
Rengeteg zenekar lesz még Orfűn, közülük kikkel vagytok jóban, kikkel szerettek együtt fellépni?
- Supernémet, Szörmii és Puli, Óriássival, a HS37-tel, a Fhish!-sel és még sorolhatnám. Tiszteljük, imádjuk őket, reméljük ők is minket, különben...
 

 
Na hát ezt azért ne áruljátok el. Köszönöm a beszélgetést, és jó bulizást kívánok, meg még rengeteg ötletet az albumhoz, aztán várjuk rólatok a további híreket!
 
Bertoni
 

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky