3428 zenekar 12454 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2010. július 19. | Vincze Zsófi - DSLgi®l

Alba Hyseni: Érdekes a hangszínem

Copyright:

Egy Deutsch Gábor Live Act-en múlattam az időt, amikor egyszer csak egy erőteljes mély női hangot hallottam meg a színpadról. Rögtön felkaptam rá a fejem, mint később megtudtam, ő volt Alba Hyseni, akinek a hangja akkora hatással volt rám, hogy kevés nyomozás után fel is vettem vele a kapcsolatot. Kiderült, épp jókor...

Mióta foglalkozol az énekléssel?
- Már gyerekkoromban kórusban énekeltem általános- és középiskolában. Később, 21 évesen pedig már rockbandám volt, ahol gothic és dark rockot játszottunk.

Hogyhogy nem a popszakmát választottad?
- Én rock, jazz és blues zenével nőttem fel. Az alternatív meg a rock zene az én zeném. Underground stílusban maradok, ebben a stílusban viszont meglehetősen nagy sikert jósolok az új albumomnak.

Szerinted Magyarországon mennyire vevő a közönség arra a zenei stílusra, amit te képviselsz?
- Egyrészt már nagyon sok zenész ismer engem, másrészt a koncertjeim sikeresek szoktak lenni. Mivel nagyon érdekes a hangszínem, sokan kíváncsiságból is eljönnek a koncertjeimre, sok ember érdeklődik. Nemsokára klipforgatás lesz az "Adieu - Friend of Sorrow" című dalomból, amit egy perzsa rendező készít. Ezt a tévék is játszani fogják. Igazából szólókarrierként most fog beindulni a pályám.

Mesélj az új albumodról, kik működnek közre rajta?
- A Beat Dis-ből három tag zenél rajta (a dobos, a basszusgitáros és a gitáros). Bérczesi Robi a Hiperkarmából két dalt gitározott fel a lemezen, míg Sena szintén két dalban énekel majd duettben velem. A szaxofonosok Murad Abbas és Dóra Attila, nagybőgő es basszusgitár Hock Ernő és Grencsó István tenorszaxofon. A lemez 12 dalból áll és remélhetőleg három klip készül majd hozzá.

Zeneileg kik inspirálnak, kiket szeretsz?
- A külföldiek közül Diamanda Galas, David Bowie , Iggy Pop, Duran Duran, Depeche Mode, Tom Waits, Joy Division, The Doors, Nirvana, stb... A magyar előadók közül pedig, akiket nagyon szeretek, a régi VHK, Mitsoura Mónika, Colorstar, Másfél, Sena, Membran, Másfél, Beat Dis, és a NEO.

Kikkel dolgoznál együtt a jövőben?
- A NEO-val mindenképpen, és hát Senát felkértem, hogy két nótát duettben énekeljen velem a lemezemen. A hangja szerintem magyar viszonyban felülmúlhatatlan. Yonderboi az, akivel még mindenképp csinálnék közös nótát, nagyon tetszik a munkássága.

Hogy képzeled ez a következő 1-2 évet zeneileg, mi a célod?
- Szeretnék külföldre is menni az albumommal, minél több országba, Európába. Jövőre szívesen turnéznék az európai fesztiválokon, de az biztos, hogy ha a lemezem itt sikeresnek bizonyul, akkor mindenképp egy éven belül szeretném kivinni New Yorkba. Talán ott is folytatnám a szólókarrierem pár évig, és egy második lemezt készítenék egy ottani producerrel.

Mik a távlati terveid, vágyaid az életben?
- Szívesen alkotnék együtt valamit a kedvenceimmel, mint például Red Hot Chili Peppers, Iggy Pop, Marilyn Manson. Nagyon szeretném egyszer megfilmesíteni az életem és nagy vágyam a lemezemet (vagy egy albániai vagy egy magyar) szimfonikus zenekarral eljátszani.

Magyarul is énekelsz majd a jövőben?
- Mivel a lemezt külföldre is vinni akarom, ezért ezt most nem tervezem. Esetleg, ha valami nagy felkérést kapnék. Magamtól is gondolkodtam ezen, de talán ehhez magyarnak kellett volna születnem. Az angol nyelvet korán kezdtem tanulni, gyerekkoromban, ezért nem nehéz úgy gondolkodnom. Magyarul tudnék szövegeket írni, de hogy vajon át tudnám-e úgy adni a közönségnek, mint ahogy azt angolul, az egy teljesen más kérdés.

Mikor jelenik meg az új albumod? Mikor lesz koncerted?
- Legkésőbb augusztus végén jön ki az új album, aminek az újabb bemutatója szeptember 11-én a Kertemben és szeptember 24-én a Gödörben lesz. Egy fontos dátum szeptember 24-e, ahol a Colorstar előzenekara leszek. Velük egyébként tervezek egy országos turnét is ebben a felállásban, de ez még nyílt titok (nevet).

Most zajlanak a fesztiválok, kiket ajánlasz nekünk?
- Az Anima Soud Systemet! Nagyon tetszik az új lemezük, ami az énekes jelenségéhez teljesen passzol. A Beat Dis-t is ajánlom, nekik a „Proof Positive” lemezük a legjobb, nagyon tiszta, kifejező és egyértelmű lemez lett. A NEO-t bármikor szívesen megnézném. A külföldiek közül pedig a Massive Attack-et és a Prodigy-t ajánlom mindenkinek, bár ezeken már túl vagyunk, hiszen ők Sopronban, a VOLT-fesztiválon léptek fel Magyarországon, de ha jól láttam játszanak még a környező országokban is a nagyobb rendezvényeken.

Vincze Zsófia

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

2018. május 31.

A víz mellett le tudok lazulni - Boros Csaba, a Republic basszusgitárosa

Ha nyári szabadtéri Republic koncert, akkor Barba Negra! Június 2-án fővárosi törzshelyén ad egy felejthetetlen nagykoncertet az együttes. Boros Csabát kérdeztük a most szombati eseményről és az együttes terveiről. Tovább

2018. április 1.

Milyen a jó iskola? Zene és kétnyelvű oktatás

Miért érdemes már általános iskolában két nyelven tanulni a tantárgyakat? Hogyan lehet már az érettségivel együtt felsőfokú nyelvvizsgát tenni? Miért fontos, hogy a drámatagozat éppúgy jelen legyen, mint a sport, a képzőművészet, a zene, a média, vagy a programozás. Miért érdemes alternatív zeneórákat szervezni? Kiss Károlyt, az Európa 2000 alapítványi gimnázium humán munkaközösség vezetőjét kérdeztük. Tovább

2018. március 27.

Éva Presszó: Szeretném, ha a zenekar a világon elsőként játszhatna a Holdon

A 2017-es évben az Éva presszó szépen menetelt előre, és ez ebben az évben sem változott semmit. Folyamatosan jönnek az új dalok, készülnek a klipek és emellett a zenekar állandóan koncertezik. Most egy kicsit mesélnek nekünk a tervekről, a csapatról és az előttük álló fesztiválszezonról. És természetesen az új dalok is szóba kerültek! Vígh Évával készült interjú a „tovább” gomb után! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky