3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2010. június 16.

The Unbending Trees: Mindenféle művészhiszti nélkül

Copyright:

Idén is megrendezésre kerül a Múzeumok Éjszakája Június 19-én, amikor is egyetlen jegy megvásárlásával megtekinthetünk annyi múzeumot amennyi csak belefér az időnkbe. A kiállításokon bemutatott műtárgyakon kívül, koncertekkel is várják a kikapcsolódni vágyókat, de garantáltan nem egy üveglapon keresztül. Kedvenc budapesti rendezvényünk idén is megtisztelte The Unbending Trees-t a meghívással, akik fél 9-től lesznek láthatóak és hallhatóak a Ludwig Múzeumban. Hajós Dévényi Kristóffal, az énekessel beszélgettem tervekről, a múltról és közelgő fellépésükről.

Miért ez a nevetek? (The Unbending Trees=magyarul  az elhajlíthatatlan fák?) Kapcsolatban van e a stílusotok melletti elhatározottsággal?
- A nevünket zenei atyánk, Ben Watt adta, mert egy egyszerű szerzőpáros voltunk csak, amikor lemezszerződést kínált nekünk, nevünk sem volt. Természetesen nem ez volt az egyetlen ötlet, de ennek ragadott meg a hangulata minket leginkább. Van benne egyfajta elhatározottság, de ugyanakkor mindenki tudja, hogy mi történik a szélben azokkal a fákkal, amik nem hajlanak.

Kiket akartok megszólítani a zenétekkel, ki a célközönség, hogyan tudnád behatárolni?
- Nem célzunk. Akit kell, azt megérinti amit csinálunk. Nem megszólítani akarunk, hanem beszélgetni. Mondani valamit, amire reagálnak. Akárki, aki relevánsnak érzi a zenénket és szövegeinket az életében. Nagyon fontos a kommunikáció a közönséggel, fontos az, hogy ne csak hallgassanak. Ilyen csendes, kis közönségnek játszott művészetnél a közvetlenség és a kölcsönösség elengedhetetlen.

Dolgoztatok már együtt Ben Watt feleségével, Tracey Thornnal, a Heaven Street Seven frontemberével, Szűcs Krisztiánnal. Hogy halad az új albumotok? Készítetek-e más előadókkal is felvételeket az új albumra?
- Nem sietünk sehová. Idán pihenő év van, nagyon kevés koncertet vállalunk, és elsősorban a saját életünkre koncentrálunk. Természetesen közben születnek dalok, nem is kevés, de a legközelebbi reális dátum egy lemez megjelentetésére jövő tavasz. Felvettünk egy dalt Bocskor Bíborkával, amely meg is jelent Havasi Balázs Red Symphonic Concert Show című mozifilmjében, illetve DVD-n is július 1-én. Bíborkával nagyon sokat dolgoztunk együtt az elmúlt két évben, én is énekeltem a Magashegyi Undergrounddal, és ő is énekelt velünk rengetegszer az mr2 Akusztiktól a Szigeten át a Zeneakadémiáig. Beszélünk arról, hogy fel lehetne venni a lemezt két nyelven, és akkor a magyar itthon az angol nyelvű kint jelenne meg, de ez még a jövő zenéje.

Milyen számokkal készültök a Múzeumok Éjszakájára?
- Teljesen új setlisttel készültünk, új a dalok sorrendje, előkerültek régi dalok, amiket nem, vagy csak keveset játszottunk és új dalok is. Valamint elbúcsúztunk pár sokat játszott daltól, például a Messaages-től, ami az egyik első dalunk volt, vagy a Pago Pago feldolgozásunktól, ami két éve nyáron a Neoton MTV Iconon nem kis felzúdulást keltett.

2008 és 2009-ben több média is felkapta a neveteket, egyszerre váltatok ismerté a nagy közönség számára, hogyan reagáltátok ezt le? Tettetek-e változtatásokat az építőkritikák hallatán?
- Nem volt egyszerű a hirtelen nagy figyelmet feldolgozni, akármennyire hízelgő is volt. Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy ha az ember teljeses munkaidőben dolgozik, akkor az jó eséllyel a földön tartja, akármi is történik közben a zenei életben. Ami a kritikákat illeti, engem igazából a hozzám közelálló emberek véleménye érdekel, az újságíróké nem igazán. Az igazi barát úgyis megmondja a véleményét, nem csak hízeleg.

Manapság sok fiatal hagyja el az országot és próbál szerencsét külföldön. A dalaitok szövege angolul van, ennek is köszönhető a gyors nemzetközi ismereté válás. Mi az ami itthon tart? Nem gondolod, hogy Angliában több eséllyel indulnál?
- Én itt lakom. Eddig ennek még nem éreztem hátrányát, az internet elég sok problémát áthidal. Lehetséges, hogy költséghatékonyabb lenne, de milyen unalmas lenne a világ, ha mindent a lehető legegyszerűbb módon csinálnánk.

Igazán szerencsésnek mondhatod magad, hogy egy olyan emberrel dolgozhatsz együtt aki egyben a példaképed is, milyen kapcsolat alakult ki köztetek az évek alatt?
- Egy teljesen egészséges munkakapcsolat. Ez nem mentes konfliktusoktól, de melyik művész nem vitázik a kiadójával? Igazából még mindig furcsa, hogy egyszercsak megjelenik a levelesládámban egy e-mail az REM menedzserétől, Bertis Downs-tól vagy Ben Watt-tól vagy akár Tracey Thorn-tól (aki ráadásul nemrég feldolgozta a You Are A Lover című dalunkat is a szólólemezén), de szerencsém van olyan tekintetben is, hogy olyan "nagy emberekkel" hozott össze a sors, akik egészen hétköznapi emberekként élik a mindennapjaikat, mindenféle művészhiszti nélkül.

Régebben nyilatkoztad, hogy először történt az "össze verbuválás" és csak ezután ismertétek meg valójában egymást a kollégáiddal. Szerepet játszott-e ez az egyik alapító tag, Háry Péter, és Balahoczky István 2009-es kiválásában az együttesből?
- Balahoczky István nem volt a zenekar tagja, egy próba volt csak, ami után mi úgy döntöttünk, hogy őt szeretnénk, de végül sajnos nem tudta ezt elvállalni. Péter két és fél év után lépett ki, voltak személyes okai is, de zeneileg sem értettünk mindenben egyet. Az elválás viszont mindenféle dráma nélkül zajlott. Most egy olyan négyes alakult ki (Havasi, Gábor Andor - ütős, Honyecz Ferenc - hárfás basszusgitáros), akikkel bármikor bárhova szívesen megyek, öröm együtt zenélni stúdióban vagy színpadon.

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky