3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2010. július 2. | déka

Vásáry André bemutatja Vásáry Andrét

Copyright:

A 2009-es Csillag Születik felfedezettjei közül elsőként a felettébb érdekes  hangi adottságokkal megáldott Vásáry André jelentetett meg lemezt. Az album kb.  másfél hét alatt a MAHASZ lemezeladási listájának negyedik helyére ugrott fel. A Mymusic utánajárt, miért.

Feltehető a kérdés, hogy miért kezdtek a népek rajongani az egyébként sznobok, előkelő vagy pórias értelmiségiek, nemesi ivadékok és sorozatgyilkosok kedvencének számító opera műfaja iránt? Az opera elleni első számú érv, mellyel milliók egyetértenek, hogy énektechnikája rendkívül természetellenes.

Néhány évszázadon keresztül mégis az egyik legmenőbb műfajnak számított. Mozart - hogy a legismertebb példával szolgáljak - számos kitűnő munkával járult hozzá a fent említett rétegek lelki épüléséhez. Néhai Luciano Pavarotti, Andrea Boccelli pedig mind sztárok. Ott van a régi Nightwish is, jaj..

Andrénak is megjelent egy lemeze Mesterdalnok címmel már 2006-ban, de úgy tűnik, akkor még nem nyűgözött le oly sokakat az énekes szopránja mint egzotikum. Számos külföldi siker után, a Csillag Születikben elért népszerűség tette végül lehetővé hősünknek, hogy az újonnan megjelent anyag mindössze másfél hét alatt a MAHASZ-lista tetejére (pontosabban negyedik helyére) evezzen.

Nyilvánvaló tehát, hogy Vásáry úr különös személye nem választható szét munkásságától. Vajon bekerült volna egy szoprán énekes a műsorba, ha történetesen nem férfi, hanem nő? Rajonganának-e százezrek, ha csak "normál" tenor hangja lenne? Farinelli, a  legendás férfi szoprán 1736-ban Spanyolországba ment, hogy V. Fülöp királynak énekeljen, aki ettől állítólag meggyógyult hosszú betegségéből. Nők borultak térdre előtte (bár hasztalanul, hiszen Farineli kasztrált volt), és az udvari politikába is beleszólhatott.

Ezzel a kérdéssel nem lebecsülni akarjuk André kvalitásait, hiszen manapság már valóban ritka a férfi szoprán. Azt is hozzá kell tegyem, hogy tényleg jól képzett, kváló énekes. Meggyőződésem viszont, hogy ez még nem ad el egy lemezt.

A hivatalosan crossover (tehát kevert műfajú, vagy fúziós) kategóriába sorolt anyag, mely az énekes nevét viseli, a televízióban elhangzottakon túl néhány újdonságot is tartalmaz. Bár az Egy hang az éjben (a La Voix eurovíziós nóta magyarítása) szerintem nem túl erős nyitás, az ezt követő hármas dalcsokor regenerál, majd egy vérbeli Kaszar Tibi féle popnóta, a Forró Nyár szól, meglepetésemre nem is túl rosszul.

A hangzásvilágot illetően az Ötödik elem kék dívájának áriája jelenthette a követendő példát, némi Crystalos beütéssel (Kaszáék voltak a zenei alapok kimunkálói is), így általános vonása az albumnak, hogy a tévéműsorban előadott, és egyéb, André előző lemezén szereplő szomorúzenei darabok: Nessun Dorma, az Éjkirálynő áriája (na ugye, hogy Mozart!), Melodramma, Time To Say Goodbye, valamint a kötelező Volt egyszer egy vadnyugat mellett Kasza Tibi bácsi popdalai szólnak, melyekre André megpróbál énekelni.

Óriási szerencse, hogy ez sikerül is neki, így bár hajszállal, de nem hajlanak giccsbe, és egy szerethető lemezt kapunk végeredményül. Kíváncsi vagyok azonban, hogy ha kifullad ez a popos-elektronikus opera irányzat és André sármja sem lesz már a régi, mi újjal tud majd előrukkolni a különös énekes. A legutóbbi hírek szerint Tabáni Istvánnal fogna szívesen közös produkcióba. Várom a folytatást.

déka

A MyMusic értékelése: 6/10

Vásáry André: Vásáry André (Universal, 2010)

Egy Hang Az Éjben
Nessun Dorma
The Diva Dance
Volt Egyszer Egy Vadnyugat
Forró Nyár
Éjkirálynő
Éden
Melodramma
Te Vagy
Time To Say Goodbye (Con Te Partiro)
Hullócsillag

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. február 25.

Használj ki! | PVRIS

PVRIS – Use Me (2020) | Az áll a Wikipédia ide vonatkozó cikkében, hogy a PVRIS egy amerikai rock együttes. Nos, ezt már a második album után is erősen megkérdőjeleztem volna, most viszont egyértelműen cáfolnám! A PVRIS olyan vegytiszta popegyüttes, hogy már abban is kételkednék, hogy Lynn Gunn tudja-e még egyáltalán, hogy hogyan kell fogni egy gitárt… Tovább

2021. február 14.

Machine Gun Kelly poppunk babérjai

Machine Gun Kelly – Tickets To My Downfall (2020) | Amikor először szembejött ez a szőke srác a Sleeping With Sirens – Alone című klipjében, egyáltalán nem értettem, hogy mégis mire ez a nagy hype körülötte. Sőt, a rapes albumait nem is komálom a mai napig sem, úgyhogy amikor jött a bejelentés, hogy stílusváltás következik, nagyon kíváncsi lettem. Egy hajdani rapstar fogja megreformálni a 2020-as poppunk színteret? Ugyan már... Tovább

2021. február 11.

Ez miért működik bárkinél is? | Neck Deep

Neck Deep – All Distortions Are Intentional (2020)|Negyedik lemezéhez érkezett a walesi poppunk brigád, én pedig hiába csinálok akármit, egyszerűen nem értem, hogy miért népszerű a Neck Deep. Közel 40 perc alatt összesen 5 percnyi érdekességet nem tudnék összeszedni a hallottakból, és még az is csak maximum középszerű lenne. Tovább

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky