3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2009. december 7. | Joss Beaumont

Az év lemeze: CHIP-CHIP CHOKAS

Copyright:

CHIP-CHIP CHOKAS: Chip, Rock Hungary | DJ Titusz napjaink egyik legkreatívabb, és ennek köszönhetően az egyik legfoglalkoztatottabb lemezlovasa kishazánknak. 15 év óta ismerhetjük őt DJ-ként, a Bëlga háttérbe húzódó, csendes zenegyárosaként, mint ahogy napjaink egyik legmenőbb popbandájának, a The Carbonfools egyik főnökének is, de az, hogy szólólemezt adjon ki, inkább számít meglepetésnek, mint magától értetődőnek. Aztán lám, megszületett a 2009-es év legjobb új formációja és lemeze, a CHIP-CHIP CHOKAS!

A CHIP-CHIP CHOKAS nem csak egyszerűen egy lemezlovas mókázása, sokkal inkább egy nagy-nagy popzenei kísérlet, amiben hirtelen mindenki benne akar lenni, aki él és mozog. Kísérlet, hiszen Titusz vintage zenei elektronika gyűjteménye, azaz kiszuperált őskori dobgépek, Casio szintetizátorok és mindenféle modifikált és házi készítésű zajkeltő eszközök szolgáltatják a zenét. Főszerephez jutottak a 8 bites Commodore 64 és Nintendo Game Boy-ból előcsalt hangok is. A CHIP-CHIP CHOKAS hangzásában ez a meglepő „future retro” elektronika kavalkád keveredik akusztikus hangszerekkel gitárral, csellóval, dobbal. Így lett valami egészen érdekes, de amúgy csöppet sem ismeretlen zenei világ, amit annak idején már szenzációra emelt néhány zenekar a ’80-as években, igaz néhány ezer kilométerrel odébb, nyugati irányban.

És mennyi igazság van abban, hogy mindenki részt akart venni ezen a lemezen, aki élt és mozgott? Sok…

Ha most azt mondom, a CHIP-CHIP CHOKAS lemezén részt vesz a mai magyar underground zenei világ minden meghatározó alakja, akkor egy kicsit sem túloztam. Hát kérem szépen, itt jelen van a 30Y-os Beck Zoli és a szintén pécsi Lovasi András. Az egész Bëlga szőröstűl bőrőstűl, mint ahogy a The Carbonfools mindenki kedvence Fehér Balásza is, akivel kapcsolatban mindenki egyetért abban, hogy az utóbbi idők talán legnagyobb szárnyalása – és persze ő is Titusz keze munkája bizonyos értelemben. De lám a nagy öregek sem hiányozhatnak, hiszen itt figyel az egykori Bëlgás Sickratman, a Koraiból Vécsi Tibi, és az egykori Ciklámenes és Baby Line-os - az utóbbi időben kissé elhanyagolt - Königh Péter is. A rock és a metál képviseletében a Subscribe-os Csongor Bálint, és Ligeti Gyuri a The Puzzle-ból. A nők képviseletében sajnálatos módon csak egy nevet jegyezhetünk fel, de azt meglehetősen szívesen is teszem, hiszen a sokadik nagy lendületét élő Varga Zsuzsi száguld velünk amolyan Chokas-osan. De nézzük csak tovább, kik énekelnek még a lemezen: Mező Misi (Magna Cum Laude), Bércesi Róbert (Hiperkarma), a csellista Márkos Albert (Skeg, Budbudas), valamint a megszűnő félben lévő Kaukázus frontembere Kardos H. János.

Ami a zenét illeti, mondhatni beszarás!

Az első amolyan bevezető dal, amin az ’56-os disszidens zenész, a Titusz pályafutása alatt már megjelent Portásfej működik közre kb. olyan hangon mintha maga Mikrobi tért volna vissza a mai, túlmodernizált világba. A „Chip Rock” pont olyan „dal”, amiből nagyon is sejthető, mit várhatunk a következő 15 daltól.

A második szám a „Dj Hentesch” konkrétan toplistás lesz a Petőfin és a radiocafén. Beck Zoli hangjával, szövegével valamint gitárjátékával igazi magasságokba emelkedhet Titusz dala. Mint ahogy már a videómegosztó oldalakon el is kezdett hasítani.


A Paizs Miki által fémjelzett „A híd” is a minimál jegyében, de mégis a király kategóriába született. Sickratman vicces szövege és különleges „dalolós” énekmódja, új dimenziókat nyit a „szaruléneklésmégisjódolog” kategóriában. Ez is slágergyanús!

A negyedik szám a horgászás világába repít minket, méghozzá Vécsi Tibi interpretálásában. A dal mélysége a „Kifogom a nagyhalat!” okosságát láttatja velünk, egy olyan megközelítésben, hogy végül mindössze egy paptetűt sikerül sajnos. A paptetű egy durbincs fajta, amelyet a horgászok nagyon utálnak, mert apró termete ellenére kurvanagy kapást csinál, így aztán a legtöbb pecás leginkább a pokolba kívánja, annak dacára, hogy mindemelett védett halról van szó.

A „Tőkehal” a gasztronómi a világába kalauzol minket, Bauxit módra. Így aztán jót is röhögtem a dalon. Ilyen értelemben ez tulajdonképpen egy Bëlga számról beszélhetünk, hiszen ilyen összetételben volt már szerencsénk hozzájuk.

A Ligeti Gyuri által fémjelzett „Nélküled” című dal igazi remekmű. Mondhatnám, hogy valamelyik ’90-es évek-beli Human League szám világhoz hasonlít, de nem teszem, hiszen válasszuk külön azt a világot a mostanitól, hiszen mégiscsak 2010 lesz néhány nap múlva.

„Shinola” című szám már megjelent a „Barkácsklub lányoknak” című lemezen, így ez a változat most egy remix, amit teljes egészében maga Varga Zsuzsi írt.

A 8. „Föld:Gömb” szintén egy Bëlga produkció, méghozzá Tokyo közreműködésével. Nagyon jó zene, érdekes szöveggel.

Mező Misivel a kilences „Charlie” című nóta ebben az előadásban egy korrekt Magna Cum Laude dalnak is beillene, de ezzel a speciális hangszereléssel talán a lemez legjobb dalává avanzsálódott. Misi tökéletes választás volt!

A „Guernica” főleg Márkos Albert különleges csellójátéka miatt érdemes az említésre.

A 11. szám olyan mint egy elbaszott lagzizene, de ilyen hangszereléssel mindez igazi jó móka. A „Tyúkmellbimbó” érdekes kísérlet, hogyan kell minimálban bepróbálkozni a hardcore világában. Ha ez a dal metálgitárral játszódna is ütne.

A 12-es track is nagy sláger lesz, ha még nem az. A Lovasi András előadásában megjelent „The Best” perceken belül a rádiók kedvence lesz, az tuti.


Bércesi Robi jelenléte a lemezen szintén indokolt és jó választás is. A „Várj meg” egy tipikus, de érdekesen letisztult Bércesi-szöveg, mint ahogy a zene is erősen „Robis”. Jó dal!

A 14-es „Tolerancia” különleges eszenciával bír, hiszen a The Carbonfools énekesét Fehér Balázst ritkán hallani magyar szöveget énekelni. És most íme, eljött ez az idő is, ráadásul saját kezűleg írta nekünk. A hip-hopos értékeket rejtő dal igazi értéke a lemeznek.

A Königh Péter által előadott „Triatlon” című dal képviseli a lemez mélységét. Péter rámutat, hogy őt bizony nem kell még leírni, képes megújulni. A dal erős, pedig a szöveg olykor kicsit megfejthetetlen. Csak így tovább!

Aztán Kardos H. János felteszi a koronát az utolsó dallal. A „Lapát” is slágergyanús…

A CHIP-CHIP CHOKAS egy olyan lemez, amitől elsőre nem tudni mit várhatunk, majd mikor sorra kapod az arcodba a jobbnál jobb zenéket, szövegeket, az éteri, elhasznált, majd leporolt hangzásokat, a válasz is megérkezik, hiszen egy darabig nem veszed ki a lejátszóból, abban biztos vagyok. Ez az év lemeze, ebben biztos vagyok!

Joss Beaumont

A MyMusic értékelése: 10/10

CHIP-CHIP CHOKAS: Chip, Rock Hungary (2009, 1G Records)

1. Chip Rock – Portásfej
2. Dj Hentesch – Beck Zoli
3. A Híd – Sickratman
4. Paptetű – Vécsi Tibi és MÉG5
5. Tőkehal – Bauxit
6. Nélküled – Ligeti Gyuri
7. Shinola – Varga Zsuzsa
8. Föld:Gömb – Tokyo
9. Charlie – Mező Misi
10. Guernica – Márkos Albert
11. Tyúkmellbimbó – Csongor Bálint
12. The Best – Lovasi András
13. Várj meg! – Bércesi Róbert
14. Tolerancia – Fehér Balázs
15. Triatlon – Königh Péter
16. Lapát – Kardos H. János

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

Hozzászólások
kissfairlane 2010. jan.. 4.  21:30 2
A The best c. szám lesz a tuti befutó? Mi a sz*r ez? Bizonyára zs*dó menedzsment által m*nedzselt "sl*ger"... Ha már a zene nem nagy szám, legalább a szövege kellene, hogy üssön, de ez ?! Akkor már inkább a Sugarloaf-tól a Barbie... Jó egészséget mindenkinek!
   
karl boro 2009. dec.. 8.  00:32 1
végre egy értelmes zene...kellett!
   

2021. február 25.

Használj ki! | PVRIS

PVRIS – Use Me (2020) | Az áll a Wikipédia ide vonatkozó cikkében, hogy a PVRIS egy amerikai rock együttes. Nos, ezt már a második album után is erősen megkérdőjeleztem volna, most viszont egyértelműen cáfolnám! A PVRIS olyan vegytiszta popegyüttes, hogy már abban is kételkednék, hogy Lynn Gunn tudja-e még egyáltalán, hogy hogyan kell fogni egy gitárt… Tovább

2021. február 14.

Machine Gun Kelly poppunk babérjai

Machine Gun Kelly – Tickets To My Downfall (2020) | Amikor először szembejött ez a szőke srác a Sleeping With Sirens – Alone című klipjében, egyáltalán nem értettem, hogy mégis mire ez a nagy hype körülötte. Sőt, a rapes albumait nem is komálom a mai napig sem, úgyhogy amikor jött a bejelentés, hogy stílusváltás következik, nagyon kíváncsi lettem. Egy hajdani rapstar fogja megreformálni a 2020-as poppunk színteret? Ugyan már... Tovább

2021. február 11.

Ez miért működik bárkinél is? | Neck Deep

Neck Deep – All Distortions Are Intentional (2020)|Negyedik lemezéhez érkezett a walesi poppunk brigád, én pedig hiába csinálok akármit, egyszerűen nem értem, hogy miért népszerű a Neck Deep. Közel 40 perc alatt összesen 5 percnyi érdekességet nem tudnék összeszedni a hallottakból, és még az is csak maximum középszerű lenne. Tovább

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky