3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2008. december 2. | Egres

The best of Bond...James Bond!

Copyright:

Minden Bondhoz tartozik egy nő, és minden  Bond-filmhez egy dal, amit, ha meghallunk, beugrik: Igeeen, ez az a rész, amiben Dr. No volt a fő-gonosz, vagy éppen, melyik szép nő, vagy nők, voltak Bond aktuális szeretői a filmben... Ezek a zenék meghatározóak, sokszor slágerré is válnak, vagy akár évekre belénk rögződnek. Ezekből a számokból elkészült a legújabb válogatás CD, amit hallgatva - nézve (az album DVD-t is tartalmaz) - felidézhetjük újra a kedvenc Bond nótáinkat. A majd 80 perces CD az eddigi James Bond dalokból szemezget és teszi azokat készítésük sorrendjében.

Az első Bond betétdal - a From Russia With Love 1964-ből, Matt Monro előadásában - amolyan melankólikus háttérzene. Akkoriban még nem kezdődött meg, az azóta külön üzletté növő betétdal kultusz.

A következő dal a Goldfinger, Sirley Bassey-től, na ez már amolyan tipikus, pezsdítő James Bond betétdal, (Nem véletlen, hogy Bassey egyedüliként énekelt több Bond dalt is.)

Innentől olyan sztárok lettek a 007-es dalosmadarai, mint Tom Jones (Thunderball - 1965), az utánozhatatlan hangú Louis Armstrong (a We Have All The Time In The World az 1969-es On Her Majesty's Secret Service ), Paul McCartney és a Wings (Live & Let Die - 1973), a Duran Duran (A View To A Kill - 1985), az a-ha (The Living Daylights -1987), a Garbage (The World Is Not Enough - 1999) és Chris Cornell (bizony, a 2006-os Casino Royale-ból) és olyan híres énekesnők, mint Madonna a Die Another Day-el 2002-ből, Tina Turner a Goldeneye-al, Gladys Knighta '89-es Licence To Kill-el, Nancy Sinatra, Sheryl Crow, Carly Simon, Sheena Easton, Lulu, Rita Coolidge. Sokféle zenei stílus jelenik meg,ezekben a számokban, az a-ha részéről a szintipop, a Duran Duran rockot idéz, de van egy kis McCartney-féle reggae, valamint, jazz (Armstrongtól) és persze a lassú, érzelmes hangulatú számokból is van bőven.

Ha ez nem lenne  elég, ráadásként John Arnold korábban kiadatlan James Bond Theme-je is igencsak érdekes és modern: az alkotó a jól ismert dallamot funkys, hip-hopos stílusba helyezte át.

A CD mellett napvilágot látott egy DVD is, ezen sajnos nem a CD-n lévő összes előadó Bond-klipje sorakozik, csak néhány találomra kiválasztott darabnak jutott hely. Igaz, a Duran Duran Párizsban forgatott akciója emlékezetes volt a maga idejében, különös az együttes énekesének „My Name Is Bon, Simon Le Bon” szóvicce volt poén.

Szintén jó, hogy rákerült Tina Turner Golden Eye mutatványa és a klasszikus James Bond montázst alkalmazó Sheena Easton videóért, külön jó pont jár. Míg az A-Ha Living Daylights című klipje kimaradhatott volna, Rita Coolidge szerepeltetéséért, pedig hatalmas fekete pont jár.
Shirley Bassey koncertfelvétele viszont figyelemreméltó, akárcsak a húszperces dokumentumfilm, mely nagyjából az ezredfordulóig követi figyelemmel a James Bond zenéket, olyan szerzőket és előadókat megszólaltatva, mint John Barry, Bill Conti, David Arnold, Shirley Bassey, Carly Simon, Sheena Easton és Simon Le Bon a Duran Duranból! Nyomonkövethetjük az évek során végbemenő filmes trükkök technikai fejlődését.

Érdekes anyag, sok filmbejátszással, melyek segítenek felidézni a 007-es emlékezetes helyzeteit és a hozzájuk tartozó zenei kíséretet, de a feliratválasztásnál furcsálltam, hogy mandarin, koreai és thai nyelveket lehet választani (angolt nem) a CD belső borítóján, pedig a régi-régi filmek plakátjainak ikonjai vannak. Kedvet kapunk tőle, újra levenni a polcról a Bond filmjeinket, de ahhoz is, hogy megnézzük a legújabb részt. Kitűnő összeállítás, gyűjtőknek, sláger rajongóknak kötelező (vagy akár nagyszerű karácsonyi ajándék), melynek jót tett volna, ha tavaly jelenik meg, így ugyanis "A Quantum csendje" miatt jogos a hiányérzet, de annak a betétdala talán már a következő best of-on helyet kap.

Egres

A MyMusic értékelése: 7/10

The Best Of James Bond (EMI, 2008)

CD:

1. James Bond Theme - Norman, M. 
2. From Russia with Love - Bart, L. 
3. Goldfinger - Newley, A. 
4. Thunderball - Barry, J. 
5. You Only Live Twice - Barry, J. 
6. On Her Majesty's Secret Service - Barry, J. 
7. We Have All the Time in the World - Barry, J. 
8. Diamonds Are Forever - Barry, J. 
9. Live and Let Die - McCartney, P. 
10. The Man with the Golden Gun - Barry, J. 
11. Nobody Does It Better - Bayer-Sager, C. 
12. Moonraker - Barry, J. 
13. For Your Eyes Only - Conti, B. 
14. All Time High - Rice, T. 
15. A View to a Kill - Taylor, A. 
16. The Living Daylights - Barry, J. 
17. Licence to Kill - Cohen, J. 
18. Goldeneye - Hewson, P. 
19. Tomorrow Never Dies - Crow, S. 
20. Surrender - Arnold, D. 
21. The World Is Not Enough - Black, D. 
22. Die Another Day - Madonna [1] 
23. You Know My Name - Cornell, C. 
24. James Bond Theme - Norman, M.

DVD:

A View To A Kill - Duran Duran
For Your Eyes Only - Sheena Easton
Goldeneye - Tina Turner
The Living Daylights - A-Ha
All Time High - Rita Coolidge
Goldfinger (Live) - Shirley Bassey
The Bond Sound - The Music Of 007 - Various Artists

 

Játék!

Ezen a héten 3 db James Bond best of filmzenealbumot sorsolunk ki, azok között, akik helyesen válaszolnak az alábbi kérdésre:

Mi a címe a Lulu által énekelt James Bond-dalnak?

A helyes megfejtéseket a jatek@mymusic.hu címre várjuk! A beküldési határidő: december 7. éjfél!

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. február 25.

Használj ki! | PVRIS

PVRIS – Use Me (2020) | Az áll a Wikipédia ide vonatkozó cikkében, hogy a PVRIS egy amerikai rock együttes. Nos, ezt már a második album után is erősen megkérdőjeleztem volna, most viszont egyértelműen cáfolnám! A PVRIS olyan vegytiszta popegyüttes, hogy már abban is kételkednék, hogy Lynn Gunn tudja-e még egyáltalán, hogy hogyan kell fogni egy gitárt… Tovább

2021. február 14.

Machine Gun Kelly poppunk babérjai

Machine Gun Kelly – Tickets To My Downfall (2020) | Amikor először szembejött ez a szőke srác a Sleeping With Sirens – Alone című klipjében, egyáltalán nem értettem, hogy mégis mire ez a nagy hype körülötte. Sőt, a rapes albumait nem is komálom a mai napig sem, úgyhogy amikor jött a bejelentés, hogy stílusváltás következik, nagyon kíváncsi lettem. Egy hajdani rapstar fogja megreformálni a 2020-as poppunk színteret? Ugyan már... Tovább

2021. február 11.

Ez miért működik bárkinél is? | Neck Deep

Neck Deep – All Distortions Are Intentional (2020)|Negyedik lemezéhez érkezett a walesi poppunk brigád, én pedig hiába csinálok akármit, egyszerűen nem értem, hogy miért népszerű a Neck Deep. Közel 40 perc alatt összesen 5 percnyi érdekességet nem tudnék összeszedni a hallottakból, és még az is csak maximum középszerű lenne. Tovább

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky