3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2008. november 3. | Fodor Csaba

Jean Michel Jarre: Volt egy budapesti barátnőm, szóval...

Copyright:

Az elektronikus zene mágusa, Jean Michel Jarre Párizsból telefonon tájékoztatott minket a november 12-i budapesti koncertjének részleteiről, magyarországi kapcsolatairól, a pénzügyi válság zeneipari hatásairól, az elektronikus zene jövőjéről. Valamint elmondta, hogy hamarosan újabb meglepetéssel kedveskedne szeretett Budapestjének.

Immár harmadik alkalommal lép fel Budapesten. Hogy emlékszik a városra és az itteni közönségre?
- Budapest egyike a kedvenc városaimnak, mindig is szerettem a két városrészt, Buda és Pest atmoszféráját, és valahogy a szülővárosomra, Lyonra is emlékeztet.  Az ott élő embereket is nagyon kedvelem, mikor még diák voltam, volt egy budapesti barátnőm, szóval emiatt mindig is különleges érzésekkel tekintettem a városra.

Meddig tartott ez a kapcsolat?
- Két évig, körülbelül 18 éves lehettem akkor.

Nem látszik magán, de idén ünnepelte 60. születésnapját, mi motiválja abban, hogy még mindig játsszon a nagyközönségnek a világ különböző pontjain?
- A mostani Oxygene projekttel eléggé úgy érzem magam, mint egy kezdő. Mikor újra felvettem az albumot, rájöttem, hogy a hangszerek, amiket eredetileg használtam, mára már olyanok, mint a klasszikus zenében a Stradivari hegedűk, vagy a rockban egyes Gibson és Fender gitárok. Az elektronikus zene mitologikus, legendás részévé váltak, mikor a számítógép bejött a 80-as években. Ma minden kezdő DJ-nek és az elektronikus szcénában tevékenykedő zenésznek az az álma, hogy játszhasson egyszer, például egy Moog modulos szintetizátoron, vagy Thereminen, mert ezeknek a hangszereknek teljesen specifikus és egyedi a hangzása, de mára szinte eltűntek.

Akkor a novemberi fellépés inkább hangszerbemutató lesz?
- A mostani Oxygen koncertsorozaton - ami teljesen különbözik a lézerekkel és tűzijátékkal megspékelt kültéri koncertjeimtől – az volt a célom, hogy megosszam a közönséggel ezeknek a különleges hangszereknek a hangzásvilágát. Körülbelül 60-65 ilyen instrumentumot használok egy-egy fellépés alkalmával. Szóval ezek inkább teátrális előadások, melyeken bemutatom az unikumnak számító hangszereket.

Sok éves zenei tapasztalatával hogy látja, a jelenleg a világon végigsöprő pénzügyi válságnak milyen hatásai lesznek a zeneiparra?
- Úgy gondolom, hogy mikor gazdasági válság van a világ bármely részén, akkor hatalmas szükség van a szórakoztatásra, a zenére, a mozira… Szóval úgy hiszem, hogy a mostani helyzet, rengeteg zenésznek jó is lehet, hisz koncertjeiken egy kis örömet sugározhatnak a közönségnek. De ez egy komoly krízis, ami nagyon nagy hatással lesz rengeteg emberre, de ezt nem láthatjuk előre. Az biztos, hogy ilyen időkben remek zenék születhetnek, ilyenkor a zenének kell boldogítania az embereket.

Ön az elektronikus zene úttörője, de mi a véleménye a fiatal francia generációról? A manapság nagyon trendi Ed Banger kiadó zenészeiről, mint például a Justice?
- Nagy rajongója vagyok a Justice-nak, a Daft Punknak, valamint Sébastian Tellier-nek és rajtuk kívül szeretem a Chemical Brothers-t, az Underworldöt, Aphex Twint és a kanadai Crystal Castles-t.

Szóval jó irányba halad az elektronikus zene?
- Igen. Az elektronikus zene világa egy nagy család, és engem minden érdekel, ami ebben a családban történik.

És mihez kezd majd a mostani Oxygene turné után?
- Nem hívnám ezt turnénak, ez inkább egy rövid, (leginkább) kelet-európai koncertsorozat. Ezután szeretnék kültéri koncerteken játszani. Nagy álmom, hogy a közeljövőben Magyarországon is létrejöjjön egy ilyen fellépés.

Fodor Csaba

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky