3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2008. június 4. | Fodor Csaba

The PFL: Kalifornia! Vagy inkább Hollywood!

Copyright:

Az igen nagy nevű Bad Religion június 11-i koncertjén az eddig talán ismeretlen The PFL nevű hazai együttes lesz az előzenekar. A bandában a gitáros, és vokalista szerepét betöltő, egyébként alapító tag, Skolák Péterrel beszélgettünk egy sör mellett arról, hogy kik is ők valójában, hogy kerültek a PECSA színpadára, és legfőképp, mit keres a zenéjük Hollywoodban.

Annak ellenére, hogy bő két hét múlva a huszonnyolc éve sikeresen fennálló Bad Religion előtt játszotok a PECSA-ban, elég kevesen ismerik a zenéiteket, kevesen láthattak titeket élőben. Hülye kérdés, de némiképp, definiálnád a könzönségnek a zenéteket, a stílust, amit képviseltek?
- Először is szeretném leszögezni, hogy nem vagyunk emo-k, habár még mindig ez a meghatározás van kint az egyik közösségi site-unkon. Már eljutottunk arra a pontra is, hogy nem hívhatjuk magunkat punknak sem, mert egy csomó portálon beszóltak, hogy nem vagyunk azok, közünk sincs ahhoz a stílushoz, erre mi: Whatever?!? Emiatt a pop-punkot sem akarjuk túlzottan használni, ezért azt mondanám, hogy powerpopba sorolható a zenénk, ami szerintem kurva jól hangzik.

És ez hogy illik a Bad Religion elé, hisz ők vérbeli punkot játszanak, bármennyire is lettek, úgymond pop-ok ismertségük révén?
- Sehogy és ezért meg is fognak minket dobálni, szerintem. Valójában nem hiszem, hogy annyira nem férnénk el előttük, de volt egy-két visszajelzés arról, hogy nem igazán vannak feldobva egyesek az előzenekari posztunk miatt. A lényeg számunkra az, hogy legyenek emberek, akik élvezik a koncertünket, és beindulnak a zenénkre. Mi mindent meg fogunk tenni a jó buli érdekében!

Hogyan sikerült elintéznetek egyáltalán, hogy ott játszhassatok?
- Hallottuk, hogy jön a Bad Religion Magyarországra és gondoltuk megér egy próbálkozást, ha felkeressük a szervezőket, hátha látnak bennünk némi fantáziát ahhoz, hogy egy ilyen helyen felléphessünk. És szerencsénkre így adódott a helyzet. Gyerekkorom óta nagyon szeretem ezt a bandát, és nemkülönben van így vele az együttes többi tagja is, mikor anno megismertük egymást mindegyikőnk állandóan Religiont hallgatott, aztán 2000-ben a Szigeten is együtt voltunk a bulijukon...

Ha jól tudom az előző zenekarotok, a GörbeTükör - melynek Zolit, a mostani énekest leszámítva ugyanez volt a felállása - viszont punkot játszott, hogy jött a váltás?
- Igen, azt punknak éreztük még, igaz, volt néhány számunk, ami simán beleillene a PFL-be is és már akkor is kaptuk a savat emiatt. Egyébként a PFL-t meg még Ivánnal találtuk ki 2005 elején, amikor Dániából Hamburgba mentünk vonattal Green Day koncertre. Valami újat akartunk csinálni, valamit ami a GörbeTükörbe már nem fért bele. Mikor hazajöttünk el is kezdtünk próbálni, és ekkor csatlakozott Jani (gitár - 86) is hozzánk, majd jött Tolvaj Ákos barátunk és ő énekelt az első időkben. Amúgy bármennyire meglepő is, az első vagy második koncert, ahol a PFL-lel felléptünk, egy Bad Religion tribute est volt.

És hogy került a képbe Zoli, a mostani énekes?
- Egy idő után Ákos és a zenekar úgy döntött, hogy nem működik tovább ez a kapcsolat. Ekkor én kezdtem el énekelni a zenekarban, ami súlyos problémákat okozott mind a zenében, meg úgy mindenben. (nagyot nevet) A megoldást Zoltán jelentette, aki a barátunk volt már régóta és tudtuk is, hogy nagyon jól énekel, csak eleinte nem vettük észre, hogy mennyire jól pótolhatná a hiányt. S mikor volt vele egy közös projectünk Short Story néven, egy amolyan akusztikus feldolgozás zenekar, úgy gondoltuk meginvitáljuk a PFL-be is. Egy ideje már a zenekar körüli szervezési dolgokat is Zoli intézi, ami meg is látszik, mert most nagyon jól működik minden, nekünk eddig nem sikerült ennyire figyelni mindenre, mint neki. Ő maga a menedzsment, úgymond rajta folyik keresztül minden infó.

Nemrég viszont kilépett Jani, a gitárosotok, ennek mi volt az oka?
- Személyes okok miatt búcsúztunk el egymástól, de neki köszönhetjük azt, hogy egy GörbeTükör szintről valahova feljebb sikerült jutnunk, mondhatni megkomolyodtunk és ez leginkább a zene minőségében és a hozzáállásban jelentett változást. De míg mi elkezdtünk húzni egy dallamosabb, powerpoposabb stílus fele, János ízléséhez ez már nem állt annyira közel, mint a mienkhez, Ő inkább a húzós riffeket részesítette volna előnyben.

Tehát a keményebb témákat Jani hozta a zenekarba? Vagy, mivel te írod a számok nagy részét alapból ilyenek lettek, mint például a Days Just Running?
- Bár az a nóta sem igazán mondható keménynek, sőőt - de igen, én írtam, viszont akkor még csak Jani tudta eljátszani. (nevet) Komolyra fordítva a szót, hogy jól szólaljanak meg ezek a számok kell még egy hangszer, és ugyan gondoltunk arra is, hogy mással pótoljuk a hiányt, de leginkább a 2 gitáron van most a hangsúly az új számok írásánál. Ezért is most épp gitáros-keresésre adtuk a fejünket.

1 2

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky