3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2008. május 15. | Fodor Csaba

Zságer Balázs: Nekünk tetszik és vállaljuk!

Copyright: zagarmusic.hu

Zságer Balázst, az egyre több sikernek örvendő Zagar együttes frontemberét, a várpalotai Pannónia fesztivál második napján sikerült diktafonvégre kapni. Még a koncertjük előtt, tizenegy körül beszéltük meg a találkozót, a népet és a zenészeket elválasztó kerítésnél. Miközben Balázs átengedett, egy felénk tartó lány jól nekicsapódott a kordonnak - a rajongás elvakít egyeseket. Beszélgetésben szó volt a dívákról, Demon Superiorról és feltűnt a Daft Punk is.

A legutóbbi albumotokkal (Cannot walk fly instead) megnyertétek a Fonogram díjat, a Rádió Café közönségszavazáson is ezt választották az év albumának, valamint másodikak lettetek az International Songwriting Competition-on a Wings os love című számmal. Hogy értékelitek ezeket a sikereket?
- A Fonogramnál nem várt dolog volt, hogy a MAHASZ listára kerüljön a lemez, hiszen ide sokkal populárisabb előadók kerülnek fel, úgyhogy ez mindenképpen pozitív. Az ISC-re a kiadó nevezett minket, nem is tudtunk róla, úgyhogy ez egy jó meglepetés volt. Ez egy szakmai verseny, ahol neves zenészek alkotják a zsűrit, ők válogatták a számokat a világ minden tájáról beküldött zenékből, szóval mindenképpen nagy elismerés ez nekünk. A radiocafé 98.6 közönségdíja meg magának a rádiónak is köszönhető, mert  a café és a  Petőfi szerencsére olyan orgánumok, ahol már a kezdetektől fogva játsszák a zenénket és nekik is köszönhetjük, hogy az emberek megismerték az együttest.

Mondtad, hogy a Fonogram díjat populáris együttesek szokták kapni, a Wings of Love is eléggé populárisra sikeredett. Ehhez kellett valamit feladni zeneileg, esetleg a rajongói tábor növelése érdekében készült a szám?
- Érdekes, hogy azt gondolod, hogy ha valami populáris azért fel kell adni valamit. Szerintem a könnyűzenében igazából két fajta zenei megnyilvánulás létezik; az öszinte és a kereskedelmi. Számtalan őszintétlen produkciót hallottam az underground zászlaja alatt és sok őszintét populáris előadóktól. Tőlem nem áll messze, hogy valami slágeres vagy dalszerű legyen. Mindig is szerettem a jó popslágereket. A Wings of Love egyébként már évek óta létezett, csak most került rá az ének elérve ezzel a végleges formáját, ettől talán több ember előtt is kinyílt a dal.

Sokan mondták, hogy a Wings of love miatt talán túlzottam mainstreammé váltatok.
- Sajnos az egy nagyon káros prekoncepció Magyarországon, hogy amit ötnél többen ismernek, arra azt hiszik már nem csak nekik szól. Azért mert több médium játsza a zenéinket még nem vagyunk mainstream előadók. Lehet, hogy emiatt egy-ketten elfordultak a rajongók közül, de erre mondják, hogy elmennek százak, jönnek ezrek. Ízlések és pofonok. Szép lenne, ha mi keresnénk a zenehallgatók igényeit és megpróbálnánk kielégíteni azokat. Mi elsősorban magunknak akarunk megfelelni, nekünk tetszik és vállaljuk, amit csinálunk. Csak azért mert ennek az országnak mindig külföldi példák kellettek, elmondok egyet; Nemrég itt volt Busy P, a Daft Punk menedzsere, aki egyébként a most egyik legjobban futó elektronikus zenei label, a párizsi Ed Banger vezetője, ahol többek között olyan előadók vannak, mint a Justice vagy Feadz. Miután meghallgatta a lemezünket, ő is a Wings of love-t emelte ki, sőt sérelmezte, hogy miért nem az az első szám a lemezen. Szóval, a magukat nagyon undergroundnak vélő „megmondó“ embereket szívesen összeengedném egy ilyen kiadó vezetőjével egy beszélgetésre.

Külföldön mennyire ismert a zenekar, mikorra várható a lemez megjelenése és hogy álltok a promócióval? 
- Az első lemezünk által van egyfajta ismertség, de még nem igazán vetettük meg a lábunkat külföldön. Jelenleg Mennek a huzavonák, hogy melyik külföldi kiadónál jelenjen meg a lemez. Az egyik kiadóval remélhetőleg ebben a hónapban összejön egy szerződés, így a CWFI ősszel jelenne meg wordwide terjesztésben, először egy Wings of Love single olyan remixekkel mint Goldierocks, Vicarious Bliss (aki az említett Ed Banger label művésze és az új Ladytron lemez producere) erre valószínűleg egy Demon Superior átirat is rákerülne. Ezután jönne ki az album, de most még csak az előkészítésnél tartunk. Ezért is tettük félre, egy második klip készítését, pedig Magyarországon lassan egy éve kint van a lemez, és már kéne a második videó. Szóval most ez a két főcsapás: az új klip és a külföldi lemezkiadás, meg persze a nyári fesztiválok.

A Demon superior csak egy hobbi project vagy teljes mértékben működhet a Zagar mellett?
- A Demon Superiort ketten az öcsémmel hoztuk létre. Ez egyfajta side-project a Zagar mellett. Egyrészt azokat a könnyedebb hangvételű, electro számokat takarja amelyek már nem férnek bele a Zagar hangzásvilágba, másrészt egy saját kedvenceink átdolgozásain alapuló live act is egyben, amivel elszórakoztatjuk magunkat és remélhetőleg a party közönséget.

A nyári fesztiválok mellett külföldi koncertek nem lesznek?
- Ősszel lesz egy-két külföldi koncertünk, de igazán majd csak a lemez kiadása után szeretnénk turnézni. Teljesen más játszani valahol, mikor az ottani média játsza a zenéidet, illetve ha az emberek már ismerik valamennyire a lemezt. Erre már megvannak a jól bevált zeneipari receptek, és ezeket nem mi fogjuk felborítani. Először lemezt kell kiadni, utána turnézni vele. Ezt még mi magyarok se tudjuk megfordítani. (nevet)

A mai fellépéstől mit vártok?
- Nekünk ez egy teszt a nyári fesztiválokra, ez az első nyitott nagyszínpadi fellépésünk itthon. Moszkvában az M83 előtt játszottunk már nagyszínpadon, Magyarországon még nem és kíváncsiak vagyunk, hogy az új anyag hogyan tud ekkora színpadon megszólalni. Amúgy a nyári fesztiválokon úgy néz ki, egyre többször fellép majd velünk Ligeti Gyuri énekes és a Dívák is szerepet kapnak majd a kiemelt koncerteken.

A dívákról jut eszembe, az éneket a Wings of love-ban akár egyikük egyedül is elénekelhette volna, nem lehetett volna belőlük többet kihozni?
- Mármint szólisztikusan? Ez nem volt cél. A kevesebb több, amúgy az egész szám szimbólikus. Ugyebár ők azonos szcénából, kicsit egymás konkurenseiként is működő produkcióban szereplő lányok, akik itt egy számban együtt éneklik azt, hogy nem akarunk semmit, csak adni magunkból egy kicsit. Ez nem arról szól, hogy mindenki megmutassa, hogy milyen képességei vannak, hanem –bármilyen banálisan is hangzik – inkább az összefogásról. Egy gospel kórus is a közösségről szól és nem a szólistákról. Mi valami ilyesmit akartunk verbuválni belőlük, de a jövő hónapban a MÜPA-ban lesz egy olyan koncert, ahol több számban énekelnek és több szólisztikus szerepet is kapnak majd.

Kivonultak a közönség elé és egy nagyszerű koncerten megkezdték nyári nagyszínpados szereplésüket. Aki szeretne egy nagyot bulizni Žagarra az május 17-én a MyMusic szervezésű A38-as koncerten megteheti. Biztos nem lesz karba tett kézzel ácsorgás.

Fodor Csaba

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky