3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2011. június 8. | Anikó

Bérczesi Robi: Elfogadtam, hogy zenésznek születtem

Copyright:

Bérczesi Robival, a hiperkarma énekesével a Gödörben találkoztunk, hogy beszélgessünk a mostani projektjeiről, a Világveleje Nyár 2011-ről és a hiperkarma visszatéréséről. Robi így mesélt a hiperkarma és az amondó albumok számairól: „régen valami miatt nagyon fájdalmasan érintettek ezek a dalok”. Az interjúból kiderül, hogy most milyen érzés számára ezeket újra játszani.

A napokban jelent meg az Én meg az Ének: emléxel? c. lemezed. Mit jelentenek ezek a dalok neked? Miért fontosak számodra?
- Az emléxel? mindenképp tisztelgés egyrészt az idősek, másrészt a családom előtt. Ezek a dalok bennem gyerekkori, kamaszkori emlékeket idéznek fel. Mindegyikhez fűz valamilyen személyes ok, ezért választottam ki őket. 
És nagyon sokat tanultam is ezekből: sok új akkordot, dalszerkezeti megfejtéseket. Azért a régi szerzők sokkal komolyabban tudtak zenélni. Olyan zenei dolgokat, akkordfogásokat tanultam ezekből a dalokból, amiket később használhatok a saját dalaim írásakor is.
 
Május 30-án, hétfőn mutattad be ezt az albumot. Milyen volt a lemezbemutató koncert?
- Nagyon jól sikerült. Sokan jöttek el és megvolt a hangulata. Ezt éreztük a zenekaron belül is a színpadon, és szerintem a közönség is átvette ezt. Utána mindenki boldog volt a színfalak mögött is. Egyébként tervezem a folytatását az emléxel? lemeznek. Van még egy lemeznyi feldolgozatlan feldolgozás anyagom, de ennek a megjelenése biztos, hogy csak jövőre lesz. 
Ezt a koncertet gyakorlatilag a hiperkarma tagjai kísérték le, és a koncert ráadásaként eljátszottunk két hiperkarma számot is. Annak szintén mindnyájan örültünk, hogy megszólaltak és működtek is a dalok. 
 
Hogyan készültök a hiperkarma visszatérő koncertjére?
- A zenekarnak holnap (június 2.-án) lesz a 20. próbája, amivel erre a koncertre készülünk. Megvan a setlist, most már ezt gyakoroljuk körbe. 4 új dal is a repertoár része lesz, ezen kívül lejátszunk 20 régi dalt az első két lemezről. Gyakorlatilag a koncert törzsanyagát ez fogja adni. Mindenkit várunk szeretettel a Világveleje Nyár 2011 Fesztiválra az Orczy Parkba július 18-án, ahol 21.00 órától kerül sor a hiperkarma visszatérő koncertjére. 
 
A Világveleje Nyáron több neves zenekar is fel fog lépni. Mi a véleményed a többi fellépőről, a zenéjükről?
- Az első napon, 17-én a Tankcsapda a főzenekar, akik nekem kamaszkori kedvenceim. Szeretem a régi és az új dalaikat is. És valamiért büszkeséget érzek, hogy ők ezt így megcsinálták, és kijárták, kitaposták a saját útjukat. Nem hajoltak meg soha senki előtt, és a mai napig képesek jó dalokat írni. Személyesen is ismerem Lukács Lacit, és nagyra tartom őt emberileg: baromi jó a hangja és tök jók a dalai. 
18-án pedig a 30Y játszik előttünk. Velük most ismerkedem, nem annyira ismertem a zenekart. A tagok nagyon szimpatikusak voltak, elbeszélgettünk, mikor találkoztunk. 
Előttük a Stereomilk fog fellépni, Szekeres András Junkies-frontember énekel, gitározik és szerez dalokat teljesen más stílusban, mint a Junkies. András nekem nagyon régi barátom, kb. 14 éve ismerjük egymást. Ő is egyike azoknak az embereknek, akikkel úgy érzem, hogy amíg élünk barátok maradunk. Talán ezért elfogult is vagyok a zenéjükkel kapcsolatban. 
Még egy dalt is adtam nekik, a Csillagtelep címűt. Ez a BlaBlának, a régi zenekaromnak a második lemezére került volna fel, címadó dalként, de az a lemez végül nem jelent meg. Andrásnak pedig nagyon megtetszett, és addig nyúzott, míg azt nem mondtam, hogy jó, persze, dolgozzák fel, mert úgysem használtam volna. Csináltak belőle egy jó kis feldolgozást. Szóval a Stereomilket a személyes élmények miatt is szeretem.
 

 
A Világvelején a Panírozott Barikákkal is színpadra lépsz?
- A Tószínpadon fogunk fellépni, ahol a 3 lány, Bencze Alma, Haragonics Sára, Mayer Bernadette és én énekelünk, illetve akusztikus gitáron kísérem őket. Ez egy kísérleti zene, ahol verseket, népdalokat adunk elő. Valahol ők a szívem csücskei:)! Ez egy házibuliban, spontán módon megalakult formáció, ahol aztán egyik próba követte a másikat, aztán jöttek a fellépések. Most már egyre jobb a banda. 
Tulajdonképpen a Barikákon keresztül szeretnénk a közönséggel megismertetni a magyar népdalkincset és költészetet. Én annak idején irodalom és énekórákon egyáltalán nem is figyeltem oda. Nem érdekeltek sem a magyar költők versei, sem a magyar népdalok. Valószínűleg azért nem, mert szomorúak, meg nem is voltam még elég érett hozzá, hogy ezeket a szövegeket befogadjam. Ezek az irodalomkönyveken keresztül egy tizenévesnek, akár száraznak, unalmasnak, depressziósnak is tűnhetnek. Azért teszünk köré dallamos körítést, hogy a fiatalokhoz is közelebb kerülhessen a mondanivalójuk - mondom ezt így 35 évesen.
 

 
A Panírozott Barikákkal terveztek lemezt? 
- Igen, de ennek a megjelenése is jövőre tolódik. És a Biorobot 17 számos lemezanyagát, amit Nemes Andrissal már megírtunk, szintén 2012-ben fogjuk kiadni. A következő megjelenés a hiperkarma 3. lemeze lesz. Ez most teljes prioritást élvez az életemben.
 
Frenk szerepe egy kicsit meg fog változni az újjáalakult hiperkarmában, valamint Gálos Ádám személyében új dobosotok lesz, ugye?
- Frenk a vokálokat ugyanúgy énekli, mint annak idején a dobok mögött. De most előrejött ritmusgitározni a frontvonalba. A doboknál pedig Gálos Ádám szerepel. Ő az Intim Torna Illegál dobosa is. Én egy Kistehén koncerten láttam őt először a színpadon, és annyira látványos és precíz volt a játéka, hogy egyszerűen csak ültem ott, néztem és hallgattam. Elámultam azon, hogy ez a srác milyen showt csinál és egyben milyen pontosan dobol. Aztán megkérdeztem, hogy lenne-e kedve az újjáalakuló hiperkarmában játszani, és igent mondott rá. Összejött a csapat, bemutattam a többieknek. A régi banda egyből befogadta Ádámot, és ők is teljesen odavoltak attól, hogy mennyire jól játszik. 
 
Ahogy említetted, 4 dalt már hallhatunk a 3. albumról a júniusi koncerten. Régebben, még az Amondó után azt nyilatkoztad, hogy már megvannak a következő lemez számai. Ami most meg fog jelenni az ugyanez lesz vagy abszolút új dalokat írtál?  
- Ez a mostani 3. lemez annak az időszaknak a zenei- és szöveganyagát öleli fel, ami a legutolsó lemezünk, a 2003-as amondó megjelenése óta telt el. Ennek a 8 évnek a termését rakom most össze, és októberben jön a lemez. 
 
1 2

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky