3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2011. február 7.

Amber Smith: Dögösebb, mint bármelyik dalunk...

Copyright:

Valami készülődik az Amber Smith háza táján. Új zenekari fotók jelentek meg a neten, új dalok készüléséről is hallani lehetett. Ennek jártunk utána. Poniklo Imrével, a zenekar énekesével, dalszerzőjével éppen a stúdiózás alatt készítettünk interjút.

MyMusic: - Új fotók jelentek meg a zenekarról nemrégiben. Új tagok láthatóak rajta. Bemutatnád őket?
Poniklo Imre: - Póka Zalán már lassan három éve játszik velünk, de eddig "csak" koncertbillentyűs volt. Mostantól rendes tag. Szabados Gergő pedig a 2009-ben kivált Kőváry Zoli helyett érkezett, mint másik gitáros. Eredetileg pécsiek, de már Budapesten élnek.

Miért pont Gergőre esett a választás?
- Volt több jelölt is meghallgatáson, és ő volt a legígéretesebb, emellett sokat számít nekünk az emberi tényező, és őt ismertük már.

Kőváry Zoli csak a Trousers miatt ment el anno, vagy volt valami más probléma is?
- Legfőképpen a Trousers miatt. Az sosem volt titok, hogy mind a Reprint, mind az Introspective felvételeinek idején Zoli kevéssé "ártotta bele" magát a kreatív folyamatokba. A zenekar magja Oszkár, Bence és jómagam, most is így tettük össze a dalok gerinceit. Aztán Zoli persze hozzárakta a magáét, de legeslegfőképp a barátság miatt volt tag. Persze szerette a zenét is, de a szíve mélyén mindig is azt akarta játszani, amit most a Trousers-szel nyom.

És az új tagokkal változik valamennyire a zene? Mennyire engedtek nekik beleszólást a dalokba/hangzásba?
- Hm, jó kérdés.... A zene amúgy is változik, még ha akarnánk, sem szólunk úgy, mint 2008-ban, 2009-ben, de nem is akarjuk. Eképpen az új dalok sem. Ezek a dalok, bár Oszkár és én vagyunk a dalszerzők, azt hiszem, mindannyiunké a zenekarban. Ha van egy jó ötlet, mindegy, hogy új tagtól jön, vagy éppen Bencétől. Erre most is van több példa, ahogyan vesszük fel a dalokat.

Milyen stádiumban vannak a dalok? Mikor lesz valami hallható belőlük?
- A héten stúdiózunk éppen, azaz mire talán ez a webre kerül, fel lesznek véve a dalok. Még nem tudjuk a pontos megjelenést, de tavaszra, pár hónapon belülre tervezzük a megjelenését.

Melankolikus vagy pörgős lemez lesz?
- Alapállapotban mindig ott volt egy kis melankólia az Amber Smith-ben, vagy bennem, vagy mindkettőnkben. De a Square 1 van szerintem kifejezetten pörgős, dögös dal lesz. Dögösebb, mint bármelyik dalunk eddig, megkockáztatom. A Salad days is olyan kedves, ironikus szöveggel. De a Hong Kong Falls már szomorúbb, és van még pár hasonló dal. Mint ahogyan az életben is: egyszer ilyen… másszor is, aztán meg jobb kedvű.

Rólad szól a lemez, vagy inkább általánosabb, mindenkit érintő dolgokról? A Poniklo lemezen ki tudtál írni minden személyeset magadból?
- Hm, az is személyes volt, ez is. Nem mondom, hogy sosem tudnék fiktív, sztorizgatós szöveget írni, mert pl. a Yonderboi dal is az volt, de túlnyomórészt személyesek a dalaim mindig. Az Amber Smith-ben is személyes dolgokról énekelek, személyes ihlettségű az egész, de ugyanakkor univerzális témák, azaz olyasmik, amikkel többen is tudnak azonosulni. Olyan érzések, amikre valami miatt rátalálok. A Poniklo lemez ezzel ellentétben olyan album volt, ahol igen sarkalatosan fogalmaztam egy-két dologgal, szituációval, személlyel kapcsolatban. Az volt az én úgymond "politikus" (nem a szó magyar értelmében) lemezem. Az sokkal konkrétabban arról szólt 2009-ben, hogy itt Magyarországon mi van, szerintem, én hogyan látom azt, amit még szerintem senki nem fogalmazott meg így. Épp azért volt az magyarul, az Amber Smith a kicsit univerzálisabb mivoltja miatt angol.

És hogy látod a dolgokat? Változott valami lényegesen azóta?
- Nem sok minden, de én mint zenész ennyit tehettem meg. Illetve ez nem ilyen primér cél, hogy azért zenélek, hogy megváltoztassam feltétlenül a dolgokat, hanem, mert foglalkoztat, és ki akarom mondani. Ez olyan, mint - hogy az Amber Smith univerzálisabb tematikáját érzékeltessem - ha összetörik az ember szívét, és ezt megírja, attól még a dolog nem változik, de mégis alkotott belőle valamit.

Alapvetően pozitív vagy borúlátó embernek tartod magad?
- Szélsőségesnek. Vannak nagyon pozitív és nagyon borúlátó pillanataim. De összességében szeretek élni, egy csomó fantasztikus és szép dolog van az életben. Most éppen nagyon pozitív és lelkes vagyok, mert hiszek a dalokban, szerintem erősek és jók. Plusz szeretek a srácokkal zenélni, és már alig várom, hogy fellépjünk. Lesz még egy kör, a lemez fele még felvételre vár, talán nyáron tudjuk felvenni, és így ősszel megjelenhet. Remélem, tetszik majd azoknak, akik szerették eddig az Amber Smith-t! Azt gondolom, izgalmas ez az időszak, mert amiben - többek között - mások vagyunk a többi magyar zenekarnál, hogy komolyan vesszük a lemezről lemezre való váltást, ezt a hallgatóink is tudják, és jól eső érzés, hogy várják az új dalokat és koncerteket, hogy vajon milyen lesz az új Amber Smith.

És még mindig angolul szólnak az Amber Smith-dalok? Vagy számíthatunk pár magyar dalra is?
- Nem, angolul. Pontosan a fentebb említett okok miatt. Pont tavaly is, 2010-ben az összesen két darab koncertünk Franciaországban volt, meghívásra.

De akkor hibernálva voltatok.
- Igen, de jött ez a meghívás. Kifejezetten minket szerettek volna. Mi pedig nagyon szeretünk utazni, élveztük egymás társaságát. Nagyon jól éreztük magunkat. De persze, semmi értelme hazudni, hogy odakint is betéve tudnák a dalainkat vagy a diszkográfiánkat, tehát ott nem volt zavaró, hogy felléptünk csupa "régi" dallal. Itthon teljesen kifacsartuk ezt az Introspective/Fonogram dolgot. Nem jött újabb ihlet dalokra, viszont jött a szólólemez, ami nagyon is lokális dolgokra reagált, plusz magyarul ráadásul. Logikus volt, hogy kicsit leállunk idehaza.

Na de attól miért ne lehetne az új lemezre pár dalt magyarul felrakni? Vagy tényleg az angol a popzene nyelve?
- Nem. Én szeretem a francia popzenét is. A zenekarban többen pedig a magyart. Például az új Isten Háta Mögött is közös nagy kedvenc. Nekünk ez az utunk, mi többfelé is járunk, több emberhez szólunk, próbálunk szólni. Ennyi az egész.

És ezeket a bizonyos új dalokat mikor lehet leghamarabb hallani? Mondjuk koncerten?
- Az első EP, a Square 1 tavasszal jön ki, a pontos dátumot mi sem tudjuk még. De persze, koncerten is játszunk új számokat, leghamarabb a Corvintetőn, március 4-én! Mindenkit várunk szeretettel!

SZTR

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky