3429 zenekar 12486 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2018. január 3.

Nyomatékos Archaic visszatérés 12 év után

Copyright:

Archaic – How Much Blood Would You Shed To Stay Alive? | Jó néhány évnyi kihagyás után jelentkezett újabb lemezével a budapesti illetőségű Archaic zenekar, hogy újból tisztába tegye, ki is ül ma a magyar trash metal zenekarok trónján. Egészen pontosan 12 évet vártunk az első lemezt követő (Time Has Come To Envy The Dead 2005) folyatásra, de megérte!

Az első album elkövetői közül már csak a dobos Szabó Csaba Zoltán és a gitáros Püski László tagja (és magja) a csapatnak, akik kiegészülve a kiválóan teljesítő Jósa Tamás énekessel és Illisz Ákos basszusgitárossal igazi zenei vadállatot szabadítottak ránk.

Az Archaic újra megmutatta, hogy lehet egy kis odafigyeléssel, ráfordítással remek lemezt készíteni. Mivel a trash metal lehetőségei igen szűkek, nincs sok eszköz a kézben, mégis megpróbálták szélesíteni a határokat, bár a hatások fellelhetőek itt-ott. Mindenki döntse el, hogy ez mennyire sikerült a budapesti csapatnak.

Az utóbbi idők egyik legjobb underground metal lemezét tették elénk az asztalra a lécet magasra téve. Végre egy olyan lemez született ami a nemzetközi szintéren is megállja a helyét. Nagyon sokat kell gondolkozni azon, hogy melyik underground lemezről tudnánk ezt elmondani, de talán korai Casketgarden album lehet ilyen. Minden esetre ha ezzel a lemezzel az Archaic nem ér el komolyabb sikereket külföldön, akkor nincs igazság. Kiadó helyében rendesen megtolnám a bandát mert van bennünk erő, lendület és olyan tudás, amivel végre visszahelyezhetné az országot a Metal térképére.

Az első lemez holland kiadónál jelent meg, de sajnos sok eredményt nem értek el vele, pedig nemzetközi sajtó 8,5-ös ítélte az első lemezt. Pedig a banda tolta a szekeret, hiszen megnyertek egy két nemzetközi tehetségkutatót és kijutottak nagy nemzetközi fesztiválra is. Itt az idő, hogy amit akkor elvett tőlük az élet, most visszaadja. Nagy nyomás van a bandán és a promotereken. A bandán, hogy megmutassa a következő lemezükkel megtartják a most szerzett rajongókat. A kiadón, hogy megtolja a banda szekerét külföld felé is és betolja a bandát a nemzetközi turnékra és fesztiválokra.

A „How much blood would you shed to stay alive?” című lemezzel 12 számot és 50 perc körüli játékidőt préseltek zenei hangjegyekbe, amelyek bizony megérik a pénzüket.

A lemezcím a fűrész című filmekből ismert híres idézet, miszerint „Mennyi vért vagy hajlandó áldozni, hogy életben maradj?”. Szövegeket olvasva a lemezcím az áldozathozatalra, az önfeláldozásra, illetve túlélésért folytatott küzdelemben feláldozott vérre, verítékre utalhat.

Már a lemezt indító Settings The Example intró meghozza a borzongást. A Hetedik című filmből ismert John Doe szövege után után a klippel megtámogatott Hidden Desire kegyetlenül beindítja a lemezt. Erős kezdés amivel megalapozza a sebességet, erőt, dinamikát. Az utána következő The Saw kifejezetten egy  headbengelős tétel.  Szédítően gyors riffeléssel a közepén, majd a nóta végén Jósa Tamás kellemes, kissé metalcore-s ének dallamot hoz, amely nem szokványos ebben a zenei stílusban, de mindenképpen említésre méltó része a számnak.

A Lifebringerben egy kis blast beat-et is kapunk Szabó Csaba Zoltán jóvoltából, aki az egész albumon végig kegyetlen tempóban csépeli a dobot, de nem csak szolgaian aláfest a zenének, hanem szépen díszíti is azt.

Sorban jönnek a Thrash csapások a lemezen: A Dont’t Say a Word, a lassabb Last Man Standing vagy a kiváló és elég különlegesnek hangzó gitárjátékkal operáló Two Minutes Of Hate, ami ugye Orwell 1984-ét idézi meg. Szegény Orwell, ha tudta volna, hogy mivé lesz a világ, talán nem is írja meg a könyvet. Bár azért írta, mert ilyennek képzelte el, nem hitte, hogy írása alapján alakul majd az emberiség sorsa.

 

 

A Bonded by Leeches is lassabban, finom akusztikus résszel kúszik elő a hangfalból, hogy a végig vészjósló témákra Jósa Tamás remekül hozza az éneket.

A vége előtt nem sokkal a To Wonder… című akusztikus tétel remek vonós részekkel kiegészülve vezeti fel a …After a Kill témáját, amely a korai Göteborg-i istállóból származó csapatok védjegye volt anno.

12 évvel az első lemez után megjelent új Archaic, és reméljük a következő anyagra nem kell ennyit várni.

MyMusic értékelés: 10/8

Archaic – How Much Blood Would You Shed To Stay Alive? (2018 – NAIL Records)

1. Setting the Example 02:00
2. Hidden Desire 04:24
3. The Saw 05:24
4. Lifebringer 04:00
5. Don't Say a Word 05:41
6. Last Man Standing 05:37
7. Two Minutes of Hate 03:49
8. Bonded by Leeches 04:44
9. In My Slaughterhouse 04:00
10. Bulletproof 04:12
11. To Wonder... 00:56
12. ...After a Kill 04:48
                                     49:35

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2018. október 11.

Isten sem segített – Crossfaith

Crossfaith – Ex Machina (2018) | Évek óta reménykedem benne, hogy végre a japánok megemberelik magukat és nemcsak egy fél jó lemezzel lepnek meg minket, hanem kitart a lelkesedés a korong végéig, én meg rányomhatom a kiváló plecsnit az aktuális darabra. Miután láttam őket élőben, ez a reményem mondhatni vággyá, sőt akarássá nőtte ki magát. Aztán megint csalódtam. Tovább

2018. szeptember 7.

One-Man Show - Panic! At The Disco lemezkritika

Panic! At The Disco – Pray For The Wicked (2018) | Brendon Urie egyedül maradt a Panic! fedélzetén, de szerencsére nem esett pánikba (bocs…), hanem pár ráérős hónapjában és a Broadway-szereplésének szünnapjaiban összehozta a banda hatodik lemezét. Ami igazából már nem is banda, hanem egy szólóproject, de ez mit sem von le az értékeiből, sőt, felsrófolja őket a tudat, hogy nagyrészt ez az egész egyetlen ember műve. Tovább

2018. augusztus 6.

Szétszed! - Chelsea Grin – Eternal Nightmare

Chelsea Grin – Eternal Nightmare (2018) | Miután Alex Koehler énekes és Dan Jones és Jake Harmond gitárosok is leléceltek, eléggé kérdéses volt a banda sorsa, de Tom Barber énekes érkezésével úgy döntöttek a srácok, hogy négyen is folytatják és összehozzák az Eternal Nightmare-t. Ennél jobban pedig nem is dönthettek volna, ugyanis ez bizony, bár nem reformálja meg a deathcore műfaját, de a fejedet azért leharapja. Tőből! Tovább

2018. július 30.

Berobbanás - Krúbi – Nehézlábérzés

Krúbi – Nehézlábérzés (2018) | Őszintén, baromi kevés magyar rap/hip-hop előadó van, akinek teljes odaadással tudom hallgatni a zenéjét, éppen ezért engem vágott a legjobban mellkason, hogy Krúbit az első hallgatástól kezdve röhögve és elismerően bólogatva élvezem. Aztán kijött a bemutatkozó album és konkrétan összehugyoztam magam a felismeréstől: ez kellett már a hazai hip-hop életnek! Tovább

2018. július 25.

Bring Me The Valentine - Bullet For My Valentine – Gravity

Bullet For My Valentine – Gravity (2018) | Hatodik lemezéhez érkezett a Matt Tuck vezette walesi metalcore brigád, akik ugyan már nem metalcore-ok és a tagok felét is lecserélték, mégis azt kell mondanom, hogy vannak megkapó pillanatai a Gravity-nek. Korlátozott számban és maximálisan párosíthatók a Bring Me The Horizon That’s The Spirit-jével, de legalább vannak! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky