3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2018. január 3.

Nyomatékos Archaic visszatérés 12 év után

Copyright:

Archaic – How Much Blood Would You Shed To Stay Alive? | Jó néhány évnyi kihagyás után jelentkezett újabb lemezével a budapesti illetőségű Archaic zenekar, hogy újból tisztába tegye, ki is ül ma a magyar trash metal zenekarok trónján. Egészen pontosan 12 évet vártunk az első lemezt követő (Time Has Come To Envy The Dead 2005) folyatásra, de megérte!

Az első album elkövetői közül már csak a dobos Szabó Csaba Zoltán és a gitáros Püski László tagja (és magja) a csapatnak, akik kiegészülve a kiválóan teljesítő Jósa Tamás énekessel és Illisz Ákos basszusgitárossal igazi zenei vadállatot szabadítottak ránk.

Az Archaic újra megmutatta, hogy lehet egy kis odafigyeléssel, ráfordítással remek lemezt készíteni. Mivel a trash metal lehetőségei igen szűkek, nincs sok eszköz a kézben, mégis megpróbálták szélesíteni a határokat, bár a hatások fellelhetőek itt-ott. Mindenki döntse el, hogy ez mennyire sikerült a budapesti csapatnak.

Az utóbbi idők egyik legjobb underground metal lemezét tették elénk az asztalra a lécet magasra téve. Végre egy olyan lemez született ami a nemzetközi szintéren is megállja a helyét. Nagyon sokat kell gondolkozni azon, hogy melyik underground lemezről tudnánk ezt elmondani, de talán korai Casketgarden album lehet ilyen. Minden esetre ha ezzel a lemezzel az Archaic nem ér el komolyabb sikereket külföldön, akkor nincs igazság. Kiadó helyében rendesen megtolnám a bandát mert van bennünk erő, lendület és olyan tudás, amivel végre visszahelyezhetné az országot a Metal térképére.

Az első lemez holland kiadónál jelent meg, de sajnos sok eredményt nem értek el vele, pedig nemzetközi sajtó 8,5-ös ítélte az első lemezt. Pedig a banda tolta a szekeret, hiszen megnyertek egy két nemzetközi tehetségkutatót és kijutottak nagy nemzetközi fesztiválra is. Itt az idő, hogy amit akkor elvett tőlük az élet, most visszaadja. Nagy nyomás van a bandán és a promotereken. A bandán, hogy megmutassa a következő lemezükkel megtartják a most szerzett rajongókat. A kiadón, hogy megtolja a banda szekerét külföld felé is és betolja a bandát a nemzetközi turnékra és fesztiválokra.

A „How much blood would you shed to stay alive?” című lemezzel 12 számot és 50 perc körüli játékidőt préseltek zenei hangjegyekbe, amelyek bizony megérik a pénzüket.

A lemezcím a fűrész című filmekből ismert híres idézet, miszerint „Mennyi vért vagy hajlandó áldozni, hogy életben maradj?”. Szövegeket olvasva a lemezcím az áldozathozatalra, az önfeláldozásra, illetve túlélésért folytatott küzdelemben feláldozott vérre, verítékre utalhat.

Már a lemezt indító Settings The Example intró meghozza a borzongást. A Hetedik című filmből ismert John Doe szövege után után a klippel megtámogatott Hidden Desire kegyetlenül beindítja a lemezt. Erős kezdés amivel megalapozza a sebességet, erőt, dinamikát. Az utána következő The Saw kifejezetten egy  headbengelős tétel.  Szédítően gyors riffeléssel a közepén, majd a nóta végén Jósa Tamás kellemes, kissé metalcore-s ének dallamot hoz, amely nem szokványos ebben a zenei stílusban, de mindenképpen említésre méltó része a számnak.

A Lifebringerben egy kis blast beat-et is kapunk Szabó Csaba Zoltán jóvoltából, aki az egész albumon végig kegyetlen tempóban csépeli a dobot, de nem csak szolgaian aláfest a zenének, hanem szépen díszíti is azt.

Sorban jönnek a Thrash csapások a lemezen: A Dont’t Say a Word, a lassabb Last Man Standing vagy a kiváló és elég különlegesnek hangzó gitárjátékkal operáló Two Minutes Of Hate, ami ugye Orwell 1984-ét idézi meg. Szegény Orwell, ha tudta volna, hogy mivé lesz a világ, talán nem is írja meg a könyvet. Bár azért írta, mert ilyennek képzelte el, nem hitte, hogy írása alapján alakul majd az emberiség sorsa.

 

 

A Bonded by Leeches is lassabban, finom akusztikus résszel kúszik elő a hangfalból, hogy a végig vészjósló témákra Jósa Tamás remekül hozza az éneket.

A vége előtt nem sokkal a To Wonder… című akusztikus tétel remek vonós részekkel kiegészülve vezeti fel a …After a Kill témáját, amely a korai Göteborg-i istállóból származó csapatok védjegye volt anno.

12 évvel az első lemez után megjelent új Archaic, és reméljük a következő anyagra nem kell ennyit várni.

MyMusic értékelés: 10/8

Archaic – How Much Blood Would You Shed To Stay Alive? (2018 – NAIL Records)

1. Setting the Example 02:00
2. Hidden Desire 04:24
3. The Saw 05:24
4. Lifebringer 04:00
5. Don't Say a Word 05:41
6. Last Man Standing 05:37
7. Two Minutes of Hate 03:49
8. Bonded by Leeches 04:44
9. In My Slaughterhouse 04:00
10. Bulletproof 04:12
11. To Wonder... 00:56
12. ...After a Kill 04:48
                                     49:35

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. szeptember 12.

A vég? Dehogy! - Currents – The Way It Ends

Currents – The Way It Ends (2020) | A második (jó, legyen harmadik a házi kiadású Life – Lost-tal együtt, de mindenhol másodikat írnak) lemezével a Currents bizonyítja, amit két éve már az I Let The Devil In EP-vel eléggé határozottan megpendített: hogy nekik bizony helyük van a jövő metalcore nemzedékének térképén. Ezt pedig kőkemény riffekkel, okos dalszerkesztéssel, fejletépős üvöltésekkel és arénákért kiáltó refrénekkel teszik. Tovább

2020. szeptember 5.

A tuskóság trendi! - Emmure – Hindsight

Emmure – Hindsight (2020) | Nyolcadik alkalommal mondja meg Frankie Palmeri a frankót mindenkinek és talán senki nem lesz meglepve, amikor azt mondom, hogy markánsan azért nem változtak meg a játékszabályok az elmúlt másfél évtizedben. Szóval nyugodjon le mindenki, ismét el lesz küldve a fél világ a p***ába! Tovább

2020. augusztus 31.

Ilyen lenne az élet? - Novelists – C’est La Vie

Novelists – C’est La Vie (2020) | Harmadik lemezéhez érkezett a francia, gitármasztizós, metalcoreba hajló, djent és progmetallal kacérkodó Novelists, és mi sem lehetne ennél nagyszerűbb hír, hiszen az új korongon – ahogy azt már megszoktuk tőlük - egészen kiváló muzsikálást hallunk. Nagy kár, hogy a megjelenés után Matteo Gelsomino énekes kilépett a bandából, mert nélküle, valószínűleg, a C’est La Vie sem lenne ennyire király. Tovább

2020. augusztus 26.

Az ellenállás él! - Anti-Flag – 20/20 Vision

Anti-Flag – 20/20 Vision (2020) | Bevallom, a 2014-es, Szigetes koncertig egyáltalán nem éltem a punkrockerek zenéjét, mert semmivel nem voltak többek, mint a lázadó melodic hc-punk zenekarok egyike a tömegben. Aztán ott a nagyszínpad előtt, a 34 fokban, tűző napsütésben, izzadtságtól csepegő BMTH-s trikóban valahogy megváltozott valami, mert olyan energiákat mozgattak meg az urak, amire egyáltalán nem számítottam. Azóta pedig egészen kiváló barátságot kötöttünk. Tovább

2020. július 23.

Erős kezdés után... | All Time Low - Wake Up, Sunshine

All Time Low - Wake Up, Sunshine (2020) | Ha van a poppunknak ma vezető csapata a világon, akkor az All Time Low simán pályázhat a trónra, hiszen a Blink már nem az igazi, a 5 Seconds of Summer inkább pop, a Neck Deep inkább punk és nem is annyira élem, a Fall Out Boy-t pedig hagyjuk is inkább... Szóval az ATL simán behúzza ezt a megtiszteltetést, a Wake Up, Sunshine-nal pedig bizonyítják, hogy megérdemelten aggatok rájuk ilyen címkéket! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky