3427 zenekar 12454 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2016. augusztus 24. | Őri Eszter

Winona Ryder: Elhagyott Alyssa Milano-ért

Copyright:

Winona Ryder a Stranger Things című új, Netflixes sorozattal került újra az érdeklődés középpontjába. Hogyan vélekedik a nőkről és lelki érzékenységről? Honnan indult és hová fejlődött? Most ő maga mondja el!

„Annyira elegem van az emberekből akik megalázzák a nőket azért mert érzékenyek és sérülékenyek. Nekem ez annyira bizarr.” – mondja Winona Ryder a sajtóról és arról a tendenciáról, ahogy a női érzelmeket patologizálják, de a beszélhetne akár az új Netflix sorozat, a Stranger Things-béli szerepéről, ahol egy őrjöngő anyát játszik, akinek a gyermeke rejtélyes körülmények között tűnt el. A természetfeletti, Spielberg-re hajazó, 80-as években játszódó drámát, Matt és Ross Duffer jegyzik, s rengeteg lelkes nézőt vonzott a képernyők elé. Ryder azonban majdhogynem zavarbaejtőnek érez bizonyos kérdéseket. „A szenvedély szót használják. Hogy szenvedélyesnek éreztem-e magamat...”

„Sokan kérdezik, hogy ha nincsenek gyerekeim, hogyan tudom eljátszani az anyát? Tudom, hogy ehhez semmi sem fogható és nekem nem volt meg ez az élmény, de mikor az unokahúgom született, úgy éreztem, képes lennék autó elé ugrani és meghalni, ezért a kis emberért, akit még nem is ismerek.” – Ryder hallgat, majd a Joyce Byers szerepre tereli a szót. - „Igazából borzasztóan együttéreztem vele. Azt hiszem, ő egyike volt azoknak az embereknek akiknek voltak álmaik. De gyerekei is. Folyton az ismerős anyákra gondoltam, akik mindig mikor a problémáikról beszélnek, hozzáteszik: „de imádom a gyerekeim. Semmiért nem cserélném el őket.” Mintha szégyenkezniük kellene, hogy vágynak más dolgokra is a gyerekek mellett. Furcsa dolog ez.”

 

via GIPHY

 

A legegyértelműbb jele a sajtó figyelmének, hogy Ryder sok mondatát nem fejezi be. Talán furának tarthatnám, de nekem inkább úgy tűnik Rydernek különösen gazdag a gondolkodásmódja. Több út is megnyílik a fejében és nem igazán tudja eldönteni, melyiket válassza. Az idők során megtanulta, hogy rengeteg dolog van amit el sem kellett volna mondania. Ezt igazolja az is, ahogy az Experimenter előző évi promotálásáról mesél: „Beszéltem erről a dologról, Stanley Milgram és a gonosz banalitása…egyetlen szavát sem nyomtatták ki. Végig olyan szavakkal dobálóztak, hogy hírnév, bukás, pletyka meg persze Johnny Depp.”

„Bár ne tudnék róla, de van egy közkeletű vélekedés rólam, miszerint hiperérzékeny és törékeny vagyok. Valóban hiperérzékeny vagyok, de nem gondolom, hogy ez rossz lenne. Ahhoz, hogy azt csinálhassam amit csinálok, nyitottnak kell maradnom. Van egy mondat az egyik epizódban, ahol valaki azt mondja: „Voltak szorongásos problémái.” A legtöbb ember úgy reagál erre, hogy bolondnak titulálják én meg csak pislogok: álljunk meg egy percre, hiszen szenved! Két gyerek, lejmolós apa, szarrá dolgozza magát. Ki ne szorongana?”

 

via GIPHY

 

„Mindigis törekedtem arra, hogy teljesen privát maradjon az életem, bizonyos élményekre és bizonyos barátokra különös tekintettel.” – mondja. – „Nem bánom, hogy megnyíltam a depressziómmal kapcsolatban. Klisésen hangzik, de voltak nők akik azt mondták, sokat segített nekik. Sokat jelenthet, ha az rádöbbensz, hogy valaki más is szenvedett, szégyellte és próbálta eltitkolni. Meg persze az egész érzékenység, törékenység dolog. Tényleg megvannak bennem, de nem hiszem, hogy ezzel bármi probléma lenne. Volt, hogy szégyelltem, de most már elfogadom.”

„Nem vagyok fent a közösségi oldalakon. Nem is tudom, hogy kell őket használni. És úgy hallom, vannak borzasztó emberek akik...ha ezt mondom, persze megint túl érzékenynek tűnök. Felteszem nem tudod milyen érzés egy csapat utálkozó alakkal konfrontálódni. Kivéve ha van mondjuk egy zaklatód.” – erre persze visszakérdezek. Nyilvánvaló, hogy egy olyan valakinek, mint Winona Ryder, vannak zaklatói. - „Aha, volt egy pár. Az egyikük igazán édes volt. Mindig felbukkant a forgatásaimon mint statiszta. Azért óvatosnak kell lenni. Szóltam is a rendezőnek, mert elég para volt. Másnap egy levél várt a lakókocsimban: „Csak próbáltam statiszta melókat szerezni! Csak hogy tudd, már nem vagyok oda érted, már Alyssa Milano-ért vagyok oda!” Mondhatni elhagyott Alyssa Milano-ért.”

 

via GIPHY

 

Szóval így kell elképzelni Winona Ryder-t ennyi év után. A rideg csaj kellemesen bonyolult nővé nőtte ki magát, aki nem a nagy visszatérést hajtja, hanem a jó könyveket. Persze ez nem azt jelenti, hogy az élete egyszerű: „Majdnem olyan mint egy Twilight Zone epizód, ahol a csávó azt mondja „csak egyedül akarok maradni a könyveimmel”” – mondja mosolyogva. - „És a végén meg felküldik egy bolygóra, ahol csak ő és a könyvei vannak. Ő pedig hihetetlenül boldog, aztán a szemüvege leesik és eltörik...”

Őri Eszter

Forrás: New York Magazine

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

2018. május 31.

A víz mellett le tudok lazulni - Boros Csaba, a Republic basszusgitárosa

Ha nyári szabadtéri Republic koncert, akkor Barba Negra! Június 2-án fővárosi törzshelyén ad egy felejthetetlen nagykoncertet az együttes. Boros Csabát kérdeztük a most szombati eseményről és az együttes terveiről. Tovább

2018. április 1.

Milyen a jó iskola? Zene és kétnyelvű oktatás

Miért érdemes már általános iskolában két nyelven tanulni a tantárgyakat? Hogyan lehet már az érettségivel együtt felsőfokú nyelvvizsgát tenni? Miért fontos, hogy a drámatagozat éppúgy jelen legyen, mint a sport, a képzőművészet, a zene, a média, vagy a programozás. Miért érdemes alternatív zeneórákat szervezni? Kiss Károlyt, az Európa 2000 alapítványi gimnázium humán munkaközösség vezetőjét kérdeztük. Tovább

2018. március 27.

Éva Presszó: Szeretném, ha a zenekar a világon elsőként játszhatna a Holdon

A 2017-es évben az Éva presszó szépen menetelt előre, és ez ebben az évben sem változott semmit. Folyamatosan jönnek az új dalok, készülnek a klipek és emellett a zenekar állandóan koncertezik. Most egy kicsit mesélnek nekünk a tervekről, a csapatról és az előttük álló fesztiválszezonról. És természetesen az új dalok is szóba kerültek! Vígh Évával készült interjú a „tovább” gomb után! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky