3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2015. április 6. | Dobos

Nyers: Emlékeztető szuri tíz év után

Copyright:

Idén tíz éve, hogy a kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb underground együttese, a Nyers feloszlott és ezzel párhuzamosan Czutor Zoltán megalapította a Belmondot. Az eltelt 10 év és a szegedi Jate Klub felkérésének hatására a Nyers most újra összeáll egy 4-5 állomásos koncertkörút, valamint egy 5 dalt és azok remixeit tartalmazó lemez erejéig. Az újrakezdés, a lemez és a koncertek hátteréről Czutor Zoltánt, a zenekar énekes-dalszerző frontemberét kérdeztük.

A Nyers több, mint 15 évig működött, majd 2005-ben feloszlott. Mi volt az oka?

Igazából több oka volt ennek, a legfőbb talán az, hogy úgy éreztem, egy kicsit magamra maradtam az ügyintézésben, valamint a szerepvállalás, a zenekar képviselete is javarészt csak rám hárult. Fontos még talán, hogy Magyarország Budapest-centrikus és attól még, hogy úgy teszünk ez nem így van, ez nem fog megváltozni. Ezt a többiek nem szívesen fogadták el, nem akarták az életük részévé tenni. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy egy idő után (legyen az 8 év, 10 év, vagy akár 2) bármilyen zenekar érdektelenné, fáradttá válhat, még akkor is, ha a 90-es években meghatározó underground erő volt.

Mi az apropója ennek a mostani reloadnak?

Már tavaly is többen emlékeztettek minket azok közül, akik régen kedvelték a bandát, hogy 2015-ben lesz 10. éve, hogy feloszlottunk. A konkrét löket azonban a szegedi JATE Klub felkérése volt, akik szintén szerették a zenekart. Utána pedig úgy voltunk vele, ha már összejárunk próbálni a koncert miatt, miért ne lehetne esetleg még pár plusz dátum, vagy jelenhetne meg egy aktuális hanghordozó is a témában.

Van rá lehetőség, hogy esetleg teljes formában újjáéled majd a zenekar? Új Nyers dalra van-e esély?

Megmondom őszintén, nem nagyon gondolkodunk ebben, hiszen, ha újraalakulna, a zenekar úgy érzem, megmaradna a maga underground státuszában, ami most már nem biztos, hogy megérné a belefektetett időt és energiát az egyéb dolgaink mellett. Ha ez a koncertsorozat esetleg nagyon beütne, azért talán elgondolkodnánk rajta.
   
Lemez is készül ezekhez a feldolgozásokhoz. Hány dalt dolgoztatok át és mik voltak a szempontok ezek kiválasztásánál? Hogy áll az anyag, mikor lehet majd hozzájutni?
 
Több dal is felmerült, de végül ötöt választottunk ki, amikhez remixek is készültek, így összesen 10 dal lesz a lemezen. Ebből az 5-ből, 4-ben vendégénekes szerepel: Papp Szabi, Beck Zoli, de még a 13 éves kisfiam is közreműködött. Az volt a legfőbb szempont, hogy számok a Nyers véleményünk szerint leglegendásabb időszakából, a 1995-2000 közöttiből származzon. Fontos volt még, hogy a kollaborációra jelentkező, megkeresett zenészeknek melyik dalok állnának jól.
Reményeink szerint már az április 10-ei JATE-s bulira elkészül a lemez és ott hozzá is juthatnak majd az érdeklődők, de ha mégsem, akkor legkésőbb a 16-ai Akváriumos bulin már biztosan ott lesz a korong.

Hány állomásosra tervezitek az „emlékeztető” koncertturnét? Mik ezek az állomások?

Eredetileg egy volt ugye, a JATE hazai környezetben, aztán erre jött rá az Akváriumos buli lehetősége. Azóta eldőlt, hogy a VOLT-on is fellépünk majd, aminek már dátuma is van: július 3-a. Szó volt még a Szigetről is, ami valószínűleg meg is fog történni, ám ennek még nincs pontos időpontja. Nagyon sokkal több állomást nem szeretnénk, mert az megint azt eredményezhetné, hogy kifullad, kifut a dolog. Csak épp megmutatni magunkat szerintem célravezetőbb, így maradunk a 4-5 állomásos megoldásnál.

Mi volt a szempont a közreműködő zenészek kiválasztásánál, felkérésénél? Hogyan köthetők ők a Nyers munkásságához?

Azok közül választottunk, akik már többször említették, hogy számukra korábban fontos volt, vagy hatással volt rájuk a Nyers, mint pl. Beck Zoli, vagy Papp Szabi. Az egyik utolsó Nyers bulin, még 2005-ben például a 30y gyakorlatilag bekérte magát elénk. Az egésznek olyan érzete volt, mintha a stafétát adtuk volna át nekik.

Nyers koncertek tehát: [link], valamint [link]
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky