3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2014. szeptember 26. | Bea

Keller András: Felnőni a művekhez

Copyright:

Hegedűművész, hegedűsből karmester, a Keller Vonósnégyes alapítója, a kamarazene felvételek készítője, a Concerto Budapest zeneigazgatója, aki a Zeneakadémián 2014. szeptember 27-én tart koncertet a remek hegedűs, Akiko Suwanai-val. Keller András igen sok tekintélyes zenei titulus birtokosa, és mindeközben egy szimpatikus, udvarias, közvetlen és kedves ember, akivel a Concerto Budapest épületében volt szerencsém személyesen is találkozni egy interjú alkalmával. Az elhúzódó trombita meghallgatások után is készségesen válaszolt kérdéseimre a művész úr, akinek a zenéhez, tanuláshoz, példaképekhez, karrierhez való hozzáállása sokaknak lehet követendő példa.

Nagyon sok fellépésük lesz az évadban, egész pontosan 65, és ebben külföldi turnék is vannak. Nem érzi úgy, hogy túl sokat vállaltak?
- Nos igen, ez a 65 ez elég nagy szám. De én bízom abban, hogy bírni fogjuk a társasággal, bár kétségtelen, hogy nagyon-nagyon megnőtt a koncertszám és ezek legtöbbje különböző produkció. Most már így alakult, meg kell csinálni, és igaz, hogy ez a határán van a teljesíthetőségnek, de jelzi azt is, hogy a Concerto nagyon intenzíven van jelen és sokféle dolgot csinál.

Különleges sztárvendéggel szerepelnek 2014. szeptember 27-én szombaton, a Zeneakadémián. Mit kell tudni Akiko Suwanai-ról?
- Ő egy egészen nagyszerű, fantasztikus hegedűs, már régóta a legelső vonalban játszik. Most fogunk először együtt játszani, úgyhogy már nagyon várom ezt a szombat estét! Biztos vagyok benne, hogy nem fog senki csalódni. Pozitív izgalommal készülök az eseményre.

Magyar darabokat könnyebb dirigálni, mint nemzetközit?
- Ilyenen nem szoktunk gondolkodni. Egy magyar zenével még az amúgy is nagyon fokozott felelősségnél is többet érzünk, mert a miénk. Nehezebb, vagy nem nehezebb, ilyen kérdéssel nem foglalkozunk, mert meg kell birkóznunk a darabbal, attól függetlenül, hogy magyar, vagy nem magyar.

Mahler cseh-osztrák zeneszerző volt. A cseh, osztrák művek világáról mit érdemes tudni?
- Konkrétan Mahler nagyon fontos a számomra. Korábban nem voltam hozzá nagyon közel, amikor leginkább a kamarazenével foglalkoztam, neki nincs túl sok kamaraműve. Viszonylag későn ugyan, de nagyon megszerettem a zenéjét.

Mit gondol a Mahler 9. szimfóniájáról?
- Azt hiszem, a Beethoven 9. szimfóniája mellé helyezhető jelentőségében - bár az persze teljesen más típusú darab - hiszen olyan dolgokat mond el, amit más eddig nem.

Volt esetleg olyan mű, amelynek dirigálását visszautasította?
- Még nem utasítottam vissza semmit úgy, hogy na, ezt én nem. Szerintem addig nem jó véleményt alkotni egy darabról, amíg valamilyen szinten nem birtokoljuk. Eldönteni, hogy jó, vagy nem jó, ahhoz már foglalkozni kell vele. Akkor pedig szeretnék megpróbálni annál is jobbat kihozni belőle, mint ami benne van. A zenei művet az előadó önmagán átengedve próbálja eljuttatni a közönséghez. Még ha az első vélemények nem számíthatók véglegesnek is. Még ilyen nem volt, de végülis bármikor lehet. De azt gondolom, meg kell adni mindenkinek a maximális tiszteletet. Én pontosan tudom, hogy a zeneszerző egy darabba az egész életét beleteszi, ezt nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni. Ugyanolyan őszintének kell lenni hozzájuk is, mint azokhoz a művekhez, melyek rögtön a szívünk közepét érik el.

Mit szeretne még elérni karrierje során?
- További művek, a kamarazene… Úgy érzem, még van néhány dolog, amit mindenképpen szeretnék megcsinálni. Például kvartetteket lemezre venni. De igazából mindig a következő cél a cél. Én még itt tartok, hiszen még annyi művet kell megtanulnom. Nem vagyok képes arra, hogy ne tanuljak új darabokat, mert annyi minden érdekel. A túl sok hajtás miatt a jövőben megpróbálok kicsit lelassulni, akár még egy kicsit ki is kapcsolni, és akkor másféleképpen tudok elmélyedni majd új darabokba. De ami érdekel, az, hogy minden nap próbáljak felfedezni valamit. Hogy át tudjak alakulni hangokká.

Van példaképe?
- Már ilyeneken sem gondolkozom. A mestereim megtanítottak erre. Mind olyan zenészek voltak - Kovács Dénes, Rados Ferenc, Kurtág György, Végh Sándor - akik rögtön egyértelművé tették, hogy teljesen oda kell adnod magad, hogy oda tudd tenni magad. Ez az alap. Felnőni a művekhez, magasrendű zenei gondolatokhoz, ehhez sok minden kell.

Kik a könnyűzenei kedvencei?
- A mostaniak közül kevesebb. Attól függ, mi számít könnyűnek. Miles Davis például megújította a huszadik századi kortárs zenét. Bár nem vagyok szakértője a jazznek. Fiatal koromban például a Deep Purple volt a kedvenc, és a Beatles is, őket mindenki szerette, de nagyon szeretem Stinget is. Tartós, nagy kedvenceim a jazz muzsikusok, de mint mondtam, nem vagyok szakértője a műfajnak.

A most pályára lépő, fiatal zenészeknek mit ajánl, hogyan kezdjenek neki?
- Mindenki elindulni szeretne a pályán. Először tanulni kell, utána a karrierrel foglalkozni. Egy fiatal még nem tudja, mibe ugrik bele, és oké, lehet, hogy megnyer egy versenyt. De utána mi van? Tudhat, mondjuk 5-6 darabot, de az nagyon hamar kifúj, kell tudni a többit. Menet közben még 50-150 darab – ez az a nagy csapda, amibe sokan beleesnek. Érdemes leállni, tudni nemet mondani. Mai fejjel én azt tudom tanácsolni, ha valaki igazán okos, képesnek kell lennie azt az áldozatot is meghozni, hogy megvan a lehetőség, de a továbblépés érdekében inkább továbbfejlődni kell tudni. El kell mélyülni, én ezt javaslom.

Bea

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky