3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2013. április 30. | Bertoni

Scage: Mi is a világuralomra törünk!

Copyright:

Boda Tomi és Mucsi Viktor (Jam) először Kóboráram néven alapítottak együttest, trió formációban nyomulnak Scage-ként. Zenéjük ötvözi a pop-punkot a metálos, agresszívebb elemekkel. 2011-ben a Kettesben, 2012-ben pedig a Tovább című EP-vel jelentkeztek. A koncertélményekről, tervekről a banda frontembere, Jam nyilatkozott nekünk.

Hogy jött a zenekar-alapítás? Mi volt a cél?
- A zenekar ötlete a Tomitól és tőlem ered: a középsuliban nagyon megkedveltük a californiai punk muzsikát. Aztán elmentünk zenét tanulni, és összehoztuk a Kóboráramot, aminek igazából semmi köze nem volt a californiai punkhoz (nevet). 2007-től van Scage, de 2009-ig csak próbálkoztunk. Azóta már a punkhoz van közünk, de Californiáról továbbra is csak álmodozunk (nevet). Novák Peti idén csatlakozott hozzánk, amikor az előző basszerosunk (Bözsi) hirtelen kilépett. Azonnal beilleszkedett, és azóta is nagyon hálásak vagyunk neki!

Civilben mivel foglalkoztok, mi a zene szerepe az életetekben?
- Tamás villamosmérnök, Peti még tanul (most készül a mindent eldöntő megmérettetésre), én pedig újságíróként dolgozom, valamint szintén tanulok. A zene nálam a minden, hiszen zenei témában írok cikkeket. A többiek is komolyan veszik az egészet, ezt igyekszünk a koncerteken és a felvételeken is bizonyítani.

Milyen gyakran próbáltok?
- Amikor időnk engedi. Mivel mindenki eléggé elfoglalt és a szélrózsa minden irányába járkálunk, leginkább hétvégente. De mivel akkor meg a koncertek vannak… igazából, bármikor, amikor szabad két óránk van.

Hogy vettétek fel a 2 EP-t?
- Az első EP-t (Kettesben, 2011) otthon rögzítettük a próbatermünkben, mindent mi csináltunk vele.  A másodikat (Tovább, 2012) egy tehetségkutatón nyert stúdióidő felhasználásával a győri Hangrafik Stúdióban Adorján Gyula segítségével.  A Youtube-csatornánkon van is egy videó-összefoglaló a dologról, érdemes megkukkantani.

A saját anyagok mellett mikkel szoktatok még koncerteken előrukkolni?
- Elég kevés feldolgozást játszunk, azokat is igyekszünk úgy megválasztani, hogy nekünk is kihívás legyen, de az embereknek is meglepetés és élvezhető. Jelenleg Blink 182-t játszunk, ha már részben miattuk kezdtünk el zenélni… Aztán van egy Foo Fighters-dal és egy Jimmy Eat World. Meg van egy saját átdolgozásunk egy magyar pop-nótáról. Ha nagyon mókás hangulatban vagyunk, azt is előhúzzuk a kesztyűtartóból.

Eddig melyek voltak az emlékezetes koncertek?
- Kezdhetném azzal a közhellyel, hogy „minden koncert egyaránt a szívünk csücske”, de persze ez nagy kamu lenne. Imádtuk a turnénkat anno az Aljas kúszóbabbal, imádtuk az összes szülinapi koncertünket, amit minden évben a The Grenmával ünneplünk Tatabányán a Roxxyban. De volt, hogy eljött velük a The Idoru, az Insane vagy éppen a Fish!, akiket mind nagyon szeretünk, és hatalmas élmény velük megosztani a színpadot.
Talán ki lehet emelni a tavalyi győrszentiváni SzFesztes fellépést, amelyet szintén az említett tehetségkutatón nyertünk különdíjként. Ott a Lord és a Hooligans voltak a további zenekarok. De például pár hete jártunk Esztergomban az Anti Fitness Club-bal, ők is nagyon jó arcok, azt a bulit is nagyon élveztük!

Hogyan jellemeznétek a „popgresszív punk-rock”-ot, hogy jön össze ez mind?
- Van erre egy igencsak találó definíciónk: dallamokkal átszőtt, nyakcsigolyákat fárasztó, hallójáratokat simogató, ugrálásra buzdító riffeken nyugvó, premodern tánczene. Ennél jobban nehéz lenne körüljárni. Igazából annyi a lényege, hogy a falunapokon is ugyanakkora a sikerünk, mint a metál-fesztiválokon. Persze nem azt mondom, hogy ez lenne a horatiusi arany közép… de mi ezt szeretjük, és szeretünk kilógni mindenféle kategorizálás alól (nevet).

Mit terveztek 2013-ra?
- Mindenképpen koncertezünk, amennyit csak tudunk, ugyanis inkább koncertzenekar vagyunk, mintsem hogy állandóan stúdióznánk… de persze azért nem szeretnénk éheztetni azon embereket sem, akik nem jutnak el a bulijainkra, tehát valami hang- és képanyag is várható még ez évben.

Az EP-k után tervezitek egy nagylemez megjelenését is?
- Nem gondoltunk nagylemezt kiadni. Legalábbis klasszikus, CD-formátumút biztosan nem. Az már csak a Tankcsapdának meg a Road-nak megy… Mi inkább két-három számonként EP-zgetünk, aztán majd talán egyszer csokorba gyűjtjük a dalokat és csinálunk egy-kétszáz CD-t, amit pár fillérért árulunk… Ki tudja, mit hoz a jövő?

Meséljetek a klipről, milyen volt a forgatás?
- Mindössze egyetlen napot vett igénybe, összesen 5-en voltunk jelen és zseniális volt a hangulat. Igazából komoly klipet terveztünk, de amint megláttuk a próbababákat, összenéztünk és rájöttünk, hogy ez nem az a koncepció lesz (nevet). A végeredmény pedig magáért beszél. A srácokkal, akik csinálták, még tervezünk együtt dolgozni, annyit bizton állíthatok.

Zeneileg hova szeretnétek fejlődni, mik a távlati céljaitok?
- Természetesen, mint minden banda, mi is a világuralomra törünk (nevet)! De komolyra fordítva a szót: azt szoktuk erre mondani, hogy „tudjuk, hogy nem mi leszünk az új évezred Tankcsapdája, de ha mégis… hát egye fene, vállaljuk”. Ez nagyjából annyit tesz, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél jobban értsünk a szakmai, hangszeres részhez, minél jobb és élvezetesebb zenét hozzunk össze, minél minőségibbek legyenek a hang- és képanyagok és persze a koncertek is élvezetesek, de hibátlanok legyenek. Egyszóval: szórakozni és szórakoztatni.

Bertoni
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky