3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2012. október 9. | Ági

Dödaren: Miért kéne keretek közé szorítni magunkat?

Copyright:

2010-ben egy Dödaren nevű svéd zenekar kavarta fel a könnyűzene állóvízét. Hazájukban rövid idő alatt masszív rajongótáborra tettek szert, 2 év után elérkezett az idő, hogy a magyar közönség is megismerkedjen az ifjú tehetségekkel. A zenekar tagjait a kezdetekről, eddigi tapasztalataikról, jövőbeni terveikről kérdeztük. 

MyMusic: Mióta zenéltek együtt?
JON (drums): Lassan már 3 éve tart ez a móka.   2010-ben alapítottuk meg a zenekart, Martin gitározott, míg én a dobokat püfföltem. Az ének később született meg, kezdetben még abban sem voltunk biztosak, hogy egyáltalán lesz vokál a Dödaren zenéjében. Martin régi barátom, már korábban is játszottunk együtt, csak akkor még fordított felállásban. Ő ült a dobok mögött, míg én énekeltem. A 2010-es találkozás, amikor tanulmányim miatt Göteborgba költöztem, csak újraegyesülés volt részünkről. Hozzá kell tennem, igen szerencsés újraegyesülés. Martin a tökéletes barát, ugyanazokért a zenékért vagyunk megőrülve, ezért arra gondoltunk, miért is ne nosztalgiázzunk. Így indult a történet.
 
MM: Ki alapította a zenekart?
JON (drums): Azzal, hogy Martinnal újra elkezdtünk együtt zenélni, valamiféle lavinát indítottunk el a próbateremben. A költözésem után alig telt el néhány hét és már a Dödaren debütáló albumának első dallamai keringtek körülöttünk, pedig az egész csak „unaloműzésnek” indult. Egyre tetszetősebb szólamok jöttek elő a hangszerekből, ami miatt végül a zenekar alapítás mellett döntöttünk, hiszen a világért sem akartuk ezeket a dalokat csak úgy kidobálni. Később megismertem Ericet, aki szintén csatlakozott az esti jammelgetéseinkhez. Ekkor eszembe jutott egy régi ismerős, akiről tudtam, hogy gitározik, méghozzá nem is akárhogyan! Szintén helybéli volt, ráadásul még a stílusba is beleillett, ő nem más, mint Fredrick. Így született meg a Dödaren.
 
MM: Miről szólnak a dalok?
JON (drums): Filozofálunk, álmodozunk, mint mindenki más. Így a dalok valamennyire rólunk, és ugyanennyire a minket és mindenkit körülvevő világról szólnak. Mondhatjuk azt is, hogy az életről zenélünk. Valamiféle társadalomkritika ez. Persze a végső üzenet mindig magán a közönségen, a befogadón múlik, hogy ő miképpen értelmezi azt, amit mi közvetítünk felé. Mindenkinek megvan tehát a saját Dödaren értelmezése.
 

 
MM: Hogyan definiálnátok saját stílusotokat?
JON (drums): Miért kéne keretek közé szorítni magunkat? Minket a zene visz. Nem akarunk senkit sem követni, vagy a nagy példaképek nyomába eredni. Csak eljátsszuk, ami az eszünkbe jut, úgy, ahogy az nekünk tetszik. Ezért mixeltünk össze a Dödaren zenéjében különböző stílusokat, a blues-tól a post-metálos vonalon át a ’70-es évek riffelős, retrós hangzásáig. A hardrock és a metál közös vonalunk. Nos, kicsit felturbóztuk. Hogy tetszik?
 
MM: Milyen előadók voltak rátok hatással?
JON (drums): Nos, rengeteg. Inspiráció akaratlanul is jön. Ha a zenelejátszómba nézek, a múlt század legendái néznek vissza rám. Így hatott ránk a retro vonal és mindenki, aki számít. Természetesen a popos részleg kevésbé, mint a 70-es évek riffjei.
 
MM: Milyen a Maen album fogadtatása?
JON (drums): Rengeteg szuper visszajelzést kapunk/ kaptunk. Ezen felbuzdulva elhatároztuk, több koncertet szeretnénk, hogy még többen megismerhessék a Dödarent. Tetszik a közönség lelkesedése, egyre többen bukkannak fel a koncerteken. Olyanok is, akik ismerik a dalainkat. A sokszínűség miatt pedig mindenki jó eséllyel akadhat rá kedvenc stílusára.
 
MM: Mi volt az eddigi legmeghatározóbb élmény a zenekar életében?
JON (drums): Talán az album előkészületei és a stúdiózás hetei. Ez volt eddigi legnagyobb kalandunk. Nagyon nagy buli volt! Két hétig huszonnégy órás együttlétek azért erős szálakat fűznek, képzelheted!
 
MM: Mik a jövőbeni tervek?
JON (drums): Decemberre kézzelfogható formájában is kiadjuk a Maen-t, tehát végre valahára polcra tehető debütalbumunk lesz! Ez a mai digitális világban nagy szó. Jelenleg minden erőnkkel erre koncentrálunk, meg persze az ezt kísérő bulikra. A tarsolyunkban pedig már egy albumra való dal van. Akár az is elképzelhető, hogy idén egy újabb koronggal rukkolunk elő.
 
MM: Szerepel-e benne magyarországi fellépés?
JON (drums): Semmi sem lehetetlen. Nyitottak vagyunk mindenre, és tény, hogy mostanában több svéd zenekar vette a turnéirányt Közép-Európa, így Magyarország felé is.  Egy remek bulinak pedig mi sem tudunk ellenállni.
 
Ha a zenekar a ti érdeklődéseteket is felkeltette, hallgassátok meg Maen című bemutatkozó albumukat!  
 

Ági

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky