3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2012. február 28.

LIBIDÓ: Lábnyomot hagyni, ott ahol csak lehet

Copyright:

A Libidó nevű – háromtagú - formáció 2011-ben alakult. Stílusukat tekintve az alter-electro-indie-pop vonalon mozognak, egyre nagyobb sikerrel, hiszen az MR2-n elég sűrűn lehet találkozni az Érintésed megmarad című számukkal. Kováts Áron dalszerző gitáros és Szabó Balázs Zalán énekes gitáros válaszolt pár kérdésre és próbálja megfogalmazni, mi is az a Libidó. 

Hogyan kezdődött? Mi volt a legnagyobb lépés a zenekar életében?
-Á: Mi Zalánnal már egy ideje ismertük egymást a budapesti underground körökből, és rendszeresen összejártunk, vagy csak egymásba futottunk az éjszakában. Mivel mindketten zenéltünk, egyik ilyen alkalommal az én agyamból pattant a szikra, miért ne Zalán lenne az énekes egy új zenekarnak, amiben aztán egyesíthetjük erőinket, hangokká gyúrhatjuk az egymás elméjéből feltörő kreatív masszát. Aztán az ártalmatlannál több sör elfogyasztása után már egészen távoli tervek jelentek meg a látóterünkben. A diszkóba oltott újgenerációs génállomány egy egészen friss korszak kezdetét jelzi! A kettőről pillanatok alatt négyfősre duzzadt a Libidó, Csete Gábor alias Manek (basszus/ billentyű) és Tóth Misi (dob) személyében találtunk még két hasonszőrű megszállottra.
2012. február 13-án a Lángoló Gitárok oldalon volt a Vedd a Szádra, bemutatkozó kislemezünk premiere. Az MR2 Petőfi Rádió még a megjelenés előtt elkezdte játszani a lemeznyitó Érintésed Megmarad című számunkat.
-Z: Közös italozás során szántuk rá magunkat, hogy dalokat írjunk, mivel Áronnak már voltak koncert dátumai, zenekar nélkül. Én igazából észre sem vettem, de ezeknek a közös italozásoknak a száma egyre csak nőtt, s végül közös szeánszok, próbák által valamiféle zenekarrá avanzsáltunk. A legnagyobb lépésnek az MR2-t tartom, annak ellenére, hogy sok rádióban megfordultak már a dalaim, rotációba még sosem kerültek. Úgyhogy ez egy friss, közös élmény szerintem mindannyiunknak.
 
Mik a terveitek a jövőre nézve?
-Z: Jó volna egyre több,s jobb dalt írni. Elég hamar ráunok a dolgokra, ezért egészen termékeny vagyok,ha nem depressziózom épp. Eléggé elvagyok veszve a világban, tehát szeretnék minél több időt a stúdióban tölteni. Gondolom, nem árt, ha a dalokat koncertek is megtámasztják. Remélem a Libidóval is kimegyünk az Abbey Road-ra, pár dal felvételének erejéig.
-Á: Népszerűvé tenni egy olyan zenekart, amely igazán szerethető. Nem képzelt, és beképzelt egyéniségekből, hanem valós, hús-vér suhancokból áll, akik ha kell, egy harminc éves kombi merci csomagtartójában is préselődnek, hogy aztán neked játszanak. Akik maguknak olyan zenét raknak össze, amilyet szeretnek, és amilyet más csak szeretne. Akik szóba állnak egymással és veled is, nemcsak saját magukkal. Akik még egy csomó meglepetést fognak okozni neked, az elsőt mindjárt tavasszal, amikor a bemutatkozó nagylemezünket ismerhetitek meg.      
 
Hogy jött az Libidó név, mit takar számotokra a jelentése?
-Z: Mindenki név után kutatott. Én javasoltam a Misi és a Zenemanókat, de nem aratott túl nagy sikert. Így végül arra gondoltam, televíziózom a megfelelő inger elkapásáért. Tehát hallottam ezt a szót. Azonnal elküldtem mindenkinek sms formájában, de azt nem tudom, hogy mit jelent.
-Á: Libidója jó esetben mindegyikünknek van, nem igaz?! A kérdés már csak az, hogy kinek mennyi. Ehhez szorosan kötődik az izgalom, ami pedig egy állapot. Mi szeretjük, mert állandó mozgásban tartja a világot és azokat, akik lakják. A mi Libidónk is effajta hatásokat, érzéseket akar kihozni belőletek. Izzadjon a tenyeretek a koncert előtt, közben pedig folyjon rólatok a víz, utána meg azt csináltok, amit akartok!   
 
Miért magyarul íródnak a szövegeitek?
-Á: Angolul kezdtük írni a dalainkat, pont azért mert zeneileg is van egyfajta brit vonulata a számoknak. Rövid idő után eszméltünk, hogy Zalán személyisége és magyar szövegei is jócskán táplálkoznak a hazai alter hőskorszakából, a '80-as évekből. Eldöntöttük, hogy nem csupán a zenei állóvizet fogjuk itt felkavarni, de az alternatív szcénának is adunk egy fricskát, lássák, hogy sablonok nélkül is lehet ma hatni és élményt szerezni.
-Z: Először angolul írtuk meg őket,de mivel senki nem tud angolul a zenekarban, úgy gondoltuk előnyösebb Magyarországon magyarul énekelni,ha másért nem,legalább ,hogy mi értsük. Mostanság rengeteg szövegem halmozódott fel, sajnos a laptopommal együtt ellopták az összeset. Egy kék kis könyvecske volt. Tele emlékekkel. A laptop egy piros dell volt, aranyszínű kockákkal. 
  
Hogyan talált meg titeket ez a műfaj, miért épp ezt játszátok?
-Z: Igazából nem tudom, nem is kerestem. Valahogy olyan hangszereink vannak, hogy ez jön ki belőlük. Amikor a Rickenbacker-t használtam teljesen más ötleteim vannak. Ezért érdemes jó hangszert venni, pláne, ha valaki játszani sem tud,mint én,mert írja a dalokat magától. Nem kell különösen hozzányúlni. 
-Á: Valójában tök felesleges kategorizálni, műfaji határok közé satuzni a Libidó zenéjét, az fájdalmas lenne. Közel állunk bizonyos szcénákhoz, de ennél semmivel sem több. Annak ellenére, hogy négyünk zenei érdeklődése több ponton is összefut, és sok esetben ugyanarra az újdonságra kattanunk rá, szerencsére mindegyikünk rendelkezik egy sajátos, legbelső zenei magmával és hozzá egy külső popkultúrális aurával. 
 
Hogyan készülnek a dalok?
-Z: Azt hiszem a Manek rezidenciáján készülnek. Áron és Ő gyúrják össze a dalokat, utána pedig mi a Misivel a próbateremben megtámasztjuk pénisszel.
-Á: Ez a Libidónál nem a jól bevált próbatermi cigi-sör-agyalás bermuda háromszögében merül ki. Mint egy csomó mást, mi ezt is selejteztük. Manek házi stúdiójában, kedvenc analóg vasainkkal körbebástyázva merülünk el a saját világukban, és az újonnan felfedezett idegen dimenziókban. Állandó, folyamatos kísérletezés, a régi és a modern összeforrasztása, vagy a teljesen szűz talaj “betörése”, ami leginkább jellemez minket. Lábnyomot hagyni ott, és ahol csak lehet. Így volt ez az MR2 Petőfi Rádió esetében is, mely az Érintésed Megmarad dalukat már megjelenés előtt elkezdte játszani. Ideje utánanézni, vannak-e nyomok. Akár a szádon. 
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky