3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2012. február 21. | Bea

Compact Disco: Itt tartunk, hogy megnyertük!

Copyright:

Annyira magávalragadóan örültek a Magyar Televízió A Dal című műsorának eredményhirdetése után, hogy ha esetleg volt még olyan, aki addig nem különösebben kedvelte őket, az is megszerethette a Compact Disco nevű bandát. Élmény volt látni a stúdióban a boldogságukat, hogy idén májusban ők fogják képviselni Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, Bakuban. Még telefonon keresztül is érezhető volt, mennyire sugárzik a jó kedvtől Walkó Csaba, a Compact Disco énekese, amikor kifaggattam a nemzetközi döntőre készülődésük közben.

MyMusic: Extázis, egymás nyakába borulás, örömkönnyek… Jól láttam, hogy tényleg meglepődtetek, amikor megtudtátok, ti nyertetek?
Walkó Csaba: Természetesen! Biztos látszott az arcunkon, hogy még az eredményhirdetés után is ott állunk, számolgatunk, várunk, hogy most komolyan mi megyünk Bakuba? Azért persze reménykedtünk, hogy mi nyerünk és bíztunk a dalunkban, de nagyon meglepődtünk, hogy tényleg sikerült!
 
Direkt az Eurovízióra írtátok a Sound of Our Hearts-ot?
Nem; a dallam már körülbelül két éve benne volt a gépemben. Aztán rájöttünk, hogy kéne jelentkezni a Dalfesztiválra, beszélgettünk arról, mivel indulhatnánk, majd odakerült ez is a palettára. Nekiültünk a hangszerelésnek, és elkészült egy elég komoly üzenet is a dalhoz, amely méltó lehet arra, hogy Magyarországot képviselje. Utána ezt megküldtük, és útjára is indult; először az első 20-ba, majd az első 8-ba is bejutottunk vele. És most itt tartunk, hogy megnyertük! Érdekes dolog ez a zeneírás!
 
Azért angol nyelvű a nyertes dal, a többi számotok, és az együttes neve is, hogy nemzetközi szinten is megértsenek titeket, vagy angolul tudjátok jobban kifejezni magatokat?
Szándékosan angolul írjuk a szövegeinket, már így indítottuk a bandát, ez az alapszabályunkban benne volt. A stílusunkhoz is jobban illik az angol. Szeretnénk kitörni a hazai keretekből, ez felelősséggel jár és egy gyönyörű vállalkozás, hogy képviselhetjük az országot. Bár már külföldön is több helyen, például Görögországban, Cipruson, Spanyolországban és Svájcban is játszották a dalainkat, valljuk be, hogy nem nagyon ismertek minket eddig még itthon sem. A Petőfi Rádiónak köszönhetjük, hogy tudnak rólunk, és most végre elindult a folyamat, hogy tényleg tudatosítsuk magunkat nemzetközi szinten is, és végre ez az álom kezd valósággá válni!
 
És miért pont az Eurovízió segítségével szeretnétek közismertebbé válni?
Jött ez a lehetőség, hogy benevezzünk, mi jelentkeztünk, és már be is jutottunk az elődöntőbe. Sokan cikizik a Dalfesztivált, de minket nem ez érdekel, hanem az, hogy helyt tudjunk állni Magyarország zenekaraként. Magyarországot ezzel a méltó dallal fogjuk képviselni, és ez a legnagyobb felelősség; kiállni egyetlen számmal, de ez egy lépcsőfok kell, hogy legyen az ország képviselésében.
 
A bakui fellépésre kell külön készülnötök? Például ott is majd csak maximum hatan lehettek színpadon a fellépésetek alatt?
Még nem küldték át a szabályokat, azt tudjuk, hogy a meglévő, nem hivatalos videoklipet ott sem vetíthetjük le politikai tartalma miatt. Kell így egy hivatalos videoklipet forgatnunk március 18-áig, ami méltó lesz a dalhoz. Ennek a sztorija kialakulóban van, de még inkább nem beszélnék róla. Valamilyen látványosabb vizuálra is szükség lesz, hogy a háttérben menjen majd, amíg mi a színpadon leszünk. Szegedi Katáék csinálni fognak új szettet is, szóval majd új fellépőruhákban leszünk. Páran azt mondták, túl szado-mazo volt a mostani cuccunk. De igazából csak kiállunk és zenélünk majd, nem tervezünk semmi különösebbet.
 
Ismeritek a többi ország győztesét; van olyan, akitől jobban féltek?
Félelem nincs bennünk. Azért megyünk, hogy nyerjünk – nem nagyképűségből mondom, de máshogy ezt tényleg nem lehet csinálni. Például a német dal erős, és nagyon színes a paletta, de a mi dalunk kitűnik a többi közül. Ez persze lehet szerencse és szerencsétlenség is, de reméljük, átjön majd az üzenetünk.
 
És az itthoni jelöltekkel inkább vetélytársakként, vagy sorstársakként vártátok az eredményhirdetést?
Nem beszélgettünk valami sokat a többi előadóval, inkább mindenki elvolt a saját kis szférájában, maximum a táncosaival dumált. Nagyon be volt mindenki parázva, biztos látszott is, hogy a négy előadó úgy ment ki a végén a színpadra, mint a szellemek, szinte azt se tudtuk se mi, se a többiek, hol vagyunk… Aztán megvoltak a gratulációk, de igazából utána se nagyon kommunikáltunk a többiekkel. Inkább sorstársakként gondolok rájuk. Mind megállták volna a helyüket hazánk képviselőjeként, bárki nyerte volna meg az itthoni döntőt!
 
Hogy lehet jól kezelni a társakkal a helyzetet a verseny után?
Mi nem foglalkozunk a verseny bulvárrészével, nem érdekelnek a pletykák. A negatív kritika persze mindig előjön, de itt mostmár nem arról van szó, hogy Hajrá Compact Disco, hanem már azzal kell törődni, hogy Hajrá Magyarország! Rámenne a zenénk minősége, ha a bulvárhírekkel törődnénk; az építő kritika sokkal fontosabb.
 
Hallottalak már Titeket 3. szülinapotokat ünnepelni az Ötkertben is, és az Euróvíziós döntőn, stúdióban versenyezni is. Mi jobb; nagy tétért, nagy volumenű rendezvényen előadni, vagy „csak” szórakoztatásért koncertezni?
Mindennek megvan a maga varázsa, de nyilván nem izgulunk annyira, ha csak simán fellépünk valahol. Így, a tévében szerepelve most nagyon be voltunk parázva. Egy dalunk volt és három percünk, hogy bebizonyítsuk, jó a zenénk, így ez egy egészen más dimenzió volt. Fellépéseinken a rajongóinkat családtagoknak tekintjük, úgy is hívjuk, hogy a Compact család együtt van. Reméljük, összejön majd egy nagykoncert az Arénában is, hogy „családi koncertet” adhassunk. Az sokkal emberközelibb, de ezt is nagyon élveztük, ez viszont inkább egy show, itt mások az érzelmek és más a felelősség is. A végén nem is kő, inkább szikla gördült le a szívünkről, három hétig görcsben volt előtte a hasunk, idegeskedtünk állandóan, elég megterhelő időszak volt ez lelkileg. De kellenek az ilyen helyzetek ahhoz, hogy tovább tudjunk fejlődni. 
 
Bakuba sajnos nem fogunk tudni utánatok menni, majd itthonról drukkolunk csak. Addig is hol hallhatunk titeket?
Pénteken Kapuváron lépünk fel, szombaton pedig Miskolcon. Budapesten március 3-án koncertezünk majd a Symbolban. Közben pedig nekiállunk a klipforgatásnak. Össze kell kapnunk magunkat májusig, Bakuig. Kemény időszak lesz… De nagyon jó lesz, az biztos!
 
Bea

 

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky