3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2011. november 28. | -gabriella-

Harcsa Veronika: Nagy élmény volt versekkel foglalkozni

Copyright:

Ahogyan arról már mi is beszámoltunk december 10-én dupla Lámpafény koncertet ad Harcsa Veronika a Bárka Színházban. Ezen esemény kapcsán tettünk fel neki pár kérdést, de ezen kívül az is kiderül, hogy a bájos énekesnőnek milyen a kapcsolata a kortárs irodalommal, valamint pár részletet is elárul a különleges estéről.

Hogyan jött az ötlet egy ilyen jellegű koncerthez és albumhoz?
- Régóta szerettem volna magyarul is készíteni egy albumot. Azért kezdtem többet foglalkozni versekkel, hogy mélyebben megismerjem a magyar líra hagyományait, néhány költő életműve azonban akkora hatással volt rám, hogy elhatároztam, ezzel az élménnyel kell kezdenem valamit. Ebből az ötletből született a quartetem negyedik, Lámpafény című lemeze, melyen huszadik századi magyar költők verseit dolgozzuk föl.
A Bárka Színházbeli koncerten az album dalait adjuk elő. Vendégünk lesz Kulka János, aki Lackfi János által szerkesztett prózai szövegeket mond, melyek a feldolgozott költöktől, költőkről, a költő lét nehézségeiről szólnak. Általuk a feldolgozott verseken túl a szerzőket is szeretnénk közelebb hozni a hallgatóhoz.
 
Neked melyik a kedvenc versed ezek közül?
- József Attila Műterem című verse. Tizenkilenc évesen írta, bölcsessége megdöbbentő.
 
Tervbe van-e véve ennek a folytatása? Lesz-e más költők verseinek átdolgozása?
- Egyelőre ezt az egy verslemezt készítettük, és remélem, hogy sok helyen élőben is be tudjuk mutatni az anyagot. Nagy élmény volt versekkel foglalkozni, így nem kizárt, hogy később is fogunk hasonló vállalkozásba.
 
Kortárs írók műveit olvasod-e, esetleg azok közül gondoltál-e már valamelyikre, hogy érdemes lenne megzenésíteni?
- Igen, a felkészüléskor kortársak közül is próbáltam válogatni, ám többségük szókimondósága erősebb annál, mint hogy a mostani énemmel a színpdara tudnám vinni a verseiket. De nagyon izgatnak, ha lesz még verslemezem, az szinte biztosan kortárs lesz.
 
A nyertes vacsorát hova tervezitek? Erről mit érdemes tudni?
- Elindítottunk egy jótékonysági árverést a Bátor Tábor javára, melyen egy exkluzív HVQ ajándékcsomagot bocsátunk licitre, ennek része egy vacsora a teljes zenekarral. A helyszínt a nyertessel egyeztetjük majd, bár már gondoltam egy apró, franciás hangulatú helyre a belvárosban.
 
Hogyan kerültetek kapcsolatba a Bátor Táborral?
- Nyáron egy alkalommal Gyémánt Bálint gitárossal workshop-ot tartottunk a táborozó gyerekek egy csoportjának. Meséltünk nekik a blues születéséről, majd mindenki megírta, és elő is adta a saját blues dalát.
 
- Mennyire voltak a gyerekek fogékonyak a zenélésre és milyen dalok születtek?
Nem tudtam, mennyire fogjuk tudni mozgósítani a kamaszokat, ám meglepően nyitottan vettek részt a foglalkozáson, és nagyon megható, őszinte dalok születtek!
 
Mesélj egy kicsit az licitálásról!
- A harcsaveronika.hu-n bárki licitálhat az ajándékcsomagra. A nyertes egy két fős, 2012-es Harcsa Veronika-bérletet nyer, mely minden előadásomra érvényes, továbbá meghívjuk vacsorázni a zenekarral, biztosítunk két jegyet a december 10-i Lámpafény koncertre, és az eddig megjelent lemezeink dedikált példányait is megkapja. Vagyis a csomagot elég gazdagon állítottuk össze, remélem szép áron fog elkelni, hogy minél nagyobb összeghez jusson a Bátor Tábor Alapítvány.
 
Miért lesz különleges ez a koncert a többihez képest?
- Kulka János részvétele mindannyiunk számára megtiszteltetés. Ráadásul az ünnepek közeledtével, egy pici hangulatos színházban egész máshogy hatnak majd a versdalok, mint a korábbi koncerthelyszíneken.
 
Karácsony közeledtével ajánlj az olvasóknak egy verset és egy dalt, ami illik a hangulathoz!
- Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség
Arvo Part: Spiegel im Spiegel
 
-gabriella-
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky