3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2011. október 4. | Anikó

Hangmás: Befogadhatóbb lett

Copyright:

A Hangmás október 7-én a Merlinben mutatja be új albumát, a Ragadozót. Molnár Kata szintissel és Török Gergely dobossal felelevenítettük a zenekar eddigi éveit, és több titkot is elárultak a Ragadozóról és a lemezbemutatóról.

Két év telt el a legutóbbi lemezetek óta, hogyan telt ez az időszak?
Kata: Szerintem produktív két évet zártunk; többet próbáltunk, jó koncertjeink voltak. Kifejezetten meg vagyok elégedve a két év daltermésével, szerintem sikerül újat mutatnunk az első két albumhoz képest. 
 
Akkor a számok ezalatt születtek, és nem volt egy aktív pár hetes dalszerzési időszakotok? 
Kata: Igen, ez két év folyamata. A stúdióban persze még csiszolgattunk a számokon. Előfordult, hogy túl sok téma került egy dalba, akkor a producerünk segített, de teljesen elégedett vagyok a végeredménnyel. 
 
Elég biztos rajongótáborotok lett ezalatt, ti is így látjátok? 
Gergely: Igen, büszkék vagyunk a rajongóinkra. 5 éve zenélünk ebben a formációban. Persze nem voltak mindig ennyien, nyilván ez egy hosszabb folyamat. Kb. 2006-2007 körül, mikor ez az indie-bumm jött Magyarországra, akkor kapták fel sokan a fejüket ránk is, de mostanra ebből kicsit ki is nőttük. 
Kata: Ha lemegyünk egy klubba általában azt látjuk, hogy ismernek, szeretnek minket és nem véletlenül tévedtek oda. Én is úgy érzem, hogy ez egy stabil bázis. Béccsel is így voltunk, és azt gondolom, hogy évről-évre érdemes visszamenni, mert egyre többen vannak. Megismerték a számokat, jó érzés így visszatérni egy-egy helyre. 
Gergely: Mindig meg kell csinálni a hangulatot. Nem foglalkozhatunk azzal, hogy hányan jönnek le. Hála Istennek most már az a helyzet, hogy sokan vannak a koncertjeinken, remélem, hogy a harmadik album után még többen lesznek. 
 
Külföldön mik a tapasztalataitok? Vannak esetleg külföldi terveitek? 
Gergely: Székhely áthelyezésről természetesen szó sincs. De nem volt még rossz élményünk kinn – legyen szó akár fesztivál-, akár klubkoncertről -, így szívesen megyünk. Mindig jó hangulat van, mi pedig töltekezünk ebből is. A lemezbemutató turné is fog érinteni külföldi városokat.
 
Ezek szerint lesz turné? 
Gergely: Igen, ez nagyjából idén 10 állomást jelent. De valószínűleg át fog nyúlni a tavaszba is. 
 
A Ragadozó tekinthető az előző két lemez folytatásának, illetve mennyire nevezhető koncept albumnak? 
Gergely: Még mindig ugyanazok vagyunk, ugyanaz a hat ember, persze sokkal több tapasztalattal. Ilyen értelemben nem fog történni semmilyen gyökeres változás. Nem koncept album, de mindenképp lesz egy íve. Az előző albumot se terveztük konceptnek, de utána kijött egy-két kritika, ami annak minősítette, és meggyőztük magunkat, hogy igazuk van. Meglátjuk, hogy a Ragadozó mennyire lesz a hajnal, ahogy az előző album az éjszakától hajnalig terjedő időszakot fogta át, ez a hajnalt célozza. Szerintem összességében jó lett és ennyi a lényeg. 
 
A beharangozó szám, a Darabokban – a szó jó értelmében - kicsit populárisabb, mint az eddigi dalaitok, ilyennek szántátok?
Kata: Lesz a lemezen is pár olyan számunk, ami könnyebben emészthető és dallamosabb, de ugyanakkor van néhány lassabb is, és most először szólal meg női vokál (Minda Krisztina) az egyik dalban. Talán összességében tényleg populárisabb, bár ez magától alakult így.
Gergely: Én nem ebből az irányból fognám meg. Nehéz erre mit mondani. Ártani nem árt neki, attól még Hangmás marad. Kicsit meglep ez a kijelentés, de annak örülök, hogyha emiatt még szélesebb rétegekhez eljutunk. Nehéz, mert sose tudod külső füllel hallgatni azt, amit létrehoztál. Akármennyi időt is hagysz rá, ha hónapokig nem hallgatod meg, akkor is másként fogsz viszonyulni hozzá. Nem volt cél, hogy populáris dalokat írjunk, de annak tényleg örülök, hogyha jó értelembe véve befogadhatóbb lett. 
 
Október 7-én Merlinben mutatjátok be a Ragadozót, és rajtatok kívül fel fog lépni a Haunebu és az osztrák The Happy Kids is. Mondanátok pár szót a többi zenekarról? 
Gergely: A Haunebut szeretjük, játszottunk már együtt. A The Happy Kids-el a gitárosunkon, Paulon keresztül ismerkedtünk meg, de még nem játszottunk együtt, ezért is izgalmas. A koncertek után pedig a Tits & Clits és a Tesco Disco DJ-i zenélnek végkimerülésig.
 
Erre az alkalomra a lemez hat új dalához egy-egy installáció is készül. Ennek mi a háttere? 
Gergely: MOMÉ-s hallgatókat kerestünk meg, odaadtuk nekik a dalokat, dalszövegeket és innentől kezdve abszolút szabad kezet kaptak. Meghallgatták a dalt, elolvasták a szöveget, és amit ez kiváltott belőlük, azt művészként megalkották. Nem szóltunk bele. Ők október 6-án már elkezdik a Merlin új belső terének a kialakítását, rá se fogtok ismerni!
 
Meglepetések lesznek a lemezbemutatón? 
Gergely: Lesznek persze. De most mindent elmondjunk? 
Kata: Annyit elárulhatunk, hogy a koncertek mellett, a vizuális élmény is páratlan lesz.
 
Izgultok?
Kata: Több hónap munka van emögött. És nem csak a zenekarra gondolok, hanem mások is segítenek. Én nagyon izgatottan várom, hetek óta a fejemben van ez a dátum. Utoljára a második lemezbemutatónknál éreztem hasonlóképp. 
Gergely: De nem is lehet máshogy. Ha nem várod és nem vagy izgatott, ha nem akarsz nagyon jó lenni, akkor nem is érdemes felmenni a színpadra. 
Kata: Tényleg a meglepetések sora most komplexebb lesz, mint a második albumbemutatón, határozott előre lépést érzek ehhez képest. Érdemes lesz eljönni. 
 
A setlist összeállt már erre az estére?
Gergely: Még mindig nem teljesen fix a dallista. Az biztos, ha az új lemez összes számát nem is játsszuk el, de majdnem mind meg fog szólalni. Nagyon sok dalnak bele kell férnie ebbe a másfél órába, szelektálnunk kell. Hosszabb koncertet pedig a közönség miatt sem érdemes adni, mert ennyi a maximum befogadható, főleg olyan intenzitással, ahogy történni fog ez az egész buli.
 
Nemrég az A38-on egy DJ set-ben elrejtettetek pár új dalt, van már valamilyen visszajelzés?
Kata: Két dalt játszottak le. Az első rögtön a Ragadozó nyitó száma, a Fehér zaj volt és azt vettem észre, ahogy ez emberek meghallották Endre hangját, rögtön bementek a terembe, és mindenki feszülten figyelt. Nagyon jó érzés volt. Kutattam a reakciókat és egyelőre nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. 
 
Az emlékezetes Valaki ma este megsérülhet borítója után most mire számíthatunk?  
Kata: Az a borító tényleg nagyon figyelemfelkeltő volt. A harmadik letisztultabb lesz. 
Gergely: Aki azt egyszer látta, biztosan emlékszik rá. Az új borítófotó hatásában és minőségében ugyanilyen színvonalú.
 
A zene esetén is megállja ez a helyét? Bennetek van néha, hogy olyan jó számot kellene írni, mint a Veronika meg akar halni? 
Gergely: Mikor elkezdesz készíteni egy dalt, nem hasonlítgatod, de érzed, hogy lesz-e olyan jó, amit felvállalhatsz. Ha igen, akkor csiszolgatod. Ha nem, akkor sem azért, mert bármelyik korábbi dalhoz hasonlítod, hanem mert nem érzed olyannak. Általában mindenki sejti ha egy adott dal nem annyira stimmel, nincs olyan, hogy a csapat fele érzi csak, a végeredményben mindig egyetértünk.
Kata: Az első két album adott egy mércét és úgy érzem a harmadik is legalább olyan jó lett, mint az előzőek. 
 
Milyen a Hangmás hajnala, azaz a Ragadozó?
Gergely: Ebben a dalban Endre azt az érzést akarta leírni, mikor érzed, hogy már ott kellene hagyni a bulit, haza kellene menni, valami mégis ott tart. Szerintem nem mondta meg a dalban, hogy egyértelműen mi tart ott, mindenki beleérezheti azt, amit bele akar. Van olyan, hogy haza kéne menni, de nem mégy. Vagy nem akkor, vagy nem oda.
 
Anikó
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky