3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2011. szeptember 30. | Anikó

Supernem: Burkoltan szólogatunk oda

Copyright: MyMusic

Október 7-én 20:00-tól a Millenáris Teátrumban lép fel a Supernem. Erre próbált a zenekar, amikor Papp Szabival találkoztunk, hogy elbeszélgessünk az Akusztikus koncertről. Ahogy érkeztek a srácok, azt is kiderítettük, hogy nem a torzítótól függ, hogy egy ember rock’n’roller-e. Hanem attól, hogy mi van a gatyájában, mennyire tökös. Mert ez egy életmód és hozzáállás.

Hogy vagy?
- Hát most is a Vágóhíd területén futottunk össze, mert minden este próbálunk az Akusztik koncert miatt. Kergetem önmagam, kicsit a túlvállalás esete forog fenn nálam. A rendes koncertek mennek tovább, van tennivaló bőven, hiszen a fesztiválok végével nem áll meg az élet. 
 
Milyen volt a fesztiválszezonotok? 
- Isteni. Ez a Supernem legjobb nyara volt. A tavalyihoz képest oldottabb volt a fesztiválok légköre is. Az idei nyárnak olyan laza hangulat volt. Minden nagyobb feszten megfordultunk, nagyon jó nyarat zártunk, elégedett vagyok. 
 
Talán az is benne van, hogy az új albumotok vonzott oda egy csomó embert, és többen mentek emiatt egy fesztiválon belül külön a ti koncertetekre? 
- Simán. Ez olyan flash nekünk. Mert ha egy zenekar kiad egy albumot, mindig azt várja tőle, hogy na most akkor ez lesz AZ. És nekünk sorban ez a negyedik lemezünk. Mondhatom, hogy megtriplázódott a közönségünk az új album óta. Most sem arról van szó, hogy ne aggódnánk a koncertek előtt, mert én egy olyan ember vagyok, aki azért rendesen parázik azon, hogy minden klappoljon – most meg mindenki meg is tudja ezt. Az idei fesztiválokon nagyon sokan voltak kíváncsiak ránk, és nagyon jó hangulatúak voltak a bulik. Ordítják az új számokat. Fel is szoktunk ezekről pakolni videókat a facebook-ra és a youtube-ra. 
 
Az akusztikus koncerten milyen lesz a dalok összetétele?
- 22-25 dal jött így össze, lesz benne nagyzenekari blokk. Az egész arról szól, hogy nyolcan vagyunk a színpadon, zongora, négy vonós és gitár, basszusgitár, dob. De lesznek olyan blokkok, amiket nem a vonósokkal játszunk el, hanem úgy, ahogy az MR2-ben is volt, pl. a KK-Kétszert. Az MR2-es koncertünkön felbuzdulva csináljuk meg ezt az Akusztikot. A négy lemezünkről vegyesen lesznek dalok, nagyon régiek és újak is. Most írogatjuk a tracklistát, az már tuti, hogy színes lesz. 
 
Melyik számotokat fogjátok a legjobban megváltoztatni?
- Nem lesz extrémen más, mert beletört ebbe egyszer-kétszer a bicskánk. Nem azért, mert nem jól sült el, hanem mert átdolgoztuk egyszer a Csodagépet, és kurva jó lett. És eljátszottuk, koncert után meg szikrát hányó tekintetek vártak, hogy hogyan mertük megváltoztatni. Persze nekik is igazuk van, mert magunktól miért dolgoznánk át meg föl. Az Akusztikban lényegesen másképp szólnak a dalok, mert a rendes koncerten azt játsszuk, ami a csövön kifér, kurva hangosak vagyunk. Intenzív, gyors, energikus zene, amilyen a személyiségünk is. Akusztikusan más, meg kell tanulnom énekelni normálisan. (nevet) Akarva-akaratlanul másképp fognak megszólalni a nóták, lassabbak, szelősebbek lesznek egy kicsit. 
 
Néhány dalnak teljesen más a mondanivalót ad az, hogy akusztikusan játsszátok, nem? 
- Az MR2 felvételen ért minket az az élmény, hogy az ott jelenlevők csodálkozva rákérdeztek, hogy erről szólnak a szövegek, tényleg ilyenek a szövegek? Koncerten nem mindent lehet érteni. Nem úgy jön le egy dal szövege egy izzadt, őrjöngő koncerten, mint mondjuk egy gitárral, érthetően, szépen, csendben.
 
Az új albumotok is kicsit beszólogatós lett. 
- Igen, pedig nem úgy terveztük. Valahogy úgy nézett ki az elképzelésünk, mikor írtuk, hogy álljunk fel az asztalra és szórakozzunk… de ezek szerint, belőlünk zsigerből ez jön. Mindig benne van ez a fanyarság a Supernemben. Pedig tudatosan vigyáztam arra, hogy annyira ne ugassunk.
 
Millenárison, a hely szelleméből adódóan kicsit akkor vissza kell fogni magatokat? 
- Nem feltétlenül. Az történik, hogy már az utcán is magyarázkodnunk kell azért, mert nem mindig játsszuk a Zsebre dugott kézzel c. számot. Nem mindig akarunk káromkodni. Nem arról van szó, hogy már nem vállaljuk, de varázsütésre nem megy a váltás a beszólogatós formánkba. Most egy kicsit hanyagoljuk, ezért sem annyira trágár ez az új lemez. Inkább burkoltan szólogatunk oda. 
 
Hogy áll hozzá a közönségetek ehhez a szokatlan, akusztikus koncerthez?
- Szerencsére fogynak a jegyek. Ahogy a Millenárison bejáráson voltunk, mondták, hogy már az első pár napban vették szépen a jegyeket, akkor még reklám nélkül. Ez lehet, hogy jó lesz. Kérdeztem tőlük, hogy ez jó statisztika így? És azt mondták, hogy ígéretes. 
 
Izgultok nagyon?
- Benne van. Mikor elsőnek próbáltunk az Akusztikra, akkor jöttünk rá, hogy milyen régen nem zenéltünk. Teljesen más jön ki ilyenkor, úgy kell tálalni a harmóniákat, hogy a stílusnak megfelelő legyen. Kifinomultan kell hozzányúlni a dalhoz. Változik a dal hangulata, nem a szerkezet, hanem a hangulat. Lehet, hogy teljesen másról szól a dal akusztikusan, mint betorzítva. Ez nekünk is egy tanulmány. 
A Másik arc c. dalunk egy szál gitárral és énekkel megy el. Annyira bejött így mindenkinek!
Teljesen más értelmet nyert az egész. Ez a mély szöveg tényleg egy ilyen könnycsepp néha, még annak is, aki nem élte át. Itt kiderült, hogy a szöveg szempontjából mennyire más a szám, mint amilyen zene eredetileg alá került. 
 
Az RTQ vonósnégyessel már dolgoztatok együtt. Hogy megy velük a munka?
- Bujtor Balázs a vezetőjük, egy nagyon tehetséges zenész. Ők úgy olvassák a kottát, mint mondjuk te egy sms-t: látják és játsszák. Iszonyatos talentumok. Egy igazi élmény velük együtt lenni. Nyilván, nem ilyen zenéket hallgatnak és ők nem az a rock koncertlátogató brigád, de marhára tetszik nekik ez az egész. A Balázs azt mondta, hogy mostmár hallgatja otthon is a Supernemet. A vonósok mindenképp hozzátesznek a dalokhoz, például van olyan szám, amibe külön vonós szóló került. 
 
Látványtechnikai trükkökre számíthatunk? 
- Nem akarjuk elvenni a hangsúlyt. Persze megfordult a fejünkbe, hogy a koncert egy váratlan pillanatában rohanjanak be rózsaszín nyulak. De mi azért elég szórakoztató srácok vagyunk, talán enélkül is meglesz a hangulat. Sztorizós koncert lesz, mert a saját életünkből merítünk. Mindegyikünk tudna bármelyik dalról legalább egy órát beszélni. 
 
Akkor a rajongóitok jobban meg is ismerhetnek titeket, ugye?
- Simán. 
 
A koncert utánra mik a terveitek? Buli vagy pihenés?  
- Aha, másnap játszunk. Megy tovább az élet. Túl sok időnk nem lesz megpihenni. 
 
Rendes koncert anyagába tervezitek, hogy beépítetek esetleg akusztik verziós dalt?
- Könnyen átmehet egy koncert kívánságműsorba. Van, hogy utána jönnek oda reklamálni egy-egy dalért, de főleg fesztiválokon sokszor nagyon rövid játékidőt kapunk, ezért nem tudok túl sok lassú dalt beépíteni a műsorba. 
Bassza meg, mi rock’n’roll zenekar vagyunk, oda az emberek őrjöngeni, meg lökdösődni jönnek. Egy fesztiválon nem akarok akusztikus gitárral kiülni. Lehet, hogy lesz olyan majd 10 év múlva.
 
Van kedvenced az akusztik anyagból? 
- A Szar van a levesben marha jó. Pont ma meg is hallgattam. Meg az új számok közül az Az világ jól fog szólni. Az Űrturistát is nagyon bírom, az egy külön világ, teljes elszállás. A Tudományos, fantasztikus pop akkorát szól akusztikban, mint egy ház. Jó kis lebegés lesz, gyertek!
 
Anikó
 

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky