3427 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2011. szeptember 22. | -gabriella-

Pluto: Bekúszni a magyar zenei életbe

Copyright:

Ahogy már azt lemezkritikánkban megírtuk, a Pluto zenekar nevéhez köthető 2011 egyik legjobb alternatív albuma. Ennek kapcsán beszélgettünk Nemes Andrással a zenekar frontemberével, ahol többek között az is szóba került, hogy milyen lesz a szeptember 23-i lemezbemutató a Gödörben. Meg persze minden más is.

Mutasd be a zenekarotokat azoknak, akik esetleg még nem hallottak róla.
- Hát mi a Pluto rockandroll zenekar vagyunk. Hat éve játszunk pesti klubokban. Az első öt évben egyébként nemigen ismertek minket, de aztán idővel – mert hát olyan pörgős, magyar dalaink vannak, amik egyszerűek, jól énekelhetőek – elterjedtünk és már egész sokan ismernek minket.
 
Szerinted ez a negyedik albumotoknak köszönhető, vagy annak, hogy egyre többet játszik titeket a rádió?
- Már a harmadik lemezről is játszottak egy dalt, úgyhogy inkább azt mondanám, hogy idővel beszivárogtunk. Nehéz megítélni, nem hiszem, hogy csak a rádió lejátszások miatt. Lehet hogy inkább elkezdték letölteni a számainkat? A mai zenékkel interneten, letöltéssel vagy koncertekre, fesztiválokra járva ismerkednek. Ez lassan megy, aztán az is közrejátszik, hogy nem vagyunk egy szűk kör vagy stílus vagy színtér tagjai. A zenénk tényleg nagyon különböző embereknek tetszik, de leginkább huszonévesek járnak a koncertekre. Mondjuk tágabb értelemben véve a Pluto egy alternatív rockzenekar. 
 
Az viszont kétségtelen, hogy a negyedik album nagy ismertséget hozott, vagy fog hozni, mert a lemezbemutatótok csak most lesz. Ehhez képest már jóval hamarabb megjelent. Ez miért van?
- Hát igen, már májusban megjelent, de aztán jött a nyár, meg azért ebben a közegben eltart egy darabig, amíg megismerik a dalokat. Először csak az újságírók, aztán az olyan rajongóbb típusok, akik már ott állnak elől a koncertkezdés előtt, meg CD-t is vesznek, utána a többiek, remélhetőleg jó sokan.
 
Mit szóltatok ahhoz, hogy a kritikusok ennyire szerették a Nevem senkit?
- Nem szoktak lehúzni minket, ennek örülünk. Szerintem a kritikusok szeretik felfedezni az eredeti zenekarokat, akik még nem annyira felkapottak, mert arra mondhatják, hogy „na, ezt hallgassátok meg, ez aztán jó”, ami meg nagyon ismert, azt gyakran lehúzzák, mert az úgy érdekesebb. Mindenesetre úgy gondolom, hogy amit csinálunk, azt zeneileg, zenekari munkában, kiállásban is egy fejlődő dolog.
 
Akkor ezért próbáltatok ki korábban ennyi stílust?
- Igen-igen. Nem véletlen, hogy az első lemez nem volt robbanás. Nem volt mögötte még egy jó zenekar, tapasztalat, ezek az idő során jöttek.
 
Érdekesek a dalszövegeid. Kicsit mesélj arról, hogyan születnek meg.
- Nálam a zene hívja elő a szövegeket. Ha van valami dallam, vagy akkordmenet, amit már dalszerűnek érzek, akkor arra jó pillanatokban jönnek a szavak. Aztán kiválogatom a jó sorokat, amik a legjobban gurulnak a zenére, hónapokig változtatok, csiszolgatok. Ezek nem kimódolt dolgok, hanem inkább az élet párbeszédeiből kiemelt idézetek, mondatfoszlányok, amolyan talált tárgyak. Ha olyan érzelmekre vagy helyzetekre utalnak, amelyek mindenkinek ismerősek, akkor azok gyakran betalálnak. És a szájbarágás helyett jobban szeretem a szabadabb, rejtélyesebb, kérdés-feltevős szövegeket, mindenesetre nem írok mostanában dalszöveget konkrét témával. Ennél többet nehéz mondani erről. Igyekszem érzékenynek, nyitottnak maradni a dalszövegekre. Egy suta hasonlattal, aki az utcát járva mindig a járdát figyeli, az gyakrabban talál pénzdarabokat. 
 
Így azért a témák előbb-utóbb átfedésbe kerülnek, nem?
- Annál jobb. Az sem zavar, ha ugyanaz a sor egy másik dalban is belekerül, vagy ugyanaz a gondolat. Szokták dicsérni, hogy milyen egységes egy lemez. Na, most igazából egységes lemezt csinálni így egyszerűbb, mert az ember csak csinálja azt, amit tud, aztán abból létrejön tizenvalahány szám, vagyis egy egységes lemez. Olyan mozaikszerű, nagyon változatos jó lemez, mint a Beatles Fehér albuma, eleve úgy készült, hogy három teljesen különböző dalszerző volt. 
 
Gondolom egyelőre a Nevem senki albumot szeretnétek, hogy kifusson és nem gondolkoztok új lemezen.
- Új albumon egyelőre nem, de dalokon már gondolkozom. Ennek a lemeznek a kifutási ideje nagyjából az őszi és tavaszi idény a fesztivál szezonig, hogy azon már erősen jelen lehessünk. 
 
Mennyi önálló koncertetek van, mert egyelőre az a ritkább nálatok?
- Budapesten havonta egynél többször nem éri meg fellépni, elaprózódnánk. Mi a klubokban saját közönségünknek játszunk. Az emberek azért jönnek oda, hogy Pluto-t hallgassanak, és rájuk lehet építeni a későbbiekben. Tavasszal vidéken turnéztunk a Vad Fruttikkal, voltunk egy csomó helyen, előzenekari státuszban. Azok a bulik nagyon jó sikerültek, remélem ezzel alapozzuk meg az önállóbb fellépéseket vidékre. Idáig jutott a zenekar, ez az, amit önerőből sikerült leszervezni. Most ilyen átmeneti állapotban vagyunk, kéne most már menni a vidéki városokba, hogy ott is jobban megismerjenek. Most van egy tapasztalt koncertszervezőnk, aki viszont komolyan mérlegeli, hogy mibe fussunk bele és mibe ne. 
 
Milyen céljaid vannak a továbbiakra nézve?
- Dalokat írni, stúdiózni, koncertezni és nem akadályoz ebben semmi. Kis lépésekben haladok, reális célokért, azért jó lenne mondjuk hetente két koncertet valahol az országban. Ha emellett még a Biorobottal is mennék, az még jobb lenne. Szóval nem világhírű akarok lenni, nem a Grammy-díjátadóról álmodozom. A terv: a Plutoval bekúszni a magyar zenei életbe. 
 
Szeptember 23-án lesz a lemezbemutatótok. Erről mit lehet tudni?
- A Gödör klubban tartjuk. A felépítése bevezetés – tárgyalás – befejezés lesz, mint a gimnáziumi irodalmi dolgozatoknál. Másfél órásra tervezzük. Az első részében négy régebbi, bevált dal lesz, a középső részben eljátszuk az új album összes dalát, Varga Zsuzsa közreműködésével. Az utolsó részben pedig a legnagyobb slágereink szólnak majd Bérczesi Robi vendégszereplésével. Utánunk pedig a Pál Utcai Fiúk játszanak.
 
És mi lesz, ha visszatapsolnak?
- Általában meg szoktam szavaztatni, hogy ki mit szeretne tőlünk hallani.
 
-gabriella-
 

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky