3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2011. május 24. | Drakulady

Compact Disco: Az új lemez leviszi a fejeket!

Copyright:

A Compact Disco megállíthatatlanul halad előre. A május 14-i lemezbemutató bulin őrületes koncertet adtak, és nemcsak itthon, hanem már külföldön is egyre nagyobb az érdeklődés irántuk. Walkó Csaba, az együttes énekese mesélt a mymusic.hu-nak a friss lemezről, koncertekről és jövőbeli terveikről.

 

Már az első albummal sikerült betörnötök a hazai elektronikus szcénába, és gyanítható, hogy a második lemez által még többen fognak benneteket megismerni. Miben látod a fő különbséget a két album között?

- A Compact Disco-s alaphangulat megmaradt, de amióta tavaly Attilával (Sándor Attila, a zenekar basszusgitárosa- a szerk.) kiegészült a csapat, a második lemezen jóval erőteljesebben van jelen a basszus, hiszen előtte nem volt élő basszusgitárosunk. Mindemellett persze fellelhetőek Depeche Mode-os és Jamiroquai-os hatások is, hiszen nagyon szeretjük őket, de azért a mi saját stílusunk az, ami dominál, erre törekszünk. Én is egy kicsit próbáltam jobban kiereszteni a hangom, nem voltam már annyira visszafogott, mint az első album esetében. Jobban össze is értünk a tagokkal, hiszen már három éve együtt zenélünk. Sokkal dinamikusabb, erőteljesebb, érettebb lett a hangzás, és úgy tervezzük, hogy négy klipet fogunk készíteni az albumhoz. 

 

Hogyan zajlik nálatok egy lemez elkészítése? Egyáltalán, hogyan születik meg egy dal?

- Általában maguktól jöttek a dallamok, de persze azt is tudtuk, hogy mit akarunk: egy jóval erőteljesebb lemezt. Szerencsére bőven meg voltunk áldva ihlettel, és addig kell ütni a vasat, amíg meleg. A második lemez születése egy éve nyáron indult el, akkor három dal jött össze hirtelenjében, de a többi szám megírásához sem kellett egy évnek eltelnie. Egy dal pedig általában nálam úgy születik, hogy kísérletezgetek otthon dallamokkal, akkordokkal, és ezeket megmutatom a többieknek. Ha tetszik, tovább dolgozunk vele, és mindenki hozzáadja a magáét, míg végül összeáll egy egésszé.

 

Itthon már eléggé ismert a nevetek, de mi a helyzet külfölddel? Angolul énekeltek, a klipjeitek is eléggé nemzetköziek ahhoz, hogy megállják a helyüket bárhol.

- Abszolút nyitottak vagyunk, ezért is éneklek angolul, ami szerintem sokkal jobban is fekszik nekem, és magához a stílushoz is sokkal jobban illik. Jobban is tudunk szöveget írni angolul. Nagyon sokan nem tudják a mai napig például, hogy magyarok vagyunk. Most az egyik legnagyobb elektronikus zenei kiadó érdeklődik a második album iránt, mivel kiküldtük a Feel the Rain-t, és nagyon rákattantak, ezért reménykedünk. Főleg a DJ-vonal indult el elég rendesen. De nem akarjuk elkapkodni a dolgokat, szépen, lassan haladunk előre. Ezért is nem szerepelünk annyit a médiában, nem akarjuk, hogy elhasználódjunk.

 

Május 26-án több más zenekarral együtt ti is felléptek a Liszt Remix nevű eseményen az Urániában...

- Bizony, és nagyon izgalmasnak találom ezt az egészet. Egy negyed órás műsorral indul minden zenekar. Nekünk három dalunk fog elhangzani. Egy Liszt darab, amit Compact Disco-sítottunk, lesz egy saját számunk, ami klasszikus hangszerelésben szólal majd meg, és lesz egy átkötő szám is. Szerintem nagyon jópofa kezdeményezés, a többi zenekar is nagyon klassz lesz, mindenki nagyon odatette magát, hiszen Lisztbe belenyúlni azért egy elég komoly kihívás. Szerencsére az érdeklődés is nagyon nagy, az összes jegy elfogyott már, ami azt bizonyítja, hogy nemcsak a szakma, de a közönség is érdeklődik a műsor iránt.

 

Ha már áteveztünk a koncertekre. Hogy sikerült a 14-i buli?

- Brutálisan! Bár inkább nevezném lemez-megjelenési bulinak, hiszen ezen a napon jelent meg frissen-ropogósan az album. Izgultunk is rendesen, hiszen először mutattuk be, hogyan fognak megszólalni az új dalok, de hatalmas buli volt az első számtól kezdve az utolsóig. A közönség tudta a szövegeket, együtt énekelték velünk, és ettől nagyon meg is lepődtünk, és leírhatatlanul boldogok is voltunk egyben. Nem akarom elkiabálni, de szerintem nagyon szép jövő elé nézünk a második lemezzel.

 

 

A lemez átesett a tűzkeresztségen. Ezek után hogyan tovább? Gondolom, a nyáron nem hanyagoljátok majd a fesztiválokat sem.

- Igen, bár sajnos a Soundon és a Volton nem leszünk ott, de a többi nagyobb rendezvényen fellépünk, és bízom benne, hogy jövőre már egyértelmű lesz, hogy minden nagy fesztiválon jelen leszünk. Szerintem idén kicsit féltek tőlünk a szervezők, hogy azért még nem vagyunk annyira ismertek, de most már egyre nagyobb számmal látogatnak el a koncertjeinkre. Ebben fog segíteni a Viva Comet-en való fellépésünk is, aminek nagyon örülün, amellett, hogy jelölték a zenekart az  Év zenekara díjra is. Emlékszem, régen volt olyan, hogy húsz ember előtt játszottunk. Most májusban a Symbol dugig tömve volt. Ezért is érzem úgy, hogy most kezd beindulni igazándiból a zenekar. A fesztiválok mellett persze kisebb helyeken is fellépünk. Az A38-on is lesz három bulink, illetve vidékre is megyünk. Ősszel pedig tervezünk egy 12-14 állomásos turnét több zenekarral, ahol minden nagyobb vidéki városban szeretnénk fellépni.

 

1 2

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky